Szabolcsi üzletember lett idén az Év Vállalkozója: mutatjuk, miben utazik

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Szabolcsi üzletember lett idén az Év Vállalkozója: mutatjuk, miben utazik

A talpraesettségének, a szerencséjének és egy kedves osztályvezető hölgynek is köszönheti sikereit Papp Sándor Dezső, a Pa-Comp Kft. alapítója, tulajdonosa és egyben ügyvezető-igazgatója. A szabolcsi családi vállalkozást már nem csak a hazai vásárlók ismerhetik, jelenleg 101 terméket gyártanak, amelynek mintegy ötven százalékát külföldre exportálják. Számtalan korábbi elismerés mellett Papp Sándor Dezső 2018-ban az Év Vállalkozója is lett.

Papp Sándor Dezső huszonötévvel ezelőtt állt elő egy érdekes ötlettel, újfajta fél kilogrammos csomagolásban szerette volna árulni a zöldségféléket, az akkoriban elterjedt rossz minőségű zacskók helyett. Szerencséje, hogy volt elég kitartás és kreativitás benne, ebből az elképzelésből mára egy több milliárd forintos évvel bevétellel rendelkező céggé nőtte ki magát a vállalkozása. A Pa-Comp Kft.-t 1993. december nyolcadikán egyedül alapította, három leselejtezett külföldi csomagológéppel indult a csomagolóipari karrierje.

Akkoriban export-importtal foglalkoztam és Szlovákiában, egy tejgyárban láttam leselejtezett csomagológépeket, amivel tejes csomagoltak és akkor megláttam ezekben a gépekben a lehetőséget, hogy át lehet alakítani szemes terményeknek a csomagolására. Ebből a gépből vettem három darabot és szépen lassan saját magamnak átalakítottam, egy éven keresztül dolgoztam rajta és hellyel közel sikerült is megcsinálni. Közben persze a piacot is kutattam, hogy mi lesz akkor, ha én piacra lépek ilyen csomagolt árukkal és gyakorlatilag a piac is meglett addigra, amire a céget össze tudtam hozni

- mondta a HelloVidék.hu-nak Papp Sándor Dezső.

A cég székhelyét édesanyja régi háza adta, amelyet egy nyári konyhával egészített ki, ez lett a Pa-Comp Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Újfehértón. Az első sikerek nehezen jöttek, Papp Dezső maga csomagolta és hordta ki az árut. Ehhez egy rossz, régi kisfurgont vásárolt és zacskónkként alig két és öt forint haszna volt a termékeken. Egy év folyamatos munka után, mikor már kezdett elkeseredni, akkor jött az áttörés. Ekkor még csak három termékük volt, a száraz borsó, a hántolt árpa és a kukorica extrudátum, amit Hajdúszoboszlóról szerzett be.

Egy évvel később egyszer csak csörgött a telefon és felhívtak a debreceni Cooptól, hogy vigyek be 50 mázsa sárgaborsó. Visszakérdeztem, hogy mennyit, 5 mázsát?! De mondták, hogy nem, rosszul értettem, 50 mázsára van szükségük. Akkor kettő mázsa volt az árukészletem, nem is tudtam, honnan szerezzek hirtelen 50 mázsát. De hát a vállalkozó mit mond erre: Jó, mikorra kell? A válasz az volt, hogy lehetőleg minél hamarabb. Elmentünk az Alföldi Gabonaforgalmi Vállalathoz hántolt sárgaborsóért és volt ott egy nagyon kedves osztályvezető hölgy. Az egész család összerakta az összes pénzét, 22 ezer forintot sikerült hirtelen összeszedni. Előbb azt mondtuk a hölgynek, hogy akarunk venni 10 mázsa sárgaborsót, mert annyira van pénzem, de azután csak elmondtam neki, hogy igazából 50 mázsára van szükségem. És akkor egy nagyon nagy segítséget kaptam ettől az osztályvezetőtől. Visszajött egy szerződéssel a kezében és azt mondta, hogy átutalással is kifizethetem az 50 mázsa sárgaborsót, miután eladtuk. Azt sem tudtam akkoriban, hogy lehet átutalással is fizetni. Megkérdezte, hogy hány nap múlva tudnám kifizetni, mondtam, hogy 15-20 napon belül. És akkor így kaptuk meg az Alföldi Gabonaforgalmi Vállalattól az 50 mázsa sárgaborsót, hogy majd később fizettem érte. Nem akartam elhinni, hogy ilyen van, ráadásul a vállalat ekkora mennyiséget ingyen kiszállított nekem. Ez hihetetlen nagy segítség volt

- emlékezett vissza Papp Sándor Dezső.

