Még mindig nincs megegyezés: folytatódnak a bértárgyalások az Audinál

HelloVidék   
  Megosztom
Még mindig nincs megegyezés: folytatódnak a bértárgyalások az Audinál

2018. év végéig nem sikerült megállapodnia az Audi vállalatvezetésének és szakszervezetének, ezért januárban folytatódnak a bértárgyalások. Decemberben a munkavállalói képviselet a harmadik ajánlatát adta be, most hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ültek a felek, írja a Kisalföld.hu

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) előbb említett, harmadik bérkövetelési javaslata gyakorlatilag minden ponton egyezik a korábbival, egyetlen bekezdésnyi különbséggel, ami így szól:

„A munkáltató kommunikációjában nagy hangsúlyt kapott, hogy a konstruktív tárgyalások folytatásához elengedhetetlen, hogy a szakszervezet bérkövetelése közelítsen a munkáltató ajánlatához. A szakszervezet átérzi ennek súlyát, ezért megfontolja a jelenleg követelt választható béren kívüli juttatás (a vbk gyakorlatilag a cafeteriát jelenti – a szerk.) keretösszegének optimalizálását."

Az AHFSZ egy évre kötne megállapodást, kombinált béremelést alkalmazna, ahol az alapbér 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelkedik. A cafeteriát most még 787 ezerre emelné. A mozgóbér esetében idén további 4 százalék beépítését várja az alapbérbe. A lojalitási és a jubileumi bónuszra is konkrét számokat, követelést fogalmazott meg.

A lojalitási bónusznál az alapbér először az 5. évtől havi bruttó 15.000 forinttal emelkedne, majd minden betöltött év után további bruttó havi 3000 forinttal. A jubileumi bónusznál azt követelik, hogy a vállalatnál eltöltött 5. évtől egyszeri bruttó 50.000 forintos kifizetés legyen, ami aztán 5 évente további bruttó 50.000 forinttal emelkedik a 20. évvel bezárólag. A 25. évben elismerés járna a munkavállalónak: 1 havi munkabér (alapbér+mozgóbér), a 25. évben egy nap pótszabadság és jubileumi ajándék átadása ünnepség keretében.

Az Audi vállalatvezetése évente hétszázalékos béremelésre (kétéves megállapodásra vonatkozóan), bruttó 620 ezer forint cafeteriára és egy új, kedvezményes előnyugdíjazási rendszer kidolgozására tett publikus ajánlatot. Hozzátéve azt is, hogy „a vállalat által eddig nyújtott, egyéb juttatási csomag továbbra is marad". Ennek a csomagnak a része többek között a bejárási és lakhatási támogatás, az egészségügyi szolgáltatások és a kedvezményes autóvásárlás biztosítása.

A hazai átlagbéreknél az Audi kétségkívül egy egész kategóriával jobbat kínál. Egy szakmunkás a győri vállalatnál A Kisalföld.hu értesülései szerint – a teljesítménytől és a vállalatnál töltött évektől függően – összesen (szintén a teljes éves jövedelmet egy hónapra levetítve) átlag bruttó 400 és 700 ezer forint között keres. A mérnöki átlagkeresetek pedig 700 ezer és 1 millió 100 ezer forint között vannak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

audi

szakszervezet

cafeteria

munkabér