Ez a 4 magyar megye fejlődött leginkább az elmúlt 10 évben: beérhetik az EU-t?!

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a 4 magyar megye fejlődött leginkább az elmúlt 10 évben: beérhetik az EU-t?!

Győr-Moson-Sopron, Vas, Fejér és Bács-Kiskun megye gazdasági fejlettsége lépett előre az elmúlt évtizedben a legnagyobbat az uniós átlag felé, miközben Budapest és Pest megye lényegében stagnált – derül ki rövid vizsgálatunkból. Mindez érdekes eredmény annak tükrében, hogy a 2004-es uniós csatlakozás óta már több tízezer milliárd forintnyi uniós támogatás áramlott a magyar megyékbe, de úgy tűnik, hogy ez a rengeteg pénz nem tudott érdemi felzárkózást kiváltani a legtöbb térségben.

Ha a fővárosba látogat egy vidéki kisebb településen élő ember, sok szempontból jólétet és gazdasági virágzást érzékelhet, de közülük alán kevesen gondolják azt, hogy valójában Budapest és Pest megye is egy-egy évtizede stagnál az uniós átlagos gazdasági fejlettséghez képest. Sőt, 2013 óta a közép-magyarországi régió fejlettsége az uniós átlag 108%-áról 102%-ára visszacsúszott, ami Budapest relatív lecsúszásával függ össze (144%-ról 136%-ra csökkent a fejlettségi mutatója, míg Pest megyéé 54%-on stagnált). Az alábbi ábrán a narancssárga vonal mutatja ezt és közben a bekarikázott rész arra is felhívja a figyelmet, hogy Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl is meglódult. A többi magyarországi régió viszont az elmúlt évtizedben csak alig tudott kicsit közeledni az uniós átlaghoz.

Amennyiben részletesebben megnézzük, hogy mely megyék álltak a meglóduló nyugat- és közép-dunántúli felzárkózás mögött, akkor azt látjuk, hogy Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megye teljesítménye figyelemre méltó, míg Budapest relatív lecsúszása az alábbi ábrán is jól látszik. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy Győr-Moson-Sopron megye egy főre jutó gazdasági teljesítménye 2007-ben még 68%-on volt, de 2016-ban már 92%-on állt, azaz 24%-ponttal közeledett az uniós átlaghoz közel egy évtized alatt. Ez a legnagyobb felzárkózás az összes magyar megye közül, a második helyen 13-13%-pontos felzárkózással Vas és Fejér megyék állnak, míg a harmadikon Bács-Kiskun 12%-ponttal található.

Közben az ábrákon sajnos az is látszik, hogy a többi megye lényegében stagnált közel egy évtized alatt, vagy csak néhány százalékponttal tudott közeledni az EU-átlaghoz a felzárkóztatási pénzek sokasága mellett is.

Az alábbi ábrán vastagabb kék vonallal kiemeltük Bács-Kiskun megyét, amely a fent említettek szerint 12%-ponttal 39%-ról 51%-ra tudott előrelépni az uniós átlaghoz képest. Az ábra azt is mutatja, hogy a legtöbb déli és keleti megyénk alig-alig tudott felzárkózni az EU-átlaghoz, de azért Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése biztató.

Ahhoz, hogy lássuk: a legfrissebb adatok alapján az egyes megyék hol is állnak az uniós átlaghoz képest a gazdasági fejlettségben, az alábbi ábrára rendeztük az összes megyét. Jól látszik, hogy Budapest az elmúlt évtizedbeli stagnálás mellett is messze a legfejlettebb régiónak számít és relatív lecsúszása is részben éppen ezzel függ össze: a 2014-2020-as uniós ciklusban csak kevés uniós támogatásra jogosult Pest megyével együtt, mert a két térséget együtt nézve az uniós átlagos fejlettségi szint felettinek számít (104%) a régió. Budapest relatív túlfejlettsége miatt tehát Pest megye is alig kap pénzt ebben a költségvetési ciklusban és éppen emiatt indult el Budapest és Pest megye közigazgatási szétválasztása, hogy 2021 után Pest megye minél több uniós pénzre legyen jogosult.

Az ábra azt is mutatja, hogy a fentebb már bemutatott, intenzív felzárkózáson átment megyék számítanak a leginkább fejletteknek az országban, és utánuk messze lemaradva következnek 40-50%-os fejlettségi szinttel a déli és keleti megyék. A legfejlettebb Budapest (136%) és Nógrád megye (29%) közel ötszörös a különbség, így tehát kissé leegyszerűsítve azt is mondhatjuk: ötször akkora a jólét Budapesten, mind Nógrádban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

budapest

győr-moson-sopron megye

fejér megye

vas megye

nógrád megye

bács-kiskun megye