Durva: ennyi magyar dolgozik minimálbérért

Portfolio   
  Megosztom
Durva: ennyi magyar dolgozik minimálbérért

A vállalati szektorban a munkavállalók több, mint 42 százaléka a legkisebb összeget viheti haza - írja a portfolio.hu.

A hazai vállalati szektorban a munkavállalók több, mint 42 százaléka minimálbért, vagy garantált bérminimumot (szakmunkás minimálbért) kap – írja a Portfolio a Pénzügyminisztérium dokumentuma alapján.

A dokumentumban azt írják, hogy tavaly az alkalmazottak 42,2 százalékát érintette a minimálbér vagy garantált bérminimum emelése. A minimálbér emelése 443 ezer, a garantált bérminimum emelése 436 ezer munkavállalót érintett, vagyis összesen 879 ezer dolgozó bére éri el a törvényi minimumot.

A Pénzügyminisztérium elemzése nem terjed ki az önálló vállalkozókra és a közfoglalkoztatottakra, valamint az állami szektorban dolgozókra. A munkaerőpiaci szakértők szerint a közszférában 230-250 ezer főt érinthetett a legkisebb bérek emelése, így a becslések szerint 1,1 millió lehet azoknak a száma, akik a törvényi minimumot viszik haza.

A minimálbért és a garantált bérminimumot kapó dolgozók aránya Budapesten 32%, Közép-Magyarországon 34,2%, a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régiókban 40%, azonban a dél-dunántúli, észak-magyarországi és alföldi területeken a dolgozók fele, Békés megyében pedig az alkalmazottak közel kétharmada kapja meg a legalacsonyabb fizetést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

minimálbér

fizetés

jövedelem

bér