November a mi hónapunk: jelentősen csökkentek az üzemanyagárak és mérséklődött az infláció

HelloVidék   
  Megosztom
November a mi hónapunk: jelentősen csökkentek az üzemanyagárak és mérséklődött az infláció

3,1%-ra mérséklődött az infláció novemberben az októberi 3,8%-ról. Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll, míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt. Egy hónap alatt 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, derül ki a Takarékbank előrejelzéséből, valamint a KSH adataiból.

Egyelőre a valós inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, amit tükröz, hogy a maginfláció az előző hónaphoz hasonlóan 2,6% maradt. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület, valamint a termelői árak kivételével továbbra sem érzékelhetők, a nyár elején látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek minimális drágulása. Mivel a forint némileg visszakorrigált, és jövőre további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további inflációnövelő hatás nem várható, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását.

Jelentősen, 19,6%-kal nőttek az idényáras élelmiszerek árai, a liszt 10,1%, a kenyér 5,4%-kal drágult, a cukor ára viszont 16,2%-ot csökkent. A tejtermékek és a tojás árának emelkedése jelentősen mérséklődött. Így az élelmiszerárak összesen 4,5%-kal emelkedtek. 4,6%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 6,2%-kal emelkedett. A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8,3%-kal, a palackos gáz 11,6%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 2,2%-kal nőtt. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,2%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,6%-kal, a ruházati termékekért 0,9%-kal kellett többet fizetni.

Az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt decemberben ismét 3% alá mérséklődhet a drágulás üteme, így idén átlagosan 2,9%-os inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még csak igen kismértékben mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával, azonban ezek lassú, fokozatos kivezetését, valamint a monetáris kondíciók normalizálását előkészítheti.

2019 elején 3% felett maradhat az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3% alá kerülhet, éves átlagban 3,1%-os inflációra számítunk jövőre. Az infláció azonban alacsonyabb maradhat, amennyiben az olaj, energia, valamint az üzemanyagárak tartósan a jelenlegi szint közelében maradnak. A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3%-ot jövőre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

infláció

pénz

üzemanyagok

fogyasztás