November a mi hónapunk: jelentősen csökkentek az üzemanyagárak és mérséklődött az infláció

HelloVidék   
  Megosztom
November a mi hónapunk: jelentősen csökkentek az üzemanyagárak és mérséklődött az infláció

3,1%-ra mérséklődött az infláció novemberben az októberi 3,8%-ról. Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll, míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt. Egy hónap alatt 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, derül ki a Takarékbank előrejelzéséből, valamint a KSH adataiból.

Egyelőre a valós inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, amit tükröz, hogy a maginfláció az előző hónaphoz hasonlóan 2,6% maradt. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület, valamint a termelői árak kivételével továbbra sem érzékelhetők, a nyár elején látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek minimális drágulása. Mivel a forint némileg visszakorrigált, és jövőre további pozitív korrekcióra számítunk, ezért további inflációnövelő hatás nem várható, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását.

Jelentősen, 19,6%-kal nőttek az idényáras élelmiszerek árai, a liszt 10,1%, a kenyér 5,4%-kal drágult, a cukor ára viszont 16,2%-ot csökkent. A tejtermékek és a tojás árának emelkedése jelentősen mérséklődött. Így az élelmiszerárak összesen 4,5%-kal emelkedtek. 4,6%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 6,2%-kal emelkedett. A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8,3%-kal, a palackos gáz 11,6%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 2,2%-kal nőtt. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,2%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,6%-kal, a ruházati termékekért 0,9%-kal kellett többet fizetni.

Az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt decemberben ismét 3% alá mérséklődhet a drágulás üteme, így idén átlagosan 2,9%-os inflációra számítunk, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még csak igen kismértékben mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával, azonban ezek lassú, fokozatos kivezetését, valamint a monetáris kondíciók normalizálását előkészítheti.

2019 elején 3% felett maradhat az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint 3% alá kerülhet, éves átlagban 3,1%-os inflációra számítunk jövőre. Az infláció azonban alacsonyabb maradhat, amennyiben az olaj, energia, valamint az üzemanyagárak tartósan a jelenlegi szint közelében maradnak. A maginfláció ugyanakkor tartósan elérheti a 3%-ot jövőre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

infláció

pénz

üzemanyagok

fogyasztás