Luxus lehet a kávé: folyamatosan drágul a világpiaci ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Luxus lehet a kávé: folyamatosan drágul a világpiaci ára

Folyamatosan emelkedik a kávé ára a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek és a kereslet növekedése miatt - mondta Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A kávéforgalmazó vállalat vezetője elmondta, hogy a kávé tőzsdei ára rohamosan emelkedik, és a rövid távú ármozgásokban a spekuláció játszik fontos szerepet. Hazánkba féléves szerződések alapján kerül be a kávé, ezért a rövid távú árváltozások jelenleg nem gyakorolnak hatást a kiskereskedelmi árakra.

Példátlan módon emelkedett a kávé iránti kereslet a kínai és orosz piacokon, ezeken a területeken korábban nem számított népszerű italnak a kávé, azonban a nyugati életstílus térhódítása miatt egyre több feketét fogyasztanak a keleti társadalmak.

Az arabica kávé Brazíliából érkezik, azon belül túlnyomó részben a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régióból. A drágulás oka, hogy az elmúlt időszakban ebben a térségben csupán az átlagos csapadék negyede hullott. A világ kávétermésének 70 százalékát adja az arabica, a többi robusta. A robusta termőterülete Vietnám, és a robusta esetében nem figyelhető meg az áremelkedés nemzetközi trendje.

Amerikában az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Egy font (0,45 kilogramm) kávéért tegnap 116,45 dollárcentet adtak a kereskedők az investing.com adatai szerint.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávé

drágulás