Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Továbbra is sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők felzárkóztak, míg a fővárosban élők többet költhetnek – derült ki a Gfk. kutatásából amiben a vásárlóerőt vizsgálta negyvenkét európai országban.

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Az is kiderül a kutatásból, az országon belül is változnak az adatok, nem mindegy, a fővárosban, a főváros környékén vagy éppen Szabolcsban élünk.

Az előző évhez képest a legkevesebb vásárlóerővel rendelkező magyarországi megyék között néhány változás történt a rangsorban. Ezzel szemben az első tíz helyen levő megyék között nincsen változás, továbbra is Budapest vezeti a listát.”

- mondta Kui János, a GfK Geomarketing terület vezetője.

Top 10 leggazdagabb város

(egy főre jutó vásárlóerő az országos átlag százalékban)

  1. Üröm 159,6%
  2. Budaörs 147,7%
  3. Solymár 147,5%
  4. Nagykovácsi 146,6%
  5. Paks 140,4%
  6. Szentendre 136,7%
  7. Diósd 133,1%
  8. Gödöllő 130,7%
  9. Győrújbarát 129,7%
  10. Törökbálint 129,0%

Ugyanakkor Budapest indexe összességében és kerületenként vizsgálva is többségében mérséklődött, kivételt a VI., XI., XVI. kerületek képeznek. Legnagyobb mértékű csökkenés a X., XXIII., IV. kerületek esetében figyelhető meg.

Magyarország húsz megyéjéből hét megyében a vásárlóerő az átlag felett van. Ezek Budapest és környéke, illetve a Dunántúl. A közvetlenül Ausztriával határos Győr-Moson-Sopron megye vásárlóereje közelíti meg a legjobban Magyarország átlagát. Ebben a megyében a lakosoknak az országos átlagnál 1,7 százalékkal több pénzük van a kiadásokra.

Az ország északkeleti részén, a Romániával és Ukrajnával határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll az utolsó helyen Magyarország megyéi között.

Az európaiaknak fejenként átlagosan 14.292 eurójuk van kiadásra és megtakarításra 2018-ban. A vizsgált országokban a rendelkezésre álló nettó jövedelem jelentősen változik: Liechtensteinben, Svájcban és Izlandon a legmagasabb az átlagos vásárlóerő, míg Fehéroroszországban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vásárlás

hellovidék

gazdaság

felmérés

gfk