Itt az EU javaslata: biomasszával űznék el a magyar rezsidémont

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az EU javaslata: biomasszával űznék el a magyar rezsidémont

Az Európai Bizottság főigazgatója tegnap budapesti konferenciáján összehangolt erőfeszítéseket sürgetett a sikeres biomassza alapú gazdaság létrehozása érdekében. A bioenergia-gazdaság az Európai Unió egyik legfontosabb ágazataként 18 millió embert foglalkoztat, éves forgalma 2 trillió euró.

"A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében" címmel tartottak szakmai konferenciát Budapesten az Agrárminisztérium és az Akadémia szervezésében. A megbeszélésen a közép- és kelet-európai nemzeti és regionális szintű biogazdasági stratégiák fejlesztésének lehetőségeit tárgyalták, ami szorosan kapcsolódik az EU nemrégiben közzétett bioenergia stratégiájához.

2018. október 11-én az Európai Bizottság olyan tervezetet terjesztett elő a fenntartható és körkörös biomassza alapú gazdaság kialakítására, amely Európa társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát szolgálja. A Bizottság 2019-ben 14 konkrét intézkedést indít el a hatóságok és az ipar összehangolt munkájával, a bioalapú ágazatok erősítésére és a bioenergia-termelő gazdaságok minél gyorsabb bevezetésére egész Európában. A biogazdaság ökológiai korlátainak megértése is az elérendő célok között van.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a konferencián elmondta, hogy Közép-Kelet-Európa erdőgazdálkodási, halászati és mezőgazdasági tevékenységének köszönhetően alapvetően gazdag biomassza-kapacitással rendelkezik, bár jelentős a fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról.

Magyarországon a teljes biomassza készlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési termék és melléktermék, valamint 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Az államtitkár szerint aktív és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezeket a lehetőségeket a vidéki térségeken csak nehezen lehet kihasználni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

biomassza

biogazdálkodás

mezőgazdaság

erdészet

halászat