Egész télre bespájzolhatsz belőle: most a legolcsóbb az otthoni befőzés, íme a titka

Pais-Horváth Szilvia 2021. augusztus 22. 07:20
Bőséggel terem idén a magyar konyha, ha nem is ősrégi, de mára kulcsfontosságú alapzöldsége (vagy gyümölcse?): a paradicsom és a paprika. Nyersen, megfőzve is ízletesek, nem csoda, hogy vannak, akik kilószámra viszik haza a piacról. Érdemes otthon is kísérletezni, hogyan tartósíthatunk belőlük minél több üveggel. Alapnak eláruljuk két jól bevált receptünket, így készül a nagyi mindenmentes ketchupje és paradicsomleve!

Nem túlzás, a ketchup, hasonlóan a majonézhez vagy a tejfölhöz – mondta egyszer egy sokgyerekes barátnőm is, – szinte minden gyerekes háztartásban alapkellék. Ha nem ízlik valami, akkor egy kis győzködés után érdemes feltenni a kérdést: “és ha teszek rá egy kis ketchupot/tejfölt?” Jolly joker kaja, csak ne lenne a „bolti” tele annyi módosított ezzel meg azzal, cukorral és egyéb ki tudja mivel! Szabadföldön is javában tart a paradicsom és paprika szezonja, a kiskertekben is lassan, de biztosan, elkezdődtek már a szüretek. Érdemes otthon is – már csak a agyerekek miatt is – kísérletezni, de alapnak eláruljuk a nagyink rég bevált paradicsomos receptjeit.

Hogy áll most a paradicsom ára?

Még a múlt héten termelőknél érdeklődött a HelloVidék, akkor a paradicsom ára ugyanaz volt, mint tavaly, nem változtattak rajta: 500-600 árulják kilónként a vegyszermentest. A nagybani piacon ennél jóval olcsóbban beszerezhető a befőzni való primőr: 330-360Ft/kg-ért.

Vásárláskor érett, de nem túlérett paradicsomokat vegyünk

Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok vagy zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.

A ketchuphöz bizony paprika is kell, több is, mint paradicsom

A paprika ára szintén hasonlóan alakult idén, mint tavaly, jellemzően a termelők – derült ki a HelloVidék körképéből – sem változtattak rajta: 600-650/kilóért árulják vegyszermentesen. Az erőspaprikát kicsivel drágábban: 900-1000 forintért adják. A nagybani piacon ennél jóval olcsóbban beszerezhető, a legsnasszabb Tv-paprikát: 330-420Ft/kg-ért, a Kaliforniai paprikát 900-1100Ft/kg-ért mérik.

Miért együnk sok paradicsomot és a paprikát?

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, minimális szénhidrát található benne. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, ezért sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paprikát is becsüljük meg: kétszer több C vitamint tartalmaz, mint a narancs

A paprika sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. Segíti az emésztést, és rendszeres evése mellett garantáltan elkerül a megfázás, vagy a nátha, mivel a piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Vízhajtó hatással van a szervezetre, természetes módon segíti az egészséges emésztést, és megelőzi a vérzékenységet. A zöld paprika fogyasztása jó hatással van a sejtek, sejtfalak, erek és egyéb kötőszövetek egészségének megőrzésére, a "népi orvoslás" pedig a skorbut megelőzésére, végtagízületi fájdalmak, fáradtság és étvágytalanság ellen is javasolja.

Mit főzzünk belőle, hogyan tartósítsuk?

A paradicsom számtalan magyaros étel alapanyaga, készülhet belőle leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül. De készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy a paradicsomot akár aszalhatjuk napon vagy sütőben is.

De tudjátok, honnan ered a ketchup?

Meglepő, de ennek a savanykás ízű, az egész világon ismert mártásnak a nevét nem az olaszok, de nem is az amerikaik jegyzik. A ketchup szó egyes feltételezések szerint kínai eredetű (Ké Tsiap, 茄汁) és egy fűszeres halszósz neve volt, ez azonban vitatott. A ké tsiap már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től használják. A kínaiak azonban különböző halfélékből és puhatestűekből készítették ezt a fűszeres mártást. Angol és holland tengerészek közvetítésével juthatott Európába.

