Így készül a legfinomabb magyar lecsó: Te melyiket szereted - 5 tuti recept

HelloVidék   
  Megosztom
Így készül a legfinomabb magyar lecsó: Te melyiket szereted - 5 tuti recept

A szegények eledeleként tartották számon régen, manapság azonban elegáns éttermek étlapján is feltűnnek a magyar vidék jellegzetes fogásai. A lecsó után a nudli kerül terítékre a HelloVidék új rovatában.

A magyar konyha az elmúlt századok során folyamatosan teremtette meg a maga külön gasztronómiai világát. Az ősöktől örökölt ételek mellett rengeteg hatás érte a magyar gasztronómiát, aminek amellett, hogy sokszínű, természetesen vannak általános, mindenki által jól ismert jellemzői: így például a zsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használata, a bőséges tejfölhasználat vagy a sertéshús dominanciája.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, van egy jó hírünk: elindult a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék, ami a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A Gasztromesék első cikkében a lecsóról és annak elkészítési módjairól tudhattatok meg többet. Ez a magyarok számára ikonikusnak számító étel kapocs lehetne az országok között, vagy éppen ellenkezőleg, vitaforrás is, ugyanis majdnem minden paprikát termelő országnak megvan a hasonló, ám saját verziója, amihez ragaszkodik - említhetnénk itt a spanyol, az olasz vagy a francia verziót.

Egy nagy adag füstölt ’adidasz szalonna” (felvidéki megnevezés: legalább 3 csík húsréteg legyen benne), 2 nagy fej vöröshagyma, hogy szottya legyen. 1 szál csípős, füstölt, félkemény kolbász. Sok, közepesen nagyra karikázott paprika és a paradicsom fele. Sózzuk, borsozzuk és az utolsó 5 percben adjuk hozzá a maradék kockázott paradicsomot, hogy ne főjön szét benne minden teljesen. Magas lángon lesütjük a lecsót, hogy kicsit odasüljön az aljához a paprika – ez adja meg az igazi ízét. Kevés tojással (1-2db) készítjük, hogy ne vegye el a lecsó szaftját.

2. Erdélyből egy lecsó, padlizsánnal

Zsíron hagymát dinsztelünk, sok paprikát, s paradicsomot teszünk. Dinsztelt padlizsánt, esetleg cukkinit is, s ha kell tojást, de semmi mást. Nagy karéj pityókás kenyérrel esszük, ha nincs más.

3. Győr-Moson-Sopron megye; Kimle: dödöllével

"Volt benne szalonna, hagyma, paprika, paradicsom és dödöllével ettük. Az unokák is így szeretik" - mesélt Gabi néni a nyugati országrészben kedvelt elkészítési módról.

4. Rábaközi lecsó: húsimádó

"Szalonnát piríts, jó sokat, majd adj hozzá 3 nagy fej hagymát és dinszteld le. Ezután annyi pirosaranyat és pirospaprikát tegyél hozzá, amennyit a szíved elbír. Pár kiló paprika és paradicsom, de a paprika több legyen. Jól pirítsd le, és addig meg se sózd. Mikor megkapta az alját, jöhet a só és a lényeg: füstölt kolbász, debreceni és a virslik. Fontos: a paradicsom héját húzd le, hogy ne pöndörödjön később a szádban" - ezt már János bácsi mondta a minden földi jót tartalmazó ételről.

5. Kárpátaljai lecsó recept: káposztával

"Nálunk csakis reggelire, esetleg vacsorára esszük. Hagymát dinsztelünk, erre friss káposztát kockázunk, ezt is dinszteljük. Paprikát, paradicsomot szeletelünk és összefőzzük. Több evőkanál tejfölt keverünk a végén bele és köretnek, sokszor rántottát készítünk mellé, fiúknak pedig egy kis füstölt kolbász jár. Így esszük mi arrafelé, jó tejfölösen" - foglalta össze a Gasztromeséknek Tánya.

A szegények konyhájából a menő éttermek menüsorába

A következő ínycsiklandó magyar fogás, ami terítékre kerül, a nudli lesz. Régen sok hasonló ételhez hasonlóan a szegények eledeleként tartották számon, mert gyakorlatilag mindennapos volt a fogyasztása. A krumpli alapú tésztaféle, elkészítése egyszerű: ujjnyi átmérőjű, pár centis henger alakú nudlikat kell sodorni a krumplis tésztából, majd vízben kifőzni, pirított zsemlemorzsába forgatni, cukorral, mákkal, dióval megszórva tálalni. Sós változatban köretként is alkalmazható, például húsos vagy spenótos nudli formájában, a lecsós verzióról nem is beszélve.

Manapság gyakran feltűnik elegáns, trendi éttermek étlapján is, leginkább főfogások kísérőjeként vagy édes verzióban desszertként is. Bárhogy is tálaljuk, annyi biztos, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk utána!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

lecsó

dödölle

nudli

gánica

krumpligánica