Nem csak Budapesten vannak horror árak: ez a legdrágább megye

HelloVidék   
  Megosztom
Nem csak Budapesten vannak horror árak: ez a legdrágább megye

Kevés olyan épen megmaradt barokk városközponttal dicsekedhet Magyarország, mint a győri, ami ráadásul az elmúlt időszakban visszanyerte eredeti szépségét. A nyugati határhoz legközelebb eső régiónk mindig is a legfejlettebbek közé tartozott, de az odatelepült iparvállalatoknak köszönhetően további előnyre tett szert. A látványos fejlődés tükröződik az ingatlanárakban is.

Győr hangulatos belvárosát elsősorban a lokálpatrióták kedvelik, akik itt mindent egyhelyben megtalálnak. Egyetlen kényelmetlenség a parkolás, pedig nemrégiben adták át a második parkolóházat. Városszerte hatalmas építkezések folynak, vagy állnak előkészítés alatt. Ingatlanfejlesztő és -vásárló egyaránt versenyt fut az idővel. A vevők azért, hogy még az áfa-kulcs emelkedése előtt megvásárolják ingatlanjukat, míg az ingatlanfejlesztők azért, mert most még úgy tudják elindítani az építkezést, hogy a lakásokat az alacsonyabb áfa-kulccsal tudják értékesíteni.

2018 utolsó két hónapjában is pezsgett az ingatlanpiac Győrben – holott a vevők nem éppen olcsó árakra számíthatnak. „A jellemző ügyféligényeknek megfelelő lakás 17 millió forint alatt nem igazán található, még panel sem” – mondja Komádi Csaba, az OTP Ingatlanpont győri központi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. A szakember tapasztalatai szerint Győrben a Belvároson kívül a legkeresettebb városrész Nádorváros, a Mosoni-Duna mellett fekvő Révfalu, valamint a Sziget, annak is elsősorban az egyetemhez közel eső része.

A NAV forgalmi adatai alapján készült friss OTP Lakóingatlan Értéktérképből kiderül, hogy Magyarország-szerte 35 járás átlagára haladja meg a 300 ezres szintet. A legfelső árkategóriába tartozik egyebek között több Győr-Moson-Sopron megyei járás is. Továbbra is Győr a legdrágább megyeszékhely a négyzetméterenkénti 315 ezer forintos átlaggal.

Noha Győrben a korábbi nagyon dinamikus áremelkedés után, az elmúlt években lassult a drágulás üteme, az legutóbbi esztendőben így is 18 százalékkal nőttek az ingatlanárak. Ezt részben magyarázza az építési anyagok és a munkabérek emelkedése, az új építésű társasházak kivitelezői a költségek emelkedését át is hárítják a vevőkre. Komádi Csaba szerint az új lakások drágulása 2020-ig még kitart – amit a használt lakások ára is követ majd.

Év vége felé megjelentek a vevők között a cégek is, amelyek éves nyereségük egy részét befektetési céllal ingatlanvásárlásra kívánják fordítani. A lakáskeresők zöme továbbra is magánember. Ahogy más városokban, Győrben is a 60 négyzetméter alatti garzonok és másfél-kétszobás lakások a legkeresettebbek. Ezekből azonban már nincs elegendő a piacon. Állapottól és elhelyezkedéstől függően 15-20 millió forintért megvehetők. Győr lakótelepi lakásainak átlagára négyzetméterenként 286 ezer forint – ezzel a megyeszékhelyek között a harmadik legdrágább város ebben a kategóriában. Ezek a kisebb lakások legalább havi 90-120 ezer forintért kiadhatók. Ha azonban jobb állapotúak, esetleg újak vagy igényesen berendezettek, akkor a bérleti díj felmehet akár 150 ezer forintig is, ami meglehetősen kedvező megtérülésnek számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ingatlan

lakás

ház

ár

drágulás