Nyakunkon a befőzés: érdemes várni, lesz még olcsóbb a magyar paradicsom?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Nyakunkon a befőzés: érdemes várni, lesz még olcsóbb a magyar paradicsom?

Javában terem már a hagyományos magyar konyha egyik legfontosabb alapzöldsége, a paradicsom. Nyersen, megfőzve is ízletes, nem csoda, hogy vannak, akik kilószámra viszik már haza a piacról. Nemcsak lecsóba, pürének és lének is befőzik. Szabadtéren is indul a paradicsom szezonja, a kiskertekben is lassan, de biztosan, elkezdődtek az első szüretek. De mire számíthatunk, lesz még olcsóbb a hazai paradicsom ára? – a HelloVidék friss körképében ennek is utánajárt.

Magyarországon jelenleg 1600-1700 hektáron termelnek szabadföldi paradicsomot: ez 100-110 ezer tonna mennyiséget jelent éves szinten. Az elmúlt évek átlaga 1500 hektár / 105 ezer tonna volt– közölte a HelloVidék megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szabadföldi termesztésű paradicsom szinte egészében, 98%-ban ipari felhasználásra készül, feldolgozóüzemekbe megy, csak nagyon kis hányadban kerül ténylegesen a kiskereskedelmi piacra, ezért is hívják ipari paradicsomnak.

Az ipari paradicsom komoly fejlesztést és technológiát igényel, össze sem hasonlítható egy szántóföldi gabonaféle termesztésével. Összetettebb és nehezebb mezőgazdasági munka, sokkal nagyobb precizitást és törődést igényel. Ráadásul több kockázat van benne, hiszen a nagyüzemi feldolgozás miatt már a vetés vagy a palánták kiültetése és a végén a betakarítás is ütemezetten kell, hogy történjen. (Egyébként átlagosan 60-70 százalék palántázva kerül kihelyezésre, a többi pedig helyre vetettként.)

– közölte a FruitVeB.

Az időjárás sem volt kegyes

A palántázás időszakában, ami jellemzően március végére és április elejére esik, rendkívül hideg volt az idő, ez nagyon lelassította a palánta fejlődését, megszenvedtette a növényeket, de már a vetés időszaka is csúszott. Ez volt az első pofon, ami a szabadtéri paradicsomtermesztőket érte – közölte a HelloVidékkel Nagypéter Sándor, a szentesi Délalföldi Kertészek Szövetkezet elnöke. A második csapás júniusban érkezett, amikor hirtelen jött a hetekig, sőt már másfél hónapja tartó forróság.

Ilyen szélsőséges időjárásra nem lehet hirtelen felkészülni. Annak ellenére sem, hogy ma már öntözés nélkül ipari paradicsomot nem lehet megfelelő hozam nélkül szabadföldön termeszteni. Csak öntözéssel érhető el a termelőktől elvárt minimum 70-74 tonna hektáronkénti mennyiség. De idén hozam tekintetében nagyon eltérőek az állományok, valamelyik a bűvös minimum 70 tonnához képest lejjebb van, azaz egyes területeken sajnos 50-60 tonnás, de vannak jobb területek, ahol 80-90 tonna feletti is van.

– mondta Nagypéter Sándor, aki hozzátette, hogy az a baj, hogy ilyen forróság mellett nem tud úgy érni a paradicsom, ahogy az elvárható lenne. Azaz nincs megfelelő produktivitás. Ha éjszaka is forróság van, nem csökken 24 fok alá a hőmérséklet, akkor az nagyon nem kedvez a paradicsom sejtosztódásának, így nem tud érni – ez lassítja a folyamatot, emellett a növények jelentős plusz öntözést igényelnek. Ezzel küzdenek most a termelők.

Az ipari paradicsom betakarítását hagyományosan csak szeptember közepétől kezdik meg. A betakarításnál jellemzően Magyarországon is szabadföldi precíziós gépeket, speciális betakarító kombájnokat használnak. Szinte emberi beavatkozás nélkül, a gépek takarítják be és válogatják ki a bogyókat, ami nagyon rövid időn belül a feldolgozóhoz kerül.

Az ipari paradicsomnál ezért is nagy kérdés még, hogy szeptember elején milyen lesz az időjárás. A jó termésátlagokhoz – közölte a FruitVeB – az kell, hogy még betakarítás előtt, szeptember elején ne legyen esős időszak, mert az komoly betegségeket idézhet elő az állományban.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete az idei évben 272 ha ipari paradicsom területet integrál, mely száz százalékban a kecskeméti Univer Produkt Zrt. gyárában kerül feldolgozásra.

