Hatalmas bejelentés: univerzális nagybank lesz a takarékokból

Portfolio   
  Megosztom
Hatalmas bejelentés: univerzális nagybank lesz a takarékokból

2020-ig egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját - jelentették be egy mai sajtótájékoztatón. A ma tőzsdén forgó Takarék Jelzálogbank külön intézményként megtartja jelzálogbanki funkcióját. Hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul a csoport, így a ma elfogadott stratégiai terv értelmében 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10%-os piaci részesedést elérő bank jöhet létre.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt a Takarék Csoport sajtótájékoztatóján:

  • • 2013-2014-ben indult el az integráció átalakítása, a 2017-ben elfogadott 5 éves stratégiának megfelelően 12-re csökkent idén év elejére a takarékszövetkezetek száma. Elkezdték az egységes működés kialakítását a szabályozás, a termékkör, a piaci fellépés az egységes informatika terén. 1100 fiókkal működnek ma, ezek kommunikációja és üzleti iránya a stratégiának megfelelően mára egységessé vált.
  • • A gazdasági növekedés, a digitális változások és a jogszabályi változások alapján akkor lesznek képesek hatékonyan versenyben maradni és a piaci részesedésüket növelni, ha a takarékszövetkezetek egyesítik erőiket, kihasználják a szinergiákat.
  • • Méret szerint a 4-5. helyet foglalják el a magyar bankpiacon, ám a Takarék Csoport költséghatékonysági mutatói messze elmaradnak a versenytársakétól. Áprilisban ezért felhatalmazást kapott a vezetőség az 5 éves stratégia felülvizsgálására.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék első embere elmondta: nemzetközi szakértő bevonásával, külföldi tapasztalatok felhasználásával készítették elő az új 5 éves stratégiai tervet. Külföldi példaként a holland Rabobank és a finn Pohjola tapasztalataiból hasznosítottak sokat (előbbi pl. 2 év alatt lett 106 takarékszövetkezetből egy bankká) - írja a portfolio.hu.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója bejelentette:

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a stratégia megvalósításának részleteiről elmondta:

  • • 2020 elejéig 4 ütemben alakítják át a Takarék Csoportot. 2019 május elsejével Takarékbank néven egyesülnek a takarékból létrejött bankok.
  • • A több ütemű fúzió nyomán végül megmarad az integráció legfőbb prudenciális felügyeleti szerve, az SZHSZ, a Takarékszövetkezeti Bank (MTB) mint üzleti irányító és holding központ, üzleti tevékenységet pedig a Takarékbank néven működő új kereskedelmi bank, valamint a Takarék Jelzálogbank, illetve ezek leánycégei. Egy szövetkezet marad a részjegyeiket megtartó befektetők részvételével.

Vida József szerint az új univerzális bank fenntarthatóan 30 milliárd forintos éves nyereségre és 10%-os piaci részesedésre fog szert tenni. Az Omega névre hallgató egyetlen magmaradó szövetkezet közösségi bankként fog tovább működni (profitjából közösségi célokat támogatnak). A részjegyesek (akiknek kb. 10 milliárd befektetett tőkéjük van most bent) itt továbbra is tulajdonosok lesznek.

A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről Vida József azt mondta: "jó helyen van ott, ahol van", a megmaradó részjegyesekhez hasonlóan a tőzsdei kisbefektetőket is örömmel látják továbbra is a csoportban.

Fiókot nem szeretnének bezárni, legfeljebb kirendeltséget. Ez utóbbiak aránya közel 30%, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit fognak bezárni - mondta Vida József.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

bank

takarékszövetkezet

nagybank

hellovidék

gazdaság