Béremelés: közelítünk a nyugati fizetésekhez az építőiparban

HelloVidék   
  Megosztom
Béremelés: közelítünk a nyugati fizetésekhez az építőiparban

Az eddigi 2870 forintról 3300 forintra emelkedik az építőiparban a minimális - áfa nélküli - ajánlott rezsióradíj - írja a Magyar Közlöny alapján a napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás szerint 15 százalékkal emelkedik az építőiparban a rezsióradíj, a változtatást a szektort képviselő Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javasolta.

Az építőiparban több okból is indokolt volt a béremelés: az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet és látványos bővülést mutatott az ágazat. A rengeteg lakásépítésnek, állami beruházásnak és EU-s forrásokon alapuló létesítményeknek köszönhetően 2017-ben 30 százalékkal, idén szeptemberig pedig 23 százalékkal nőtt a termelés.

Az építőiparban foglalkoztatottak száma is jelentősen megnövekedett, 2018 júliusa és szeptembere között 335 ezer embert foglalkoztatott az ágazat. Ez ötéves távlatban 31 százalékos emelkedést jelent, legutóbb 2006-2007 környékén volt hasonlóan magas a foglalkoztatási ráta az építőiparban.

Bár több százezer ember dolgozik az építőiparban, a megnövekedett kereslet miatt mégis munkaerőhiány sújtja a szektort. Rengeteg szakember távozott külföldre a magasabb jövedelem miatt, de már hazánkban is magasabb áron dolgoznak az építőipari dolgozók: az elmúlt években a munkaerőköltség 53 százalékkal nőtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar

építkezés

szakember

munka

fizetés