Veszélyben a jólét: rohamosan pusztul a magyar termőföld

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyben a jólét: rohamosan pusztul a magyar termőföld

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete friss jelentésében hívta fel a figyelmet a talajdegradáció problémájára. Rávilágítottak, hogy a talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás, ezért tenni kell a védelméért - írja az Infostart.hu.

A jó minőségű talaj kulcsfontosságú az élelmiszer-termelés, az éghajlat-szabályozás, a biodiverzitás fenntartása és a vidéki lakosság megélhetése szempontjából - ismertette Tóth Gergely tudományos tanácsadó, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának kutatója. Mint azt az InfoRádiónak kifejtette:

kiemelt fontosságú a víztisztítás és vízelvezetés feladata, a tőzeglápok védelme és helyreállítása, valamint az erdőirtás és beépítés nagymértékű visszaszorítása.

A kutató szerint az erdőirtás megfékezése kiemelt szereppel bír, mivel a szél több tízmillió hektáron hordja a talaj felsőbb rétegeit. A jelentésben továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a talaj nélkülözhetetlen a társadalom és a természet számára,

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete által kiadott dokumentum szerint nemcsak az esztelen építkezés, hanem a bányászat és az infrastruktúra-fejlesztés is folyamatosan károsítja a talajt. A jelentés felhívja az Európai Unió figyelmét, hogy a talaj szervesszén-tartalma folyamatosan csökken, és ez hatással van a globális felmelegedésre, csökkenti a termelékenységet és a föld vízmegtartó képességét. Európában összesen 12 millió hektárt érint a talaj minőségének romlása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

föld

talaj

talajdegradáció

talajvédelem