Méregdrága 2023-ban a Balatonon lángosozni: így készítsd el fillérekből házilag!

Tóth Viktória 2023. augusztus 18. 06:30

A strand- és nyaraló főszezon kellős közepén sokunknak kedve szottyan egy balatoni kiruccanáshoz, hisz kinek ne esne jól a fürdőzés a kánikulában, utána pihenésképp pedig egy jókora sajtos-tejfölös lángos? Az elmúlt években azonban nagy dilemmával kellett szembenéznie a nyaralóknak, ugyanis a lángos ára elérte azt a plafont, amiért már meggondoljuk, hogy biztosan megvesszük-e – pláne, ha egy egész család ebédjéről van szó.

Mióta csak az eszünket tudjuk, élünk-halunk a lángosért, ami az elmúlt évtizedek során elválaszthatatlanul összeforrt a nyári strandolás élményével, ráadásul hol máshol lenne a legfinomabb, mint a még most is retro hangulatú Balatonon? Járjunk utána, honnan ered a lángosozás szokása, mikor készítették az első lángosokat és mennyibe kerül ma a kedvenc strandolós snack-ünk! Hogyan készíthetünk tökéletes lángost házilag, mi magunk is, milyen különleges feltétekkel tuningolhatjuk fel, hogy a megszokottnál is laktatóbb legyen?

Kedvenc balatoni harapnivalóink

Legyen szó akár az északi, akár a déli partról, a Balatont ma már szinte megszakítás nélkül egy igazán kellemes, nyugodt hangulatú üdülőövezet veszi körül, ahol kisebb-nagyobb szabadstrandok, hotelek és apartmancsoportok váltják egymást. A strandokat kötelező jelleggel büfék csoportja öleli körül, ahol a helyi vállalkozók évről évre felkínálják kedvenc strandolós harapnivalóinkat. A balatoni, strandolós étkezés általában nem a változatosságról szól, a legtöbb család ugyanazokat a – szinte már autentikusnak mondható – fogásokat keresi.

Ha a klasszikus büféételeket vizsgáljuk, szinte mindenhol megtalálható a híres „balatoni lángos”, vagy a főtt kukorica, de nem szabad elfeledkeznünk a „balatoni hekkről” sem, hasábburgonyával (egyébként mindenféle gyorsételt, például hamburgert, hot-dogot, pizzát, gyrost is vásárolhatunk). A hekk mellett azért hazai halakkal is találkozhatunk: ilyen például a ponty vagy a süllő, de harcsát, pisztrángot is gyakran kínálnak, ezeket jellemzően rántva, olajban sütve készítik el. Kedvenc balatoni ételeink közül hiba lenne kifelejtenünk a leveseket: a parti büfékben, éttermekben (kíváncsi vagy, melyek a Balaton 2023-as TOP éttermei?) gyakran kapható balatoni halászlé, balatoni gulyás, a bakonyi betyárgulyás vagy Jókai bableves (egyes legendák szerint Jókai Balatonfüreden rendelte a róla elnevezett levest).

A tömény, fűszeres, sokszor olajos ételek után gyakran megkívánjuk az édességeket is: a lángosunkat lekísérhetjük egy kis palacsintával, fagyival (már meg is találtuk a Balaton TOP 30 fagyizóját - egyébként a fagyit is fillérekből elkészíthetjük házilag), de sok helyen árulják például a klasszikus kürtőskalácsot, vagy a „hattyú” névre hallgató, hattyú alakúra formázott képviselőfánkot is. A balatoni desszertek közé soroljuk továbbá a Balaton szeletet (itt a házi süteményre gondolunk, nem a nápolyis csokoládéra), vagy Balaton kockát.

Magyarok tízezrei nyaralnak idén is a Balaton strandjainál

Mennyit drágult a balatoni étkezés egy év alatt?

Habár jelentős részben a brutálisan megemelkedett energiaárak és az infláció tehet róla, egyre több magyar fordít hátat a Balatonnak az évről-évre egyre magasabb fogyasztói árak miatt. Ahogy a Pénzcentrum.hu megírta, idén nyáron folytatódhat az áremelkedés a strandi büfékben, első sorban az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH adatai alapján már a tavalyi, 2022-es strandszezonban 30-35% között emelkedtek a tradicionális strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest: hasábburgonya (+32%), hamburger (+35%), pontyszelet (+33%).

