Nagy a fejetlenség a mecseki uránbánya miatt

Népszava   
  Megosztom
Nagy a fejetlenség a mecseki uránbánya miatt

Kevesen támogatják Baranyában a helyi bánya újbóli megnyitását: a legtöbben az egészségügyi kockázatoktól tartanak, ráadásul a gazdasági előnyök sem jelentősek - írja a Népszava.

Kővágószőlősön december 5-én közmeghallgatást hirdettek a mecseki uránbánya újranyitása miatt, mivel az engedélyezési eljárásnak a része a lakosság meghallgatása. A közmeghallgatás azonban elmaradt, mivel a Pécsi Járási Hivatal hiánypótlásra hívta fel a Magyar Urán Kft.-t, melynek a hatásvizsgálat kiegészítésére 30 napja van. Az uránbánya újranyitását ellenző lakosok szerint nem a hatásvizsgálat hiányosságai miatt maradt el a fórum, hanem azért, mert "a kormány nem szeretne újabb frontot nyitni, főleg egy olyan ügyben nem, ahol a konfliktus felvállalása még korainak tűnik."

A Magyar Urán Kft.-ben 3 százalékos tulajdona van a magyar államnak, ezért a lap szerint az engedélyt követően a központi költségvetéstől jelentős összegeket kapna az ércdúsító. Mivel az uránbányából kibányászott ércmennyiség éppen fedezné Paks II. üzemanyagigényét, a mecseki uránra akkor lenne szükség, ha a paksi atomerőmű megvalósulna. A paksi bővítés azonban csúszik, és a portál szerint leghamarabb 2032-ben termelne energiát, ezért a Magyar Urán Kft. számára nem olyan sürgető az engedélyek beszerzése, a cég inkább kivárja, hogy az uránnak biztos piaca legyen.

Míg Tolna megye gazdaságára pozitív hatással van az erőműbővítés, addig Baranya megyében más helyzet uralkodna el a bányanyitás következében. Tolna megye az erőműnek köszönhetően az országos átlagban mozog, anélkül rosszabb lenne a gazdasági helyzete. A paksi atomerőmű társadalmi elfogadottsága a helyiek körében nagy, a lakosság 95 százaléka támogatja a beruházást a településen. A helyiek szerint szerint nincs hatással az atomerőmű a környéken élők rákos megbetegedéseinek számára.

Baranyában azonban nem emelné jelentősen a megye GDP-jét a bánya, és a lakosok félnek a bányászok egészsége miatt. A tapasztalatok szerint a korábbi bányában dolgozók életkora tíz évvel elmaradt az országos átlaghoz képest, a helyi 40-45 éves uránbányászok pedig 2-3x gyakrabban szenvedtek rákos légúti megbetegedésekben, mint a más területen dolgozó kortársaik. A bányászok veszélyeztetettsége továbbra is egészségügyi kockázattal jár a fejlett védőfelszerelések ellenére is.

A veszély azonban nem csak a bányászokat érintheti, mivel a fejtéseken átfolyó víz belesodorhatja a sugárzó anyag egy részét a környék ivóvízbázisába. Az elhagyott bányákon átfolyó vizek sugármentesítése még jelenleg is százmilliókba kerül évente, ezért a pécsi zöldek hevesen elutasítják a bánya újranyitását. Pécs város vezetése eddig nem foglalt állást a bánya ügyében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

urán

bánya

bányászat

mecsek

pécs

kővágószőlős

érc