Új képzés, jobb fizetés vár a honvédelmi alkalmazottakra

Magyar Idők   
  Megosztom
Új képzés, jobb fizetés vár a honvédelmi alkalmazottakra

Új jogviszonyba kerülhetnek a civil munkavállalók a hadseregnél. Honvédelmi alkalmazottként dolgozhatnak tovább jövőre a Magyar Honvédség civil munkavállalói. Akik vállalják az új státust, jelentős illetményemelést kapnak és számos kedvezményben, pluszjuttatásban részesülnek, de a szakterületükön elméleti honvédelmi képzésen kell részt venniük - írja a Magyar Idők.

Új jogviszonyba kerülnek január elsejétől a Magyar Honvédség civil munkavállalói. Hamarosan a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amelynek alapján a szaktárca szerkezeti átalakítást kíván végrehajtani a személyi állományán belül. A jövő év elejétől új jogállást vezetnek be, honvédelmi alkalmazott elnevezéssel.

Az előterjesztés szerint a változás előnyösebb és egységesebb szabályokat állapít meg a honvédség civil dolgozóinak.

A honvédelmi alkalmazottak illetményemelésben részesülnek majd, és a korábbinál magasabb illetmények mellé kedvezőbb pluszjuttatásokat is kapnak, például kiemelt jubileumi jutalomban is részesülnek. A tervek szerint fizetésemelést 2019. január elsejétől kezdődően több lépcsőben kapják meg az emelt összeget az eddigi honvédelmi ágazati pótlék helyett egy új illetményelem bevezetésével, a honvédelmi illetménykiegészítéssel.

A kedvezőbb szabályok és a megszerzett jogok megtartása mellett ugyanakkor rendelkeznek arról is, hogy az eddig közalkalmazotti jogviszonyban elismert idő honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősül. A közalkalmazottként kapott címeket tehát változatlan feltételekkel tartják meg a honvédelmi alkalmazottak a jövőben is.

A honvédelmi alkalmazottaknak az új törvény szerint a kinevezésük alapján vállalniuk kell néhány új feladatot: a Magyar Honvédség feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátásában történő közreműködés mellett a szakterületükön elméleti honvédelmi továbbképzéseken is részt kell venniük. A honvédelmi alkalmazottak ezenfelül önként további többletkötelezettséget is vállalhatnak.

Akik a hadkötelezettség bevezetése után különleges jogrendi esetekben vállalják. hogy saját tevékenységüket katonai szolgálati jogviszonyban folytatják, felkészítésen vesznek részt, és ezt követően tényleges katonai szolgálatot teljesítenek.

Az új jogszabály számos ponton érinti a honvédelmi alkalmazottak véleménynyilvánítási, gyülekezési jogát, valamint a szabad mozgás és tartózkodási hely megválasztásának jogát, de a katonákénál jóval kisebb mértékben tartalmaz ezekkel kapcsolatban elvárásokat.

A honvédelmi alkalmazotti jogviszony létrehozásának az elsődleges célja az, hogy az alkalmazottak az új munkakör kihívásainak meg tudjanak felelni, ezentúl lehetővé teszi például, hogy a minisztérium saját szabályozás alapján rendelkezhessen a nem katona, de honvédelmi szervezeteknél dolgozó – jelenleg még közalkalmazotti – személyi állományt érintő legfontosabb kérdésekről.

Másrészt így jobban lehet alkalmazkodni a megváltozott munkaerőpiaci helyzethez, például a munkaerőhiányhoz, mivel az egyes ágazatokban tevékenykedő dolgozók között jobban lehet majd differenciálni az illetményeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

honvédelem

béremelés