Nagy ütemben haladnak a tájrendezési munkálatok Pécsett

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy ütemben haladnak a tájrendezési munkálatok Pécsett

A karácsony alatti szünetet követően januárban indulnak újra a tájrendezési munkálatok a pécsi Karolina-külfejtés területén.

2019 elejétől ismét elkezdenek dolgozni a munkagépek a pécsi Karolina-külfejtés területén azzal a céllal, hogy felszámolják a korábbi külszíni szénbánya helyén fennmaradt bányatölcsért a megyeszékhely közvetlen szomszédságában. A terület rekultivációja több éves előkészítést követően 2018 márciusában kezdődött meg. A projekt célja a mintegy 120 hektáros, 100 méter mély bányakatlan feltöltése és az eredetihez hasonló természeti állapot helyreállítása – közölték a Pannon Hőerőmű Zrt. szakemberei közleményükben.

A város északi peremén található zónában több mint három évtizeden keresztül, 1968-tól 2004-ig folyt aktív bányaművelés és volt olyan időszak, amikor évente több mint 400 ezer tonna szenet termeltek ki a területről, ennek eredményeképpen létesült a hatalmas bányatölcsér, valamint annak az alján a csapadékvíznek köszönhetően egy 28 méter mély tó.

A munkálatok megkezdése óta folyamatosan szivattyúzzuk az egymillió köbméter vizet tartalmazó bányatavat. Emellett mostanra elkészült az a szűrőgát is, amely lehetővé teszi, hogy a feltöltési munkálatok ideje alatt is csak olyan minőségű víz kerülhessen a vízelvezető rendszerbe, amely nem veszélyezteti a környező természetes vizek állapotát

– nyilatkozta Rudolf Péter, a pécsi erőművet a Veolia csoport tagjaként működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A bányatóból kiemelt víz szűrésére azért van szükség, mert a meder meddővel történő feltöltése során a víz zavarossá válik, a magas lebegőanyag-tartalom pedig a szűrés nélkül rontaná a környező vízfolyások vizének minőségét.

Az elmúlt időszakban a munkálatok a tervezett ütemben haladtak, így a szűrőgát létesítésével párhuzamosan a meddőanyag behordása és lerakása is megkezdődött a területen. A lakosságot érintő kellemetlenségek minimalizálása érdekében a munkálatok kizárólag a nappali órákban folytak, és folyamatos volt a zaj- és porterhelés mérése is. A szálló és az ülepedő por mennyiségét is vizsgálták, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a munkálatok a környezeti határértékek betartása mellett folynak.

A munkálatok még több évig fognak tartani, mivel a Karolina-külfejtés területének tájrendezése részeként összesen 9,6 millió köbméter korábban kitermelt meddőanyagot kell a bányászat eredményeképpen kialakult 400 focipályányi katlanban elhelyezni, majd a terület egészét 40 centiméter vastagságú termőfölddel kell borítani és növényekkel kell betelepíteni.

A következő látványos mérföldkövet 2020 közepére érhetjük el, ugyanis a tervek szerint ekkorra fog befejeződni a bányatölcsér alján lévő tó medrének feltöltése

– mondta Rudolf Péter.

A bányagödör feltöltéséhez szükséges anyagot a korábbi bányaművelés során kitermelt, és a katlan szomszédságában, de a bányaüzem területén belül lerakott meddőanyag biztosítja, így külső helyszínről egyáltalán nem folyik anyagbeszállítás a területre. A munkálatok részeként a déli meddőhányókon a bánya művelésének leállítása óta megtelepedett fás szárú növényzetet már eltávolították. Ennek tüzelőanyagként hasznosítható részét pedig nemrég a helyben lakóknak ajánlották fel adományként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

bánya

víz szűrés