Lehull a lepel az évtizedeken át őrzött titokról: így készül a különleges erdélyi béles

HelloVidék   
  Megosztom
Lehull a lepel az évtizedeken át őrzött titokról: így készül a különleges erdélyi béles

Azok, akik kedvelik a régi, hagyományos konyha ételeit, izgatottan kapják fel a fejüket a vargabéles hallatán. A mondták szerint egy elvetemült szakácsnő találta fel Erdélyben, ahol évtizedeken át könyörögtek a receptért, de nem adta oda semmi pénzért sem. A HelloVidék most viszont felderítette a múlt titkait és megszerezte a hamisítatlan vargabéles receptet, melyből kiváló édességet varázsolhatunk a családi asztalra.

A történet szerint Kolozsvárott találta ki, és honosította meg egy kisvendéglő tulajdonosa, a híres és hírhedt szakácsnő, Darvas Marika. Legendák járták körül, mind a helyet, mint a receptúráit, de minden asztala már napokkal előre le volt foglalva, és nem tudták lekoppintani egyik fogását sem, hiába próbálták. Most viszont annak jártunk utána, hogyan is készíthette a tökéletes vargabélest. Lássuk!

Vargabéles recept

Hozzávalók:

  • 500 g rögös túró (zsíros vagy házi)
  • 200 ml felvert tejszín (30%)
  • 1 citrom reszelt héja+leve
  • 2 ek búzadara
  • 100 g cérnametélt (szárazon mérve)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
  • 50 g áztatott mazsola
  • 4 tojás sárgája
  • 4 db tojás felvert fehérje
  • 50 g vaj (nem margarin)
  • 1 csomag rétestészta
  • 3 ek olvasztott zsír/ olaj réteslapok közé

Tetejére: édes tejföl (200ml tejföl+ 1 ek porcukor, pár csepp citromlé

Elkészítés:

A mazsolát beáztatjuk melegvízbe, a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük 5 perc alatt. Mikor a tészta kifőtt, leszűrjük és rögtön hozzákeverjük a kockázott, hideg vajat. Így szépen különválnak majd a ’csikmákok’ és nem száradnak ki. A tojások sárgáját habosra kikeverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a túrót, tejfölt, a reszelt citrom héját, annak levét és a túrót. A tejszínt hidegen és a tojások fehérjét szintén hidegen felverjük külön-külön tálban. Mikor a tészta kihűlt, hozzákeverjük a krémhez a mazsolával együtt, végül pedig óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot és a tojáshabot.

Közben elkészítjük a réteslapokat - amivel kibélelem majd a tepsi alját - és betakarjuk a tölteléket. Egy nagy pultra lesz szükségünk és minden kellékre, ami a folyamathoz kell: a sütőpapíros tepsi, az olvasztott zsír vagy olaj, kenőtoll. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert a réteslapok gyorsan szárdnak és törni kezdenek. Ezért minden réteslapot olajjal és egy ecsetelő segítségével megkenünk, félbehajtjuk és beletesszük a tepsi aljába. Az aljára is 3 db kettéhajtott réteslapot teszünkk, köztük is olajozva, majd a tetejére is 3 félbehajtott lapot. Mikor az alja megvan, akkor belesimítjuk a tésztás túrós tölteléket, erre ugyanúgy rétegezem a réteslapokat, majd az előmelegített, 180 fokos sütőbe teszem. Semmi esetre sem légkeverésre, mert kiszáríja, és alsó-felső sütésen is csak 40 percig sütjük.

Amikor kivettük, azonnal letakarjuk két konyharuhával, majd 30 perc múlva, leghamarabb, szeleteljük. Az egészet felkockázzuk és a középső kockát kivesszük mindig egy lapáttal, így tartják egymást, és nem roncsolódik a szelet. Édes tejföllel, friss gyümölcskompóttal tálaljuk. A barack, meggy, cseresznye és a vaníliasodó is kiváló mellé.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék pénteki folytatásában Zsófi és András ezúttal megmutatja milyen is a legfinomabb nápolyi pizza, ráadásul receptjük kifejezetten pénztárcabarát lesz! Ígéretük szerint egyszerűen elkészíthető ételt hoznak, igazi magyar alapanyagokkal, melyek segítségével fillérekből összedobhatjuk a pizzánkat.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

vargabéles

recept

erdélyi receptek

sütemény

sütemény recept