Elképesztő, hogyan hat ránk a koffein: ezeket a krónikus betegségeket előzheted meg a fogyasztásával

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő, hogyan hat ránk a koffein: ezeket a krónikus betegségeket előzheted meg a fogyasztásával

A koffein, kémiai nevén 1,3,7-trimetilxantin vagy C₈H₁₀N₄O₂, az egyik legelterjedtebb pszichoaktív alkaloid a természetben. Nem csak a kávéban található meg, hanem számos más növényeben és élelmiszereben is, így például a teában, kakaóban, csokoládéban, kólában, rágógumiban, energiaitalokban – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Energiaital Szövetség.

A koffein emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásai jól dokumentáltak, hiszen miután a véráramba került, számos élettani folyamathoz hozzájárul – ezek között az egyik kulcsfontosságú hatása az adenozin receptorok blokkolása. Az adenozin egy biokémiai közvetítő molekula, amely a fáradtságot és az álmosságot jelzi a szervezet számára. Amikor az adenozin szintje megnő, az agy jelez a testnek, hogy szükség van pihenésre. A koffein ezzel ellentétesen működik, blokkolja az adenozin receptorokat, így növelve bennünk az ébrenlét érzését.

Ennek az éberséget biztosító hatásnak köszönhetően került a koffein az energiaitalokba is. Egy energiaitalnak az a rendeltetése, hogy energiát és éberséget adjon bizonyos vitaminok kíséretében. Egy átlagos doboz energiaital koffeintartalma legalább 30mg/100 ml, ami nagyjából egy csésze presszókávénak felel meg és ez az a mennyiség, ami kellő éberséget biztosít. Azok az italok, amelyeknek koffeintartalma 15mg/100ml alatti tartományban van, általában inkább az üdítők közé sorolandók.

A koffein az éberség biztosítása mellett serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását, ami növeli a vérnyomást, gyorsítja a szívverést és fokozza az anyagcserét - ezek a hatások együttesen adják a koffein stimuláló tulajdonságait. Számos tudományos kutatás számolt be a kávézás egészségügyi hatásáról, azonban ezek többsége is valójában a koffeinről szóltak: egyes kutatási eredmények szerint a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a Parkinson-kór, a vastagbéldaganat és a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

A legfrisseb kisemlősökön végzett vizsgálatok alapján a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a rendszeres koffeinbevitel javítja az információkódolás folyamatát, pozitívan befolyásolhatja a kognitív hanyatlást, ezért hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is. A koffeinfogyasztás egészségügyi előnyei és kockázatai természetesen további kutatásokat igényelnek, de a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a mérsékelt koffeinbevitelnek, számos potenciális pozitív hatása lehet az emberi szervezetre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kávé

kávé jótékony hatása

koffein

energiaital

egészség

életmód