Mi magyarok, jó ha 150 éve esszük

Hazai források először 1651-ben Pozsonyban tesznek említést a paradicsomról. Valószínűleg párhuzamosan olasz–német, illetve balkáni közvetítéssel terjedt el.

Kezdetben dísznövény volt, nagyobb arányú termesztését Budapest környékén kezdték 1880 körül. A két világháború között a nagyüzemi konzervgyártás és az export adott új lendületet termesztésének. Az 1880-as években a főváros környékén még zöldséges kertekben termesztették apró parcellákon. Piacra elsőnek az agrárszegénység termelte, de hamarosan eltanulta ezt a birtokos parasztság is.

A Budapest környéki termelőkörzetben az I. világháborúig helyi tapasztalatok alapján alakultak ki a paraszti paradicsomtermesztés technikái és tájfajtái. A kerti termesztést fölváltotta a szántóföldi termesztés, a melegágyi paradicsompalánták korai áttűzdelésével. (De erről, és a jelenlegi hazai viszonyokról bővebben már itt olvashatsz...)

Így paszírozták és főzték be nagyanyáink a paradicsomot

Íme, a legegyszerűbb módzser! Csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, aztán szárazon dunsztoljuk. Ennyi mindösssze a paradicsomlé receptje. Cukor és bors sem kell bele, csupán egy kis só, és már kész is.

Tartósítószer helyett viszont érdemes – ha nagyobb tételben szeretnénk eltenni paradicsomlét - a tartósítás más módszerét alkalmazni. A 8-10 ezer forintos nagyságrendben beszerezhető már kupakzáró, ami sok-sok éven át szolgálhat bennünket. Az elkészített levet így alaposan kimosott, ecettel fertőtlenített sörös (vagy más) üvegekbe tölthetjük, aztán rázárjuk a kupakot.

Ketchuprecept a nagymamától? Igen!

A 60-as 70-es években mi magyar kisgyerekek még nem igen találkozhattunk a paradicsomszósszal. A spagettit még a nyolcvanas évek elején is úgy hívtuk csak, hogy „olasz tészta”, és a pizzasütés is akkor jött igazán divatba, amikor végre szabad lett az út az olasz és a horvát tengerpart felé. Akkoriban – a rendszerváltás előtti időben – a paradicsomszósz falun is egyenlő volt a sűrített-paradicsom konzervvel.

Édesanyám receptjét hozom, aminek mindenki, aki kóstolta már, a csodájára járt. Próbáljátok ki!

Házi ketchup

  • 1 kg pirosparika
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • ízlés szerint fokhagyma
  • 0,5 kg paradicsom
  • 3 db babérlevél
  • 2 evőkanál só
  • 25 dkg cukor/méz
  • fél deci 10 % almaecet
  • fél tubus mustár
  • fél deka őröltbors

A hozzávalókat belevágjuk egy nagy fazékba, majd kevergetve felmelegítjük. Elég levet fog engedni ahhoz, hogy ne égjen le, de ha már nem vagyunk mellette, akkor érdemes a legkisebb láng takarék fokozatán lefedés nélkül rotyogni hagyni. Hozzátesszük a szintén negyedekbe vágott hagymát és fokhagymát, a babérlevelet.

Várjunk, míg kicsit hűl, vegyük ki a babérleveleket, aztán turmixoljuk össze. Majd fedő nélkül tovább főzzük a szószt, leginkább sűrítés céljából. Ekkor jó ízesíteni! Jöhetnek bele az őrölt (vagy fűszertojásba) tett fűszerek. Érdemes kis adagokban fűszerezni és sokszor kóstolgatni, mert nagyon egyénfüggő, hogy kinek milyen arányok ízlenek.

Amikor 1-2 óra elteltével elégedettek vagyunk a ketchup sűrűségével, akkor fertőtlenített üvegekbe merjük a ketchupot és szárazdunszt-tal tartósítjuk. Érdemes kis méretű üvegeket választani a tárolására.

Milyen a jó szárazdunszt?

Végezetül még elárulunk két fontos tudnivalót, hogyan is lesz működőképes a szárazdunszt. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben, lassan kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek. Érdemes, mielőtt az üvegeket használni kezdjük , ecetben is alaposan átmosni őket!

Címlapkép: Getty Images