Ellenkeznek a gazdák: visszahozzák a termelőszövetkezeteket?

hvg.hu   
  Megosztom
Ellenkeznek a gazdák: visszahozzák a termelőszövetkezeteket?

A gazdák töredéke lépett be szövetkezetbe mostanáig, pedig az uniós forrásokból is több jutna, de az Alaptörvényben is benne van a mezőgazdasági termelés integrációja. A tervezet, bár készen van, úgy tűnik, az idén sem kerül már a parlament elé - írja a hvg.hu.

Háromszázötvenezer agrárkamarai tag van, közülük kétszázötvenezer őstermelő, ráadásul, ez utóbbiak egy része nem is végez valós tevékenységet

– mondta Mikó András, a Nemzeti Agrárgazdálkodási kamara képviselője a Portfolio Agrárszektor konferenciáján, majd hozzáfűzte, hogy hiába foglalták az Alaptörvénybe a mezőgazdasági termelés integrációját, az ehhez kapcsolódó sarkalatos törvényt azóta sem hozták létre. A konferencián az is kiderült, hogy hiába foglalták az Alaptörvénybe az integrációt, a tervezet idén már nem kerül a parlament elé.

Az integráció egészen pontosan azt jelené, hogy mezőgazdasági termelői csoportokat hoznának létre, és a gazdák egy nagyobb, tőkeerős agrárvállalkozással "szövetkezve" termelnének és értékesítenének. A kisebb termelők hitelt és vetőmagot kapnának, az integrátor pedig értékesítené a terméket.

Elkészült a tervezet is, amit Mikó István, az agrárkamara választott bizottságának az elnöke készített el. A tervezet szerint a szerződött fél vállalná a követelezettséget, az integrátor pedig három éven át szolgáltatna információt és technológiát. A NAK felmérést készített a gazdák körében, melyből kiderült, hogy bár pont az értékesítés a legégetőbb problémája a termelőknek, ennek ellenére nem mutatnak hajlandóságot az összefogásra.

Jelenleg 63 termékértékesítési szövetkezet (TÉSZ) és 6 termelői csoport (TCS) található a zöldség-gyümölcs ágazatban, az állattenyésztésben pedig 186 termelői csoportot tartanak nyilván.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

agrár

szövetkezet

gazda