A KSH 2023 áprilisi kutatásai szerint az idei szezonra érvényes árak jelentősen magasabbak lehetnek a tavalyinál, ugyanis többek között a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80%-kal, a hamburger 45%-kal, a pontyszelet pedig 46%-kal drágult. Ne lepődjünk meg balatoni kiruccanásaink során, ha a büfékben a hamburgerek ára átlépi az 1.500 Ft-ot, de egy-egy adag hasábburgonyát sem kapunk meg mindenhol 1.000 Ft alatt. A halételek tekintetében is várhatnak ránk meglepetések, ugyanis a pontyszelet például 4.000 Ft-ot is kóstálhat.

Mennyibe kerül egy lángos 2023-ban?

Így, hogy tudjuk, milyen dráguláson estek át nagy kedvenceink, térjünk ki cikkünk főszereplőjére, a lángosra is. A lángos egyszerű alapanyagokból készül, azonban éppen az alapélelmiszerek drágulása miatt elkerülhetetlen, ne emelkedjen ennek az ára is (búzaliszt +20%; sütőolaj +40%; tej +40%; tejföl +75%; sajt +20%), hisz gondoljunk csak bele, a nagykereskedelmi áruforgalomra nem vonatkozott a hatósági ár, így a lakosságnak kedvező árstopos élelmiszereket a vállalkozóknak normál áron kellett beszerezniük.

A lángos ára 2022 évében (gondolunk ez alatt a feltét nélküli, „sima” lángosra) 750-1.050 Ft között mozgott, ha erre rászámolunk egy körülbelül 20-30%-os áremelkedést, máris kijön, hogy 2023-ban 900 Ft alatt nem nagyon kapunk egy sima lángos sem (a lángos átlagára a 2023-as strandszezonban 900-1.300 Ft között mozog). A feltétek mennyisége és minősége is befolyásolhatja a lángos árát: habár egy porcukros lángos „csak” 1.000 Ft-ba kerül, a klasszikus sajtos-tejfölös lángos ára 2.400 Ft körül mozog, az extra feltétes lángosok ára pedig elérheti a 3.000 Ft-ot is.

A lángos és az egyéb balatoni harapnivalók ára csak a hab a tortán, hiszen még nem volt szó az útiköltségről, a szállásokról, a strandbelépőkről, vagy az olyan „extrákról”, mint például a sör vagy a jégkrém, amelyeket nehéz nem megkívánni a parton ücsörögve. A Pénzcentrum.hu kiszámította, mennyibe kerül egy nap a Balatonnál, az eredmények sokkolóak: egy négytagú család 50.000 Ft-ot is otthagyhat egy extrém programok nélküli, normál üdülésre is.

A lángos rövid története

Miután kiszörnyülködtük magunkat azon, hogy milyen drága lett megebédelni a családdal a Balatonnál, érdemes egy percre megállnunk és átgondolnunk a lángos mellett és ellen szóló érveket. Attól, hogy a balatoni lángos drága, még nem kell lemondanunk róla: nyugodtan elkészíthetjük mi magunk is (a büféárhoz képest tényleg fillérekből), legyen szó egy balatoni nyaraló/apartman konyhájáról vagy szimplán csak az otthonunkról – azonban, mielőtt nekifognánk a lángossütésnek, érdemes áttekinteni, mégis miért lett ennyire népszerű a lángosozás ezen a környéken!

A lángos egy kenyérlepény-szerűség, és habár az eredete nem tisztázott, nagyjából a 14. század óta sütnek Magyarországon a maihoz hasonló, kisebb lepényeket, ezek alapanyaga valószínűsíthetően maradék kenyértészta volt. A lángoshoz fűződő első írásos emlékeink az 1700-as évekig nyúlnak vissza, először a kemence első részében sütötték őket (a „láng” szóból ered a „lángos” elnevezés), később pedig már bő zsírban kisütve készítették el őket (régebben, ha feltéttel megrakva készítették, a kenyérlángoshoz hasonló étel készült a tésztából).

A mai, „modern” lángos készítése az ’50-es évekig nyúlik vissza, ekkoriban kezdtek ugyanis bő olajban sütni Magyarországon. Mivel a lángos egy egyszerű alapanyagokból, olcsón elkészíthető, gyorsan kisüthető tésztaféle, hamar a gyorsbüfék közkedvelt ételévé vált: a ’70-es évektől kezdve szinte minden üdülőhelyen, strandétteremben, büfében fellelhetővé vált. A lángos nem csak Magyarországon népszerű, például Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában is kedvelik, az elmúlt évek során pedig elkezdte világétellé kinőni magát, sósan és édesen is fogyasztják.