Mi a helyzet a hajtatott paradicsomokkal?

Az elmúlt évtizedben nagyon sokat fejlődött a hajtatott frisspiaci paradicsomtermesztés, 10-12 éve még a bogyós termesztés volt jellemző Magyarországon, aztán tértek át a fürtös termesztésre. 6-7 éve megjelentek a különlegességek is, a koktél a cherry vagy a datolya típusú paradicsomok, ezek azóta is egyre nagyobb teret hódítanak.

A magyar paradicsom egyre több áruházláncban már március közepétől november közepéig jelen van, évről-évre egyre nagyobb szín és fajtaválasztékban. Ezeket azonban, magyarázta a HelloVidéknek a FruitVeB, jellemzően nem szabadtéri termesztésben nevelik. Jelenleg 370 - 380 hektáron folyik fóliás és üvegházi termelés, ahol átlagban 135 ezer tonna paradicsom terem – közölték. Ebből 80-90 hektárt tesz ki az üvegházi termesztés.

Ez azért is fontos a FruitVeB szerint, mert „ma gazdaságosan, precíz körülmények között, holland technológiával kizárólag üvegházban lehet elérni azt a jövedelmezőségi szintet, ami hosszú távon is biztos jövedelmet tud adni a termelőnek. Már eddig is az látszódott, hogy folyamatosan szorul vissza a fóliás paradicsomos termesztés, és elmegy az üvegházi termesztés irányába”

A FruitVeB tájékoztatása szerint ez még csak a kezdet, ugyanis az elkövetkezendő években az üvegházi termesztésű paradicsom mennyisége tovább fog nőni. Jórészt annak köszönhetően, hogy tavaly októberben – a Vidékfejlesztési Program Kertészeti üzemek korszerűsítése pályázat során- további 40-50 hektárnyi üvegház építésére adtak ki támogató határozatot, amelyek várhatóan az elkövetkezendő 2-3 évben fognak megépülni. Így további eltolódás várható az üvegházi paradicsom termesztésének irányába, így az elkövetkezendő években jelentős mértékben tovább nőhet a hazai frisspiaci paradicsom termelés is.

Az elmúlt években nagyon dinamikusan fejlődött az üvegházi paradicsomtermesztés, ezáltal a hozamok is folyamatosan növekedtek országos szinten, az látszik, hogy a belföldi ellátáshoz képest is mennyiségben egyre több a termés, de ezt exporttal lehet a legjobban levezetni és kezelni. Egyre nagyobb hozamokat és egyre nagyobb precizitást igényel ez a növény. Itt már látszódik, hogy a korábbi 50 kg/m2 elvárt hozamtól jócskán elmentek a 60 kilóig, vagy akár annál jobb mennyiségig is

– tette hozzá a FruitVeB.

Már azt is el lehet mondani, hogy a legnagyobb hazai termelők egyre többet szállítanak külföldre –idéntől már a német szupermarketekben is megjelent a magyar paradicsom. Az export segít abban is, hogy a belföldi árak szinten maradhassanak. A külföldi értékesítéshez viszont fontos, hogy a nagy TÉSZ-ek és integrációk közösen gondolkodva és összefogva programszerűen végezzék az értékesítést. Ebben jól úton haladnak a hazai paradicsomtermesztés integráló TÉSZ-ek.

Az árak most 5-6 %-kal magasabbak, mint az előző időszakban. Az előző hónapokhoz képest most júliusban jobb árat tudtak elérni a kereskedők a hajtatott paradicsom esetében, mint korábban

– közölte Nagypéter Sándor, a szentesi Délalföldi Kertészek Szövetkezet elnöke, aki azt is elárulta, hogy a szabadföldi paradicsomtermeléshez képest az üvegházi jóval munkaigényesebb. A gépi szedés itt jelenleg kizárt. Hektáronként 10-12 fő munkaerővel is lehet számolni. De például a prémium minőségű koktél-cherry paradicsomok nem csak az ízük miatt drágábbak, hanem azért, mert négyzetméterenként a hagyományos fürtös paradicsomhoz képest lényegesen kevesebbet lehet termelni, és vannak olyan fajtatípusok, melyeket egyenként, kézzel gyűjtik be, melynek munkabérköltsége kiemelkedően magas.

