Győrben nem megy kárba a napsütés: a városban napelemes kiserőmű épült

HelloVidék   
  Megosztom
Győrben nem megy kárba a napsütés: a városban napelemes kiserőmű épült

Újabb napelemes kiserőmű kezdte meg működését Győrben, melyre Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert közel 142 millió forintos támogatást.

A megújuló energiák felhasználásának és arányának növelése a hazai és az Európai Unió energiapolitikájában is kiemelt célkitűzésként szerepel. A projekt megvalósítása Győr vonatkozásában nagymértékű előrelépés a megújuló energia hasznosítása terén. Az erőmű által termelt villamos energia mennyisége sok önkormányzati tulajdonban lévő épület villamos energia fogyasztását, illetve költségeit mérsékelni fogja, derült ki Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtóközleményéből.

A napelemparkot az Önkormányzat a tulajdonában lévő területen, az Avar utcai Hajléktalanokat Segítő Szolgálat szomszédságában hozták létre. A közel 142 millió forintos támogatás mellett az Önkormányzat több mint 94 millió forintot fordított a beruházásra.

A fejlesztésnek köszönhetően megépült napelemes kiserőmű közvetlenül a közcélú elektromos hálózatba csatlakozva képes elektromos áram betáplálására. Az 1886 db napelemből álló, 518,65 kW kapacitásúra tervezett rendszer a helyi környezeti adottságok figyelembevételével megközelítőleg 613 ezer kWh elektromos áram előállítását teszi lehetővé, ezzel is csökkentve az Önkormányzat villamos energiafelhasználását. A rendszer egy másik előnye, hogy a legnagyobb hozamot az év középső időszakában, különösen a nyári hónapokban tudja elérni, így a klímaberendezések használatából adódó megnövekedett elektromos áram igényt képes környezetbarát módon kielégíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

napenergia

naperőmű

győr