Szemétkáosz ide, munkaerőhiány oda: fejlesztésekkel mentik a magyar hulladékgazdálkodást

MTI   
  Megosztom
Szemétkáosz ide, munkaerőhiány oda: fejlesztésekkel mentik a magyar hulladékgazdálkodást

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. támogatásával több fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, illetve várható a közeljövőben, melyeknek eredményeképp tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége. A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Program keretében jött létre Szombathelyen egy új válogatómű, ahol 127 település szelektíven gyűjtött hulladékának utóválogatása történik azzal a céllal, hogy kereskedelmileg hasznosítható másodnyersanyagok keletkezzenek.

Szombathelyen, Körmenden, Bükön, Pankaszon, Rábahídvégen, Répcelakon és Szentgotthárdon hulladékudvarok létesültek, valamint új hulladékhasznosítási üzem épül Zalaegerszegen, melyet várhatóan 2019 márciusában adnak át.

A beruházásnak köszönhetően valós körülmények között működtethetik majd a 3B Hungária Kft. által fejlesztett újgenerációs hulladékfeldolgozó technológiákat, melyekkel környezetkímélő módon valósul meg a vegyesen gyűjtött szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.

Az eszközök közül az egyik az optikai válogató, amit eddig csak külföldről lehetett beszerezni, míg egy másik gépük - a kombinált szeparátor - szabadalmaztatása folyamatban van.

A vegyesen gyűjtött hulladék előkezelésére komplex mechanikai kezelőmű létesül Adonyban, és előkezelő-mű Székesfehérváron. Ezek mellett a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékok kezeléséhez egy válogatóműre is szükség van, amelyben alapvetően gépesített rendszerrel történik majd az anyagában hasznosítható frakció leválogatása.

Budakeszin, Dunaföldváron, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Móron, Polgárdiban, Oroszlányon és Székesfehérváron pedig új hulladékudvarok válnak elérhetővé.

A fentieken felül az ország közel 80 százalékát érintően vannak folyamatban fejlesztések az EU KEHOP3 pályázat terhére, a magyar állam által vállalt önrész biztosítása mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fejlesztés

hulladék

hulladékkezelés

szemét