Felkopik az álluk a borászoknak: keresik a megoldást

HelloVidék   
  Megosztom
Felkopik az álluk a borászoknak: keresik a megoldást

Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke tájékoztatása szerint a kunsági szőlészek egy olyan összefogást kívánnak megalakítani, amely a szőlőtermés megfelelő áron történő értékesítését biztosíthatja hosszú távon. Filus János, a borvidék alelnöke, kaskantyúi szőlőtermesztő és öt termelőtársa dolgoznak a koncepció részletein. Mint mondta, a gyümölcs felvásárlási ára évek óta alacsony - írja a baon.hu

Arra is kitértek, hogy általában kilónként 65–100 forint a felvásárlási ár – szőlőfajtától függően –, amely a költségeket alig vagy egyáltalán nem fedezi. Bár az idei szüret a korábbi évek átlagához képest jobb mennyiségi és minőségi terméssel örvendeztette meg a termelőket, ez azonban nem általános. Egy olyan történelmi kihívás elé érkezett a termelők társadalma, amely kihívásra, ha nem felel, akkor a hazai szőlőágazat könnyen elsorvadhat.

Egy liter francia exportra szánt bor átlagosan 5,8 euró, közel 1800 forint. Egy liter olasz bor 2,8 euró, vagyis 860 forint átlagáron kerül a nemzetközi piacokra. A magyar borok átlagára 0,98 euró, azaz 300 forint. (Ebbe az extra minőségű boroktól a lédig kategóriáig minden beleértendő). Ha figyelembe vesszük azt, hogy a termelők költségei ma már közel azonosak, akkor látható, hogy a magyar gazdák hátránya a versenyképesség, a jövedelemtermelés területén óriási.

Ezt lehet ellensúlyozni egy új típusú integráció kialakításával, amelyet az Európai Unió anyagilag is támogat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bor

hellovidék

szőlő

gazdálkodás

szőlészet