Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

MTI   
  Megosztom
Idén nem édes az élet: csökken a cukortartalom

Eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba (Magyar Cukor Zrt.) a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) adatai alapján - írta a Világgazdaság.

A lap csütörtöki száma szerint a betakarítás vége január elejére várható, a szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával.

Tavaly 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Ennél magasabb cukortartalomnál felár járt, az alacsonyabbnál levonás. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, ami szintén a 16 százalékos cukortartalomra vonatkozik, így - a gyengébb minőség miatt - a tavalyinál alacsonyabb lesz az egy tonnára jutó ár, ráadásul a hozam is kisebbnek tűnik az elmúlt évinél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján az agrártárca azt közölte, hogy egy héttel ezelőttig a 15,4 ezer hektáros termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a betakarítással, több mint 570 ezer tonna répát gyűjtöttek be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukorrepa

cukor

mezőgazdaság