Luxus lehet a kávé: folyamatosan drágul a világpiaci ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Luxus lehet a kávé: folyamatosan drágul a világpiaci ára

Folyamatosan emelkedik a kávé ára a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek és a kereslet növekedése miatt - mondta Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A kávéforgalmazó vállalat vezetője elmondta, hogy a kávé tőzsdei ára rohamosan emelkedik, és a rövid távú ármozgásokban a spekuláció játszik fontos szerepet. Hazánkba féléves szerződések alapján kerül be a kávé, ezért a rövid távú árváltozások jelenleg nem gyakorolnak hatást a kiskereskedelmi árakra.

Példátlan módon emelkedett a kávé iránti kereslet a kínai és orosz piacokon, ezeken a területeken korábban nem számított népszerű italnak a kávé, azonban a nyugati életstílus térhódítása miatt egyre több feketét fogyasztanak a keleti társadalmak.

Az arabica kávé Brazíliából érkezik, azon belül túlnyomó részben a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régióból. A drágulás oka, hogy az elmúlt időszakban ebben a térségben csupán az átlagos csapadék negyede hullott. A világ kávétermésének 70 százalékát adja az arabica, a többi robusta. A robusta termőterülete Vietnám, és a robusta esetében nem figyelhető meg az áremelkedés nemzetközi trendje.

Amerikában az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Egy font (0,45 kilogramm) kávéért tegnap 116,45 dollárcentet adtak a kereskedők az investing.com adatai szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávé

drágulás