Ez a 4 magyar megye fejlődött leginkább az elmúlt 10 évben: beérhetik az EU-t?!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a 4 magyar megye fejlődött leginkább az elmúlt 10 évben: beérhetik az EU-t?!

Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér és Bács-Kiskun megye gazdasági fejlettsége lépett előre az elmúlt évtizedben a legnagyobbat az uniós átlag felé, miközben Budapest és Pest megye lényegében stagnált – derül ki rövid vizsgálatunkból. Mindez érdekes eredmény annak tükrében, hogy a 2004-es uniós csatlakozás óta már több tízezer milliárd forintnyi uniós támogatás áramlott a magyar megyékbe, de úgy tűnik, hogy ez a rengeteg pénz nem tudott érdemi felzárkózást kiváltani a legtöbb térségben.

Ha a fővárosba látogat egy vidéki kisebb településen élő ember, sok szempontból jólétet és gazdasági virágzást érzékelhet, de közülük alán kevesen gondolják azt, hogy valójában Budapest és Pest megye is egy-egy évtizede stagnál az uniós átlagos gazdasági fejlettséghez képest. Sőt, 2013 óta a közép-magyarországi régió fejlettsége az uniós átlag 108%-áról 102%-ára visszacsúszott, ami Budapest relatív lecsúszásával függ össze (144%-ról 136%-ra csökkent a fejlettségi mutatója, míg Pest megyéé 54%-on stagnált). Az alábbi ábrán a narancssárga vonal mutatja ezt és közben a bekarikázott rész arra is felhívja a figyelmet, hogy Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl is meglódult. A többi magyarországi régió viszont az elmúlt évtizedben csak alig tudott kicsit közeledni az uniós átlaghoz.

Amennyiben részletesebben megnézzük, hogy mely megyék álltak a meglóduló nyugat- és közép-dunántúli felzárkózás mögött, akkor azt látjuk, hogy Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megye teljesítménye figyelemre méltó, míg Budapest relatív lecsúszása az alábbi ábrán is jól látszik. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy Győr-Moson-Sopron megye egy főre jutó gazdasági teljesítménye 2007-ben még 68%-on volt, de 2016-ban már 92%-on állt, azaz 24%-ponttal közeledett az uniós átlaghoz közel egy évtized alatt. Ez a legnagyobb felzárkózás az összes magyar megye közül, a második helyen 13-13%-pontos felzárkózással Vas és Fejér megyék állnak, míg a harmadikon Bács-Kiskun 12%-ponttal található.

Közben az ábrákon sajnos az is látszik, hogy a többi megye lényegében stagnált közel egy évtized alatt, vagy csak néhány százalékponttal tudott közeledni az EU-átlaghoz a felzárkóztatási pénzek sokasága mellett is.

Az alábbi ábrán vastagabb kék vonallal kiemeltük Bács-Kiskun megyét, amely a fent említettek szerint 12%-ponttal 39%-ról 51%-ra tudott előrelépni az uniós átlaghoz képest. Az ábra azt is mutatja, hogy a legtöbb déli és keleti megyénk alig-alig tudott felzárkózni az EU-átlaghoz, de azért Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése biztató.

Ahhoz, hogy lássuk: a legfrissebb adatok alapján az egyes megyék hol is állnak az uniós átlaghoz képest a gazdasági fejlettségben, az alábbi ábrára rendeztük az összes megyét. Jól látszik, hogy Budapest az elmúlt évtizedbeli stagnálás mellett is messze a legfejlettebb régiónak számít és relatív lecsúszása is részben éppen ezzel függ össze: a 2014-2020-as uniós ciklusban csak kevés uniós támogatásra jogosult Pest megyével együtt, mert a két térséget együtt nézve az uniós átlagos fejlettségi szint felettinek számít (104%) a régió. Budapest relatív túlfejlettsége miatt tehát Pest megye is alig kap pénzt ebben a költségvetési ciklusban és éppen emiatt indult el Budapest és Pest megye közigazgatási szétválasztása, hogy 2021 után Pest megye minél több uniós pénzre legyen jogosult.

Az ábra azt is mutatja, hogy a fentebb már bemutatott, intenzív felzárkózáson átment megyék számítanak a leginkább fejletteknek az országban, és utánuk messze lemaradva következnek 40-50%-os fejlettségi szinttel a déli és keleti megyék. A legfejlettebb Budapest (136%) és Nógrád megye (29%) közel ötszörös a különbség, így tehát kissé leegyszerűsítve azt is mondhatjuk: ötször akkora a jólét Budapesten, mind Nógrádban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

budapest

győr-moson-sopron megye

fejér megye

vas megye

nógrád megye

bács-kiskun megye