Durva: ennyi magyar dolgozik minimálbérért

Portfolio   
  Megosztom
Durva: ennyi magyar dolgozik minimálbérért

A vállalati szektorban a munkavállalók több, mint 42 százaléka a legkisebb összeget viheti haza - írja a portfolio.hu.

A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több, mint 42 százaléka minimálbért, vagy garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbért) kap – írja a Portfolio a Pénzügyminisztérium dokumentuma alapján.

A dokumentumban azt írják, hogy tavaly az alkalmazottak 42,2 százalékát érintette a minimálbér vagy garantált bérminimum emelése. A minimálbér emelése 443 ezer, a garantált bérminimum emelése 436 ezer munkavállalót érintett, vagyis összesen 879 ezer dolgozó bére éri el a törvényi minimumot.

A Pénzügyminisztérium elemzése nem terjed ki az önálló vállalkozókra és a közfoglalkoztatottakra, valamint az állami szektorban dolgozókra. A munkaerőpiaci szakértők szerint a közszférában 230-250 ezer főt érinthetett a legkisebb bérek emelése, így a becslések szerint 1,1 millió lehet azoknak a száma, akik a törvényi minimumot viszik haza.

A minimálbért és a garantált bérminimumot kapó dolgozók aránya Budapesten 32%, Közép-Magyarországon 34,2%, a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régiókban 40%, azonban a dél-dunántúli, észak-magyarországi és alföldi területeken a dolgozók fele, Békés megyében pedig az alkalmazottak közel kétharmada kapja meg a legalacsonyabb fizetést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

minimálbér

fizetés

jövedelem

bér