Házi lángos egyszerűen

Recept: Házi lángos, 3 féle feltéttel

A hagyományos lángos, ahogy a magyarok készítik, három-négy fontos hozzávaló, a víz (vagy tej), a liszt, az olaj és az élesztő megfelelő arányán alapszik. Ugyanúgy, ahogy a korábbiakban rengeteg hagyományos magyaros recept, kelttészta esetében tettük, a lángosnál is fontosnak tartjuk elmondani, hogy a végeredményt rengeteg, egymástól különböző receptúra szerint el lehet érni. Mi az egyik legegyszerűbb, legkevésbé összetett, egyben legolcsóbb verziót hoztuk el.

A lángos tésztáját a kelesztési idő leteltével megformázzuk, majd előre felhevített olajban kisütjük, végül különböző feltételekkel ízesítjük. A hagyományos lángos fokhagymával, tejföllel és sajttal készül, azonban bármilyen feltétet használhatunk hozzá, például szalonnát, kolbászt, hagymát, más sajtokat, sőt, édesen is elkészíthetjük, például mogyorókrémmel, lekvárral. Lássunk neki!

A lángos hozzávalói (bőséges adag 4 főre)

  • 1 kg búzafinomliszt
  • 7 dl kézmeleg víz
  • 50 g élesztő
  • 2 csapott ek só
  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • kb. 1 liter napraforgóolaj a sütéshez

Sajtos-tejfölös-fokhagymás feltét

  • fokhagyma (vízben feloldva)
  • tejföl
  • trappista sajt

Lilahagymás-szalonnás feltét

  • lilahagyma
  • sült bacon kockák
  • tejföl
  • füstölt trappista sajt

Lekváros-camembert sajtos feltét

  • eperlekvár (vagy bármilyen más lekvár)
  • natúr camembert (vagy brie) sajt
A lángostészta dagasztása
A lángostészta kelesztése

A lángos elkészítése

Mérjük ki a langyos, nagyjából kézmeleg vizet egy mérőedénybe, majd oldjuk fel benne alaposan az élesztőt. A lisztet mérjük ki egy nagyobb tálba, keverjük el benne a sót, majd adagoljuk hozzá az élesztős vizet és gyúrjuk össze alaposan, végül az olajat is adagoljuk hozzá a készülő tésztához. A lángoskészítés fontos mozzanata a tészta alapos kidagasztása: ezt végezhetjük kézzel (kb. 15 perc) és robotgéppel (2-3 perc) is. Tegyük félre a lángostésztánkat egy tálban, kendővel letakarva 50 percre, ez idő alatt a tésztánk megkel.

A szétosztott tésztát pihentessük

A megkelesztett lángostésztából formázzunk olajos kézzel kis bucikat (a méret rajtunk múlik, de ekkora adagból legalább 8 darabot ki kell tudni sütni), majd ezeket tegyük félre további 10 percig pihenni. Amíg a lángosok pihennek, öntsük a sütőolajat egy magas falú serpenyőbe és hevítsük elő (miután az olaj átforrósodott, elég közepes lángon melegíteni).

Formázzuk meg olajos kézzel a lángost

Formázzuk meg szintén olajos kézzel a lángosainkat, majd tegyük a tésztát a forró olajba, végül oldalonként kb. 2 perc alatt süssük készre a lángosainkat. A lángos akkor jó, ha mindkét oldal szép egyenletesen megbarnul (a közepe felpuklisodhat, de ez nem baj), ezután csepegtessük le őket papírszalvétán, végül kínáljuk ízlésünknek megfelelő köretekkel.

Süssük ki a lángosunkat előre felhevített olajban

Takler Pinot Noir Rosé, 2022

Borajánló: Takler Pinot Noir Rosé, 2022

Nem kell sokat tanakodnunk azon, hogy vajon milyen frissítő illik legjobban a balatoni lángosunkhoz, hiszen amellett, hogy a strandon kaphatunk csapolt sört, bőséges választék áll rendelkezésünkre mindenütt a borokból. A lángos mellé célszerű egy könnyed fehérbort vagy egy kellemesen gyümölcsös rozét választanunk – ez a mi esetünkben a szekszárdi Takler Borbirtok enyhén narancsos árnyalatú rozéja, amit egy kevés hozzáadott szén-dioxid tesz még izgalmasabbá. Fogyaszthatjuk önmegában, vagy akár fröccsként felütve, kellemes levezetés lesz egy frissen kisütött lángos után.