Veszélyben a jólét: rohamosan pusztul a magyar termőföld

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a jólét: rohamosan pusztul a magyar termőföld

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete friss jelentésében hívta fel a figyelmet a talajdegradáció problémájára. Rávilágítottak, hogy a talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás, ezért tenni kell a védelméért - írja az Infostart.hu.

A jó minőségű talaj kulcsfontosságú az élelmiszer-termelés, az éghajlat-szabályozás, a biodiverzitás fenntartása és a vidéki lakosság megélhetése szempontjából - ismertette Tóth Gergely tudományos tanácsadó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutatója. Mint azt az InfoRádiónak kifejtette:

kiemelt fontosságú a víztisztítás és vízelvezetés feladata, a tőzeglápok védelme és helyreállítása, valamint az erdőirtás és beépítés nagymértékű visszaszorítása.

A kutató szerint az erdőirtás megfékezése kiemelt szereppel bír, mivel a szél több tízmillió hektáron hordja a talaj felsőbb rétegeit. A jelentésben továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a talaj nélkülözhetetlen a társadalom és a természet számára,

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete által kiadott dokumentum szerint nemcsak az esztelen építkezés, hanem a bányászat és az infrastruktúra-fejlesztés is folyamatosan károsítja a talajt. A jelentés felhívja az Európai Unió figyelmét, hogy a talaj szervesszén-tartalma folyamatosan csökken, és ez hatással van a globális felmelegedésre, csökkenti a termelékenységet és a föld vízmegtartó képességét. Európában összesen 12 millió hektárt érint a talaj minőségének romlása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

föld

talaj

talajdegradáció

talajvédelem