Visszaesett a szántóföldek drágulása

Világgazdaság   
  Megosztom
Visszaesett a szántóföldek drágulása

A 2016-os 22 százalék után tavaly már csak 5,6 százalékkal emelkedtek a földárak, és a forgalom is visszaesett - írja a Világgazdaság.

A termőföldár-növekedés tovább folytatódik, azonban a drágulás tekintetében megtorpantak az árak: a 2016-os 22 százalékos emelkedés után 5,6 százalékkal kerültek többe a termőföldek. Tavaly egy szántó átlagára 1,35 milló forint volt, és 73 ezer hektárra, a két évvel korábbi szintre esett vissza a termőföld-értékesítés volumene 2017-ben.

2016-ban az összes eladott termőföldterület 83 százaléka volt szántó, tavaly ez az arány 72 százalékra csökkent, de növekedett az erdő (14%), a gyep (11%) és a szőlő- és gyümölcsültetvény (4%) adás-vételi aránya.

Szakértők szerint 2016-ban az élénk földpiaci forgalom a Földet gazdáknak programnak volt köszönhető. A 2016-os az évben durván megemelkedett a földeladás, mivel összesen 232 ezer hektár cserélt gazdát. 2017-ben már csak 73 ezer hektárnyi földforgalom volt tetten érhető, ami az összes földterület 1,2 százalékát tette ki.

A tavalyi évben a szántó átlagárának emelkedése visszaszorult, csupán 3,7 százalékkal növekedett. Egy hektár szántóföld átlagosan 1,4 millió forintot ért, azonban a többi művelési ágra bejegyzett földterületen jobban növekedtek az árak: a gyep 9, 7 százalékkal, a gyümölcsös és erdő 12-12 százalékkal, a szőlőültetvény pedig 16 százalékkal drágult. Hajdú-Bihar, Tolna és Békés megye számított a legdrágábbnak: míg ezekben a megyékben hektáronként átlagosan 1,7-1,8 millió forintért keltek el a gazdasági területek, addig Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében már 700-900 ezer forintért lehetett egy hektár földhöz jutni.

Az Agrárium 2016 gazdaságszerkezeti összeírás alapján a mező- és erdőgazdasági területek 42 százalékát bérlik, melyből a szántók 55 százaléka volt bérelt terület. Az éves bérleti díj tovább emelkedett: 2016-ban 8,2, majd 2017-ben 5,8 százalékos növekedés volt megfigyelhető. 2017-ben egy hektár szántó átlagos éves bérleti díja így 52,3 ezer forint lett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

termőföld

föld

birtok

mezőgazdaság

agrár

drágulás