Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

MTI   
  Megosztom
Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba (Magyar Cukor Zrt.) a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) adatai alapján - írta a Világgazdaság.

A lap csütörtöki száma szerint a betakarítás vége január elejére várható, a szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával.

Tavaly 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Ennél magasabb cukortartalomnál felár járt, az alacsonyabbnál levonás. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, ami szintén a 16 százalékos cukortartalomra vonatkozik, így - a gyengébb minőség miatt - a tavalyinál alacsonyabb lesz az egy tonnára jutó ár, ráadásul a hozam is kisebbnek tűnik az elmúlt évinél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján az agrártárca azt közölte, hogy egy héttel ezelőttig a 15,4 ezer hektáros termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a betakarítással, több mint 570 ezer tonna répát gyűjtöttek be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukorrepa

cukor

mezőgazdaság