Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a leggazdagabb városok Magyarországon: itt a lista!

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Továbbra is sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élők felzárkóztak, míg a fővárosban élők többet költhetnek – derült ki a Gfk. kutatásából amiben a vásárlóerőt vizsgálta negyvenkét európai országban.

Magyarországon emelkedett ugyan az egy főre jutó vásárlóerő tavalyhoz képest, de így is csak a 30. helyet szerezte meg.

Az is kiderül a kutatásból, az országon belül is változnak az adatok, nem mindegy, a fővárosban, a főváros környékén vagy éppen Szabolcsban élünk.

Az előző évhez képest a legkevesebb vásárlóerővel rendelkező magyarországi megyék között néhány változás történt a rangsorban. Ezzel szemben az első tíz helyen levő megyék között nincsen változás, továbbra is Budapest vezeti a listát.”

- mondta Kui János, a GfK Geomarketing terület vezetője.

Top 10 leggazdagabb város

(egy főre jutó vásárlóerő az országos átlag százalékban)

  1. Üröm 159,6%
  2. Budaörs 147,7%
  3. Solymár 147,5%
  4. Nagykovácsi 146,6%
  5. Paks 140,4%
  6. Szentendre 136,7%
  7. Diósd 133,1%
  8. Gödöllő 130,7%
  9. Győrújbarát 129,7%
  10. Törökbálint 129,0%

Ugyanakkor Budapest indexe összességében és kerületenként vizsgálva is többségében mérséklődött, kivételt a VI., XI., XVI. kerületek képeznek. Legnagyobb mértékű csökkenés a X., XXIII., IV. kerületek esetében figyelhető meg.

Magyarország húsz megyéjéből hét megyében a vásárlóerő az átlag felett van. Ezek Budapest és környéke, illetve a Dunántúl. A közvetlenül Ausztriával határos Győr-Moson-Sopron megye vásárlóereje közelíti meg a legjobban Magyarország átlagát. Ebben a megyében a lakosoknak az országos átlagnál 1,7 százalékkal több pénzük van a kiadásokra.

Az ország északkeleti részén, a Romániával és Ukrajnával határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll az utolsó helyen Magyarország megyéi között.

Az európaiaknak fejenként átlagosan 14.292 eurójuk van kiadásra és megtakarításra 2018-ban. A vizsgált országokban a rendelkezésre álló nettó jövedelem jelentősen változik: Liechtensteinben, Svájcban és Izlandon a legmagasabb az átlagos vásárlóerő, míg Fehéroroszországban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vásárlás

hellovidék

gazdaság

felmérés

gfk