Béremelés: közelítünk a nyugati fizetésekhez az építőiparban

HelloVidék   
  Megosztom
Béremelés: közelítünk a nyugati fizetésekhez az építőiparban

Az eddigi 2870 forintról 3300 forintra emelkedik az építőiparban a minimális - áfa nélküli - ajánlott rezsióradíj - írja a Magyar Közlöny alapján a napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint 15 százalékkal emelkedik az építőiparban a rezsióradíj, a változtatást a szektort képviselő Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javasolta.

Az építőiparban több okból is indokolt volt a béremelés: az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet és látványos bővülést mutatott az ágazat. A rengeteg lakásépítésnek, állami beruházásnak és EU-s forrásokon alapuló létesítményeknek köszönhetően 2017-ben 30 százalékkal, idén szeptemberig pedig 23 százalékkal nőtt a termelés.

Az építőiparban foglalkoztatottak száma is jelentősen megnövekedett, 2018 júliusa és szeptembere között 335 ezer embert foglalkoztatott az ágazat. Ez ötéves távlatban 31 százalékos emelkedést jelent, legutóbb 2006-2007 környékén volt hasonlóan magas a foglalkoztatási ráta az építőiparban.

Bár több százezer ember dolgozik az építőiparban, a megnövekedett kereslet miatt mégis munkaerőhiány sújtja a szektort. Rengeteg szakember távozott külföldre a magasabb jövedelem miatt, de már hazánkban is magasabb áron dolgoznak az építőipari dolgozók: az elmúlt években a munkaerőköltség 53 százalékkal nőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar

építkezés

szakember

munka

fizetés