Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

MTI   
  Megosztom
Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba (Magyar Cukor Zrt.) a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) adatai alapján - írta a Világgazdaság.

A lap csütörtöki száma szerint a betakarítás vége január elejére várható, a szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával.

Tavaly 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Ennél magasabb cukortartalomnál felár járt, az alacsonyabbnál levonás. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, ami szintén a 16 százalékos cukortartalomra vonatkozik, így - a gyengébb minőség miatt - a tavalyinál alacsonyabb lesz az egy tonnára jutó ár, ráadásul a hozam is kisebbnek tűnik az elmúlt évinél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján az agrártárca azt közölte, hogy egy héttel ezelőttig a 15,4 ezer hektáros termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a betakarítással, több mint 570 ezer tonna répát gyűjtöttek be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukorrepa

cukor

mezőgazdaság