Nagyobb szeletet kér Magyarország az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból

MTI   
  Megosztom
Nagyobb szeletet kér Magyarország az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból

A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének kulcsa a minél magasabb hozzáadott értékű feldolgozás, ehhez nyújthat segítséget a brüsszeli kutatási és innovációs alapok minél jobb kiaknázása - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Az Európai Biomassza Alapú Gazdasági Stratégiáról folytattak vitát az agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. december 17-ei ülésén, Brüsszelben. Phil Hogan agrárbiztos is támogatásáról biztosította a két éve magyar javaslatra elindított BIOEAST kezdeményezést, amelynek elsődleges célja a Kelet-Közép-Európában meglévő biomassza potenciál kihasználása.

Nagy István kiemelte, hogy Magyarország a kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában kiemelten gazdag terület, ugyanakkor ennek a biomassza kapacitásnak jelentős része még mindig kiaknázatlan.

A magyar miniszter tájékoztatást adott a novemberben Budapesten megszervezett nemzetközi BIOEAST konferenciáról, amely a térségbeli országok biomassza alapú gazdaságának kutatási és innovációs potenciáljának kiaknázását célozta. A konferencián egyetértés mutatkozott abban, hogy a biomassza alapú gazdaságot érintő stratégiai kutatási és innovációs területek fejlesztésében nagy lehetőségek vannak, ideértve a mezőgazdasági tudás- és innovációs rendszereket, az édesvízi akvakultúrát, az erdőgazdálkodást, valamint fenntartható termelést és biomassza feldolgozást. Ezen tematikus területek előtérbe helyezése jelentheti a megoldást arra, hogy a jövőben nagyobb részesedés jusson Kelet-Közép-Európának az Európai Unió Horizont 2020 és Horizont Európa kutatási keretprogramjainak agrár-kutatás-fejlesztésre fordítható forrásaiból.

Nagy István szerint kiemelt feladat a hazai biomassza alapú gazdaság fejlesztése annak érdekében, hogy az agrárgazdasági szereplők számára is elérhetőek legyenek az uniós és hazai iparfejlesztési stratégiai intézkedések. Fontos cél, hogy a biomassza alapú gazdaságfejlesztési folyamatokból származó előnyöket helyi szinten lehessen hasznosítani, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdasági növekedést.

Ebben segíthet a magyar javaslatra, V4 körben elindult, ugyanakkor ma már 11 kelet-közép-európai EU-tagország által támogatott és az Európai Bizottság által is pozitívan fogadott BIOEAST elnevezésű kezdeményezés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

agrárium

hellovidék

biomassza

biogáz

mezőgazdaság

uniós támogatás