Sorra veszik el a lakásokat a bankok: ebben a 3 megyében a legsúlyosabb a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra veszik el a lakásokat a bankok: ebben a 3 megyében a legsúlyosabb a helyzet

Bár kilakoltatni a téli hónapokban senkit sem lehet, a lakásárverések ettől még nem állnak le a leghidegebb évszakban sem. Ha valaki nem törleszti a lakáshitelét vagy a szabad felhasználású jelzálogkölcsönét, előbb-utóbb tarthat a lakástulajdona elvesztésétől. Megnéztük, mely megyékben a legsúlyosabb a helyzet.

A jelzáloghitelek (legyenek azok lakáscélúak vagy szabad felhasználásúak) sajátossága, hogy ha nem fizet az ügyfél, akkor a bank a kölcsön fedezetét képező házra, lakásra is ráteheti a kezét. Persze általában nem tartja meg, jellemzően a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus felületén rövid úton igyekeznek megválni tőlük. Itt egyébként bárki megjelenhet vevőként is, a nyomott ingatlanárak miatt akár itt is megérheti új otthont keresni magunknak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kényszerítő eszközökhöz ritka esetben nyúlnak a bankok, és általában megegyezésre törekednek adósaikkal, de az elmúlt negyedévekben így is megnőtt az általuk eladott ingatlanok száma, hiszen a bankok is elkezdtek nyereséggel kiszállni bedőlt ügyleteikből.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2013 eleje óta eddig országosan 51 000 család veszítette el lakástulajdonát amiatt, mert nem fizette a jelzáloghitelét. A legtöbb, közel 6000 lakóingatlant Pest megyében, illetve 5700-at Budapesten ürítették ki, majd pedig csaknem 4200 kényszerértékesített lakással Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Biharban is 3000 fölött volt a kényszerértékesítések száma az elmúlt hat évben.

Ezekben a számokban azonban azok az esetek is benne vannak, amelyekben a Nemzeti Eszközkezelő sietett a jelzáloghitelesek segítségére (összesen 33 ezer eset), illetve azok is, akik önszántukból, saját maguk által bonyolított módon váltak meg lakóingatlanuktól (csaknem 12 ezer eset). Így összességében 6600 olyan ingatlan volt, amelyet a bankok vagy a pénzügyi vállalkozások (pl. követeléskezelő cégek) adtak el.

A bank vagy követeléskezelő által elárverezett ingatlanok aránya Győr-Moson-Sopron, Zala és Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb az összes kényszerértékesítésen belül. A Nemzeti Eszközkezelőt arányaiban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében vették igénybe a szorult helyzetbe került és szociális körülményeik miatt jogosult adósok, ezekben ugyanis 80% felett van az állami intézmény által megsegítettek aránya az ingatlantulajdonukat elvesztők között. A saját értékesítést választók aránya Budapest után Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a legmagasabb, vélhetően ezen megyék kedvező lakáspiaci folyamatai miatt.

Az öt évvel ezelőtti 164 ezerről egyébként 114 ezerre csökkent mára a késedelmes jelzáloghitel-szerződések száma Magyarországon. A válság kitörése után 10 évvel ezen adósok kétharmada már nem a bankjának, hanem valamelyik követelésvásárló cégnek tartozik. Miközben a bankok örülhetnek, hogy szeptember végére egészen jó szintre, 5,2%-ra csökkent a 90 napon túl késedelmes lakossági hiteleik aránya az egykori 19,4%-os csúcsról, eközben 33 ezer család a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, 18 ezer családnak pedig el kellett hagynia otthonát. A mindössze néhány száz adós számára vonzó magáncsőd kudarca után nem látszik olyan állami program, amely kimentené az adósságcsapdában vergődőket.

További részleteket erről ebben a cikkben olvashatsz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

lakás

ingatlan

hitel

bank