Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Továbbra is sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők felzárkóztak, míg a fővárosban élők többet költhetnek – derült ki a Gfk. kutatásából amiben a vásárlóerőt vizsgálta negyvenkét európai országban.

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Az is kiderül a kutatásból, az országon belül is változnak az adatok, nem mindegy, a fővárosban, a főváros környékén vagy éppen Szabolcsban élünk.

Az előző évhez képest a legkevesebb vásárlóerővel rendelkező magyarországi megyék között néhány változás történt a rangsorban. Ezzel szemben az első tíz helyen levő megyék között nincsen változás, továbbra is Budapest vezeti a listát.”

- mondta Kui János, a GfK Geomarketing terület vezetője.

Top 10 leggazdagabb város

(egy főre jutó vásárlóerő az országos átlag százalékban)

  1. Üröm 159,6%
  2. Budaörs 147,7%
  3. Solymár 147,5%
  4. Nagykovácsi 146,6%
  5. Paks 140,4%
  6. Szentendre 136,7%
  7. Diósd 133,1%
  8. Gödöllő 130,7%
  9. Győrújbarát 129,7%
  10. Törökbálint 129,0%

Ugyanakkor Budapest indexe összességében és kerületenként vizsgálva is többségében mérséklődött, kivételt a VI., XI., XVI. kerületek képeznek. Legnagyobb mértékű csökkenés a X., XXIII., IV. kerületek esetében figyelhető meg.

Magyarország húsz megyéjéből hét megyében a vásárlóerő az átlag felett van. Ezek Budapest és környéke, illetve a Dunántúl. A közvetlenül Ausztriával határos Győr-Moson-Sopron megye vásárlóereje közelíti meg a legjobban Magyarország átlagát. Ebben a megyében a lakosoknak az országos átlagnál 1,7 százalékkal több pénzük van a kiadásokra.

Az ország északkeleti részén, a Romániával és Ukrajnával határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll az utolsó helyen Magyarország megyéi között.

Az európaiaknak fejenként átlagosan 14.292 eurójuk van kiadásra és megtakarításra 2018-ban. A vizsgált országokban a rendelkezésre álló nettó jövedelem jelentősen változik: Liechtensteinben, Svájcban és Izlandon a legmagasabb az átlagos vásárlóerő, míg Fehéroroszországban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vásárlás

hellovidék

gazdaság

felmérés

gfk