Felkopik az álluk a borászoknak: keresik a megoldást

HelloVidék   
  Megosztom
Felkopik az álluk a borászoknak: keresik a megoldást

Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke tájékoztatása szerint a kunsági szőlészek egy olyan összefogást kívánnak megalakítani, amely a szőlőtermés megfelelő áron történő értékesítését biztosíthatja hosszú távon. Filus János, a borvidék alelnöke, kaskantyúi szőlőtermesztő és öt termelőtársa dolgoznak a koncepció részletein. Mint mondta, a gyümölcs felvásárlási ára évek óta alacsony - írja a baon.hu

Arra is kitértek, hogy általában kilónként 65–100 forint a felvásárlási ár – szőlőfajtától függően –, amely a költségeket alig vagy egyáltalán nem fedezi. Bár az idei szüret a korábbi évek átlagához képest jobb mennyiségi és minőségi terméssel örvendeztette meg a termelőket, ez azonban nem általános. Egy olyan történelmi kihívás elé érkezett a termelők társadalma, amely kihívásra, ha nem felel, akkor a hazai szőlőágazat könnyen elsorvadhat.

Egy liter francia exportra szánt bor átlagosan 5,8 euró, közel 1800 forint. Egy liter olasz bor 2,8 euró, vagyis 860 forint átlagáron kerül a nemzetközi piacokra. A magyar borok átlagára 0,98 euró, azaz 300 forint. (Ebbe az extra minőségű boroktól a lédig kategóriáig minden beleértendő). Ha figyelembe vesszük azt, hogy a termelők költségei ma már közel azonosak, akkor látható, hogy a magyar gazdák hátránya a versenyképesség, a jövedelemtermelés területén óriási.

Ezt lehet ellensúlyozni egy új típusú integráció kialakításával, amelyet az Európai Unió anyagilag is támogat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bor

hellovidék

szőlő

gazdálkodás

szőlészet