Ezután kezdődhetett el igazán a munka, egyre több és nagyobb magyar kereskedő cég ismerte meg a vállalatot és a termékeit, majd egyre többen rendeltek is a Pa-Comptól. Akkor a fő profil a szárazárú csomagolás volt, sárgaborsó, lencse és tarkabab. A folyamatos vásárlói igényeknek megfelelőlen fejlesztettek és bővítették a termékpalettát, mára 3 fő termékük van, a legfontosabb az őrölt diót helyettesítő keverék, a darált mák, és harmadikként az ízesített kukorica extrudátumok, vagy ahogy leginkább ismerik, a pufi.

Először csak a Reál, azután az Auchan, majd a Tesco is meglátta a termékeinket, és a Tesco után a Metro is elkezdte forgalmazni. Jelenleg már minden nagy üzletlánc polcán megtalálhatóak vagyunk. A kereskedelmi forgalmon túl meghatározott beszállítói vagyunk a gasztro szektornak is, étteremláncokban, a közétkeztetésben és a nagykonyhákon is jelen van a Pa-Comp Kft

- mesélte büszkén lapunknak az ügyvezető.

A kezdetben mezőgazdasági termékek hántolásával, osztályozásával és csomagolásával foglalkozó újfehértói cég később nyitott az édesipari és élelmiszeripari termékek gyártása felé is. A vállalat legismertebb terméke a szabadalmi oltalom alatt álló diópótló keverék, amely már a Magyar Termék Nagydíjat is elnyerte, ez Papp Sándor Dezső ötlete volt. Ennek a terméknek az a különlegessége, hogy bár nem tartalmaz diót, ennek ellenére ízre és illatra ugyanolyan, mint az őrölt dió. Papp Sándor Dezső azt is elárulta, hogy a magas koleszterintartalmú diót egy természetes diókivonatot és főként búzacsírát tartalmazó őrleménnyel váltották ki, amelynek felhasználhatósága megegyezik a csonthéjas növényével.

Jelenleg már 101 terméket állítanak elő Újfehértón, ennek több mint ötven százalékát külföldre exportálják. A sárgaborsót, napraforgót, diót még most is hazai termelőktől vásárolják, ugyanakkor a világ kulináris finomságaival is bővítették a portfóliójukat. A cég azt vallja, hogy a legfontosabb értékük maga az ember, büszkék arra, hogy még mindig családi vállalkozásként működnek és a családias jelleg mind a mai napig megmaradt, bár éves ár bevételük már több milliárd forintra rúg.

A családi vállalkozásban már Papp Sándor Dezső fiai is aktívan részt vesznek, Papp Krisztián és Papp Levente is igazgatóként szerepel a cég életében. 2017-ben az a közösség is elismerte Papp Sándor Dezső munkáját, ahol él és dolgozik, ugyanis Újfehértó Város Díszpolgára címét is megkapta, de korábban többször elnyerte a megyei év vállalkozása díjat is. 2018-ban pedig az Év Vállalkozója Díját is neki ítélték.

Nagyon-nagyon meglepett, mert én nem az a fajta ember vagyok, aki ilyen kitüntetésekre vágyna, de hogyne örülnék, borzasztóan örülök neki. Nem vagyok már fiatal ember és nekem ez olyan, mintha az életművemre tettek volna egy koronát. Ez egy nagy elismerés számomra, csodálkozom rajta, hogy így figyelték a munkámat, nagy örömmel tölt el, hogy megkaptam ezt a díjat és mindenkinek köszönöm, akinek eszébe jutottam

- véleményezte Papp Sándor Dezső az elismerést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

Év vállalkozója 2018

vállalkozás

kkv

élelmiszer

élelmiszer-feldolgozás

papp sándor dezső

pa-comp kft.