Még több havat szeretnének a gazdák földjeikre

HelloVidék   
  Megosztom
Még több havat szeretnének a gazdák földjeikre

A hó jól jött a szántóföldeken, mert védi a kikelt zsenge növényeket. A mezőgazdászok reménykednek, hogy minél hosszabb ideig kitart a hótakaró. Tavaly nemigen mérhettünk kemény mínuszokat, pedig a tartós fagy megtizedelheti a kártevőket is, erre idén meg is van az esély.

A gazdák ebben az időszakban készülnek fel a tavaszra: a gépek karbantartásának, javításának ideje ez, írja a Szoljon.hu.

Bízunk benne, hogy további hóval is számolhatunk. Ha tartós fagy jön, az mindenképpen jó hatású a kártevők szempontjából, főleg az invazív fajokat, poloskaféléket ritkítja, melyek nem tudtak még alkalmazkodni az itteni évszakok változásaihoz.

- mondta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Hubai Imre Csaba tudatta, hogy a pockok kártétele is csökkent a művelt területeken, bár az útpadkák mentén. Visszatekintve 2018-ra, szerinte összességében átlagos esztendőn vagyunk túl. Bár a korai tavaszi növényeknek nem kedvezett az időjárás, de a későbbieknek, a kukoricának, a napraforgónak, zöldségeknek, gyümölcsöknek igen, kivéve a barackféléket, melyeket fagykár ért.

A nyári aszály júliusban, augusztusban éreztette hatását, de a megfelelően művelt területeken átvészelték ezt az időszakot a növénykultúrák, néhány aszálycentrum kivételével, ami a megye 5–10 százalékán jelentkezett Az őszi vetésű növényeknek jó talajállapotokat tudtunk teremteni, lehetett porba vetni. A csapadék ugyan kicsit későn érkezett, de ez csak a tenyészidőt rövidítette meg, ezt a növények tavasszal be tudják hozni.

– mondta Hubai Imre Csaba.

A megyében Tóth Gáboréknak többfelé is van kisebb-nagyobb földjük. Gábor elmondása szerint az ő vetésük is változatos képet mutat annak függvényében, volt-e csapadék az adott területen ősszel. Örülnek annak, hogy hó védi a növényeket a fagytól, bár pár centinél sehol nem vastagabb. Tartanak attól, hogy a hó olvadni kezdjen, aztán ismét megfagyjon, mielőtt a föld elnyelhetné a hólevet, mivel az kárt tenne a zsenge hajtásokban.

Sok helyen van pázsit, de a fű viszont megsínyli, ha sokáig takarja a hótakaró. Az örökzöldeknél, kerti tujáknál, ha nedves hó hullