Még több havat szeretnének a gazdák földjeikre

HelloVidék   
  Megosztom
Még több havat szeretnének a gazdák földjeikre

A hó jól jött a szántóföldeken, mert védi a kikelt zsenge növényeket. A mezőgazdászok reménykednek, hogy minél hosszabb ideig kitart a hótakaró. Tavaly nemigen mérhettünk kemény mínuszokat, pedig a tartós fagy megtizedelheti a kártevőket is, erre idén meg is van az esély.

A gazdák ebben az időszakban készülnek fel a tavaszra: a gépek karbantartásának, javításának ideje ez, írja a Szoljon.hu.

Bízunk benne, hogy további hóval is számolhatunk. Ha tartós fagy jön, az mindenképpen jó hatású a kártevők szempontjából, főleg az invazív fajokat, poloskaféléket ritkítja, melyek nem tudtak még alkalmazkodni az itteni évszakok változásaihoz.

- mondta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Hubai Imre Csaba tudatta, hogy a pockok kártétele is csökkent a művelt területeken, bár az útpadkák mentén. Visszatekintve 2018-ra, szerinte összességében átlagos esztendőn vagyunk túl. Bár a korai tavaszi növényeknek nem kedvezett az időjárás, de a későbbieknek, a kukoricának, a napraforgónak, zöldségeknek, gyümölcsöknek igen, kivéve a barackféléket, melyeket fagykár ért.

A nyári aszály júliusban, augusztusban éreztette hatását, de a megfelelően művelt területeken átvészelték ezt az időszakot a növénykultúrák, néhány aszálycentrum kivételével, ami a megye 5–10 százalékán jelentkezett Az őszi vetésű növényeknek jó talajállapotokat tudtunk teremteni, lehetett porba vetni. A csapadék ugyan kicsit későn érkezett, de ez csak a tenyészidőt rövidítette meg, ezt a növények tavasszal be tudják hozni.

– mondta Hubai Imre Csaba.

A megyében Tóth Gáboréknak többfelé is van kisebb-nagyobb földjük. Gábor elmondása szerint az ő vetésük is változatos képet mutat annak függvényében, volt-e csapadék az adott területen ősszel. Örülnek annak, hogy hó védi a növényeket a fagytól, bár pár centinél sehol nem vastagabb. Tartanak attól, hogy a hó olvadni kezdjen, aztán ismét megfagyjon, mielőtt a föld elnyelhetné a hólevet, mivel az kárt tenne a zsenge hajtásokban.

Sok helyen van pázsit, de a fű viszont megsínyli, ha sokáig takarja a hótakaró. Az örökzöldeknél, kerti tujáknál, ha nedves hó hullik, az az ágakat széthúzza, ezért célszerű mielőbb lerázni róluk. A hótakaró a kerti cserjéket sem védi meg a fagytól, nem úgy, mint a kint telelő évelő növényeket.

Célszerű volt már a téli idő beállta, az ünnepek előtt gondoskodni a rózsák védelméről. A dézsában nevelt növények, leanderek a –3, –5 °C-ot pár napig elviselik, de a hidegebb már árt nekik, így ha eddig nem tettük meg, célszerű mielőbb melegebb helyre vinni. Természetesen nem fűtött szobába, hanem oda, ahol 0–2 °C van. Vagy pedig összerakni őket egy kupacba, és betakarni őket szénával, szalmával, vagy ha az nincs, textíliával, ami valamelyest védi őket a hidegtől. Ezt legjobb még a fagy előtt megtenni. Ha enyhül az idő, január végén, február elején is lehet metszeni, majd lemosó permetezni a gyümölcsfákat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

kert

kertészkedés

növény

fagy