Egyszerűen verhetetlenek a vidéki magyar konyha ízei: íme 3 tájegység 9 autentikus étele

HelloVidék   
  Megosztom
Egyszerűen verhetetlenek a vidéki magyar konyha ízei: íme 3 tájegység 9 autentikus étele

Máig léteznek olyan jellegzetes fogások, amik egyes vidékeken autentikusnak számítanak, azonban könnyen lehet, hogy az ország más részeiben még csak hírüket sem hallották. Cikkünk második részében a Dunántúlra kalandozunk.

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az ősöktől örökölt ételek mellett rengeteg hatás érte a magyar gasztronómiát, aminek amellett, hogy sokszínű, természetesen vannak általános, mindenki által jól ismert jellemzői: így például a zsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata, a bőséges tejfölhasználat vagy a sertéshús dominanciája.

Ha az egyes magyar tájegységekre különösen jellemző ételeket tanulmányozzuk, lényegében a paraszti rétegek táplálkozásból kell kiindulnunk, amik között nagy különbségek voltak. A szegények elsősorban növényi ételeket ettek, például kásaféléket, kukoricát, kölest, hajdinát, burgonyából készült ételeket, gyúrt és kifőtt tésztákat. A hús főleg sertéshúst jelentett, tájegységenként változóan birkát vagy baromfit főztek vasárnaponként vagy ünnepnapokon. Marha- vagy borjúhúst inkább csak lakodalmakkor ettek. A sütemények készítése is jeles ünnepekhez kapcsolódott, de még a különböző vallások előírásai is befolyásolták az étrendet.

A hagyományos paraszti ételek az adott tájegység jellegzetes ízeit képviselik, és átalakítva, finomítva, korszerűsítve mai is megtalálhatók az éttermek, vendéglők étlapjain. Előző cikkünkben az észak-magyarországi és az alföldi régióból hoztunk recepteket, most pedig a Dunántúlra kalandozunk. Ti melyik fogást ismeritek, kóstoltátok már?

Dunántúl

Aludttejes prósza

Nagyon finom és laktató édesség, az elkészítése sem különösebben bonyolult. Az aludttejet tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojásokat, a zsírt és jó alaposan, simára kikeverjük. Kizsírozott tepsibe öntjük, eligazítjuk benne, majd sűrűn megpöttyözzük szilvalekvárral, kevesebb tejföllel és olvasztott zsírral. Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyjuk, majd vaníliás porcukorral enyhén megszórjuk a tetejét. Nagyobb kockákra vágva kínáljuk.

Dödölle

Régen a szegények eledeleként tartották számon (sok más hagyományos fogáshoz hasonlóan), mert mindennapos volt a fogyasztása. A krumplit megpucoljuk, feldaraboljuk, és annyi sós vízben tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Amíg fő, egy nagy fej hagymát felkockázunk, és zsíron pirosra sütjük. Amikor a krumpli megfőtt, a lábosban a vízzel együtt összetörjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű legyen. Így kevergetjük a tűzön még néhány percet. Egy tányérba kiszedünk a krumpliból, kevés hagymás zsírt öntünk rá, és jól megnyomkodjuk a tetejét, majd evőkanállal egy tepsibe galuskákat szaggatunk. Egy serpenyőben kevés zsírt olvasztunk és mindkét oldalán pirosra sütjük a galuskákat. Tálaláskor tejföllel locsoljuk meg a tetejét.

Rábaközi perec

A rábaközi (vagy vert) perec Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, kifejezetten a rábaközi régióban elterjedt péksütemény. Elkészítése elég hosszadalmas és bonyolult, az eredmény egy hosszú ideig elálló, barázdás felületű, édeskés ízű finomság. Az elkészült perec érdekessége, hogy készítési folyamatába a sütés és a főzés egyaránt jelen van, és a tészta „verése”, ami azt jelenti, hogy keményfa asztalon át- meg áthajtogatva perecverő fakalapácssal vagy fejsze fokával addig verik, míg hólyagossá, könnyűvé válik. Elsősorban húsvét környékén sütötték, manapság kézműves és népi vásárok elmaradhatatlan kelléke. A házi kemencék hiánya, és a termék nagy anyag- és munkaigényessége miatt kevesen sütik otthon, az ipar vette át a gyártást.

Babosrépa

A babosrépa tradicionális zalai parasztétel, kerekrépából készül (amit Zalán kívül nem is annyira könnyű beszerezni). A füstölt húst és a babot előző este be kell áztatni, a húst a főzés előtt nem túl apróra vágni. Hideg vízben tegyük fel főni. Ha a keletkezett habot leszedtük, tegyük hozzá a felaprított hagymákat, borsot, köményt, babérlevelet. A babot egy külön edényben főzzük meg. A savanyított kerekrépát mossuk át, akkor kell a fazékba tenni a hús mellé, ha az már félpuha. Ha mindkettő megpuhult, tegyük bele a pirospaprikás rántást, forraljuk össze, majd öntsük hozzá a paradicsomot és a megfőtt babot is. Pár percig forraljuk még, ha szükséges, sózzuk meg, ízlés szerint csípős paprikával is ízesíthetjük.

Indul a Gasztromesék

Ha szereted és kutatod a vidék ízeit, keresed a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, akkor van egy jó hírünk a számodra. A vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató tartalommal jelentkezik augusztustól a HelloVidék. A heti rendszerességgel megjelenő anyagok új rovatunkban, a Gasztromesékben jelennek majd meg, és

Természetesen mindezt a 21. század igényei szerint újragondolva, modern, trendi formában. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András lesznek, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztronómia

gasztromesék

magyar konyha

népi ételek

hagyományos ízek

dunántúl