A dél-alföldi régióban termelik Magyarországon a legtöbb paradicsomot, a hazai 80%-át. Négy nagy zöldség-gyümölcs termelői szervezetben folyik itt a paradicsomtermesztés, ez 15-20 termelőt jelent - – tette hozzá Nagypéter Sándor. Az egyik ilyen TÉSZ a Délalföldi Kertészek Szövetkezete, ahol a termelő tagjai az idei évben 24 ha-on termelnek fürtös, koktél, cherry és datolyaszilva paradicsomokat. Ez éves mennyiségben közel 12 ezer tonna.

Mi a különbség a magyar és a külföldi fürtös paradicsom között?

Nagypéter Sándor szerint jó lenne, ha a fogyasztók tisztában lennének azzal, hogy a Hollandiából vagy épp Spanyolországból érkező paradicsomot, a távolság miatt még szalmasárgán, azaz nem a megfelelő biológiai érettségében szedik le.

A paradicsomot pedig minden esetben lehetőleg piros állapotában kellene leszedni ahhoz, hogy mind az íz, mind a zamat és a vitamin benne legyen. Ezért sem várható el, hogy a januárban a szupermarketekben kapható spanyol paradicsomnak olyan íze legyen, mint amit most veszünk a piacon. Nyilván a paradicsomnak van egy életútja, azon belül adott, hogy mikor a legfinomabb, ebből a szempontból április-tól júliusig a legideálisabb. Augusztusban a melegek miatt egy kicsit fáradtabb a növény, de még ilyenkor is százszor jobb ízű, mint az import. A hazai egyik legfőbb előnye, hogy nem kell annyit utaztatni, ha leszedik, már másnap az áruház vagy a zöldséges pultján lehet.

– tette hozzá Nagypéter Sándor.

A szakember szerint nem kell várni, hogy augusztusra -szeptemberre csökkeni fog a magyar paradicsom ára. Elmúltak azok az idők, amikor még augusztus végén olcsó befőzési paradicsomhoz lehetett jutni, a mély árakkal ugyanis nem tud gazdaságos lenni a termelés. Hiszen minden magyar ember közös érdeke, hogy csak hazai termelőtől hazai előállítási élelmiszert vásároljon. Ehhez pedig megfelelő szintű termelői árakra van szükség.

Helyi kistermelőknél is érdemes a paradicsomot keresni

Kistermelővel is beszélgettünk, megkérdeztük, hol tart náluk a szabadföldi paradicsom szezonja, mennyiért kínálják most kilóját.

Ameddig jó idő van, addig hozza a vevőket Sárvár környékére, Rábapatyra is a paradicsomszezon. Ahogy Bősze Vilmos mesélte a HelloVidéknek, náluk is javában terem már. Szigorúan vegyszermentes dolgoznak, csepegtető öntözést használnak, nem műtrágyáznak, tavasszal marhatrágya granulátummal trágyázzák a földet.

Az idei termés minősége, az íze és a nagysága is kiváló, az idei év paradicsomban is sokkal szebb, mint a tavalyi!

– összegzett a vasi termelő.

Náluk a paradicsom ára ugyanaz mint tavaly, nem változtattak rajta: 600 kilóért árulják a vegyszermentes a paradicsomot. Van többféle, hosszú-rövid formája, piros és sárga típusú. Aki befőzni szeretne belőle, annak viszont előre kell megrendeli a mennyiséget.

A vasi gazda még elárulta, hogy tavasszal sokat szenvedtek a tetűkkel, de szódabikarbónás vízzel lepermetezték, aztán egy-két napon belül el is tűntek a kártevők.

Nézzük, mennyibe kerül a piacon és a szupermarketekben a hazai!

Rákerestünk, hogy a hazai paradicsom kilóját mennyiért kínálják most a Nagybani Piacon:

  • Primőr paradicsom : 330-360Ft/kg,
  • Fürtös paradicsom: 390-440 Ft/kg,
  • Koktélparadicsom: kilója 800-1200 Ft/kg

Majd összegyűjtöttük a legfrissebb paradicsom-árakat (most aktuális akciós újságok és online webáruházakon közölt árak alapján):

Magyar fürtös paradicsom:

  • 298 Ft /kg (Auchan)
  • 299 Ft / kg (Tesco)
  • 299 Ft/ Kg (Penny)
  • 399 Ft/kg (Coop)

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

paradicsom

árak

körkép

magyar termelők

mezőgazdaság

fruitveb

ksitermelők

lecsó

paradicsomlé

kechup