Filléres vendégváró finomság: ezt a receptet érdemes kipróbálni a családi kerti partin

HelloVidék   
  Megosztom
Filléres vendégváró finomság: ezt a receptet érdemes kipróbálni a családi kerti partin

A pástétom szó hallatán egyből az igazi klasszikus, bár gyakran méregdrága libamájpástétomra gondolunk. Pedig a kenhető, ízes pép nem csak húsból, de halból és zöldségekből is elkészíthető, ráadásul fillérekből. Ha nincs kedvünk túl sok időt a konyhában tölteni, bármikor összedobhatjuk, pillanatok alatt. Ezzel kiválthatjuk a reggelit vagy akár a vacsorát is. Nem beszélve arról, hogy kiváló vendégváró finomság családi összejövetelekre, kerti partikra. Pirítósra kenve akár előételnek is fogyaszthatjuk, de a későn ébredőknek akár hétvégi brunch is lehet. Éppen ezért most összegyűjtöttünk néhány egyszerű pástétom receptet. Lássuk őket!

A legtöbb esetben a pástétomot valamilyen húsból készítik (a leggyakoribb a libamáj, kacsmáj, illetve a csirkemáj), melyet vajjal puhítanak, fűszerekkel ízesítenek. A kész masszát egy kis tálba, úgynevezett terrine edénybe helyezik és a végén zsiradékkal locsolják meg (ez többnyire azért kell, hogy tovább legyen fogyasztható). Persze ma már egyre gyakoribbak a zöldséges verziók is, babból, lencséből, csicseriborsóból és padlizsánból is készíthetünk pástétomot.

Ha arra gondolunk, hogy fillérekből szeretnénk összehozni a pástétomunkat, a legegyszerűbb megoldás, ha csirkemájjal vagy zöldségekkel dolgozunk. A csirkemáj ára a Tesco online kínálatában 699 Ft/kg, de ugyan ennyibe kerül a Spar üzleteiben is. Az Auchan-ban 918 Ft/kg áron vehetjük meg, az Aldiban pedig 898 Ft/kg áron.

Zöldésgek tekintetében a Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs rendszerét használtuk, mely szerint a legnépszerűbb pástétom alapanyagnak számító zöldésgek ára a következőképpen alakul: A vidéki fogyasztói piacokon a paradicsom kilója 450-500 Ft, a padlizsán 500-660 Ft/kg, a bab 990-1200 Ft/kg, a lencse 750-760 Ft/kg. A vidéki nagybani piacokon a paradicsom 300-380 Ft/kg, a padlizsán 400-500 Ft/kg, a bab 800 Ft/kg, a lencse pedig 430-550 Ft/kg.

Jó hír az, hogy még ezekből az összegekből is faraghatunk, annak mérten, mennyi pástétomot szeretnénk készíteni. Hiszen a legtöbb recepre jellemzően, az alapanyagokból nem használunk fel egy kilónyit a pástétom elkészítéshez.

Az árak után jöhetnek a receptek!

A legegyszerűbb csirkemájpástétom

Hozzávalók:

  • 35 dkg csirkemáj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 tk majoranna
  • 1 tk petrezselyem
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • só pedig ízlés szerint

Elkészítés:

A májat érdemes legelőször előkészíteni, megmosni, és apróbb darabokra vágni. Ezután a vaj felét egy edényben, kisebb lángon felolvasztjuk. Míg a vaj olvad, felszeleteljük a hagymát. Ha már a vaj teljesen felolvadt, hozzáöntjük a hagymát, majd átforgatjuk, de nem sütjük meg teljesen, inkább csak üvegesre pároljuk. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a máj, amit borssal, majorannával, petrezselyemmel fűszerezünk. A májnak körülbelül 10-12 perc szükséges közepes lángon, hogy átsüljön. Érdemes kevergetni, forgatni, hogy minden oldala megsüljön. Ha megszúrjuk a falatokat és már nem jön ki belőlük véres lé, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a májunk átsült. Mikor már teljesen megpuhult, a végén adjuk hozzá a fokhagymát és a sót. Ha ezzel is megvagyunk, vegyük le pár percet pihenni, majd apírító géppel, turmixxal vagy egy sima villával kezdjük el pépesíteni. Ha megvan a masszánk, adagoljuk ki egy kisebb tálba, tálkába, majd olvasszuk fel a maradék vajunkat és csorgassuk a tetejére. Ezt zsírral is megtehetjük, kinek, mi a szimpatikusabb. Miután megdermedt, már fogyaszthatjuk is.

Vöröslencse pástétom

Hozzávalók:

  • 150 g vöröslencse
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 tk mustár
  • 0,5 tk só
  • 0,5 tk bors
  • 1 ek petrezselyemzöld
  • 1 húsleveskocka
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 ek keményitő

Elkészítés:

A lencsét puhára főzzük a vöröshagymával leveskockával, petrezselyemmel. Majd leszűrjük. Adjuk hozzá a tejfölt, majonézt. Sózzuk, borsozzuk. Végül jöhet a turmix, pépesítsük össze, ezután pedig egy kis fazékban sűrűsitsük be a keményitővel. Friss zöldségekkel, piritóssal kínáljuk.

Padlizsán pástétom

Hozzávalók

  • 2 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek majonéz
  • ízlés szerint pici mustár

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, kissé megszurkáljuk, majd kettévágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 250 fokra előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig sütjük. Közben a hagymát apró kockára vágjuk és az olajban lepirítjuk a fokhagymával együtt. Ha kész a padlizsán, kihűtjük, a belsejét kikaparjuk és összeturmixoljuk a hagymával és a többi hozzávalóval. Ezt is pirítóssal, zöldségekkel tálalhatjuk.

Fűszeres csicseriborsókrém

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 ek ketchup
  • 1 kk gyömbér
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db főtt tojás
  • 1.5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

A borsót előző este áztassuk be. Másnap öblítsük le, és tiszta vízzel tegyük fel főni, főzzük puhára. A tojást keményre főzzük. Amikor megpuhult a borsó, szűrjük le, sózzuk, fűszerezzük. Reszeljük le a fokhagymát és a tojást, vágjuk apró kockára a hagymát, öntsük hozzá az olajat, és turmixgéppel pépesítsük. Pirított kenyérre kenjük, és zöldésgekkel tálaljuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pástétom

reggeli

vacsora

brunch

pástétom recept

csirkemáj

zöldségek

vendégváró

recept

filléres recept

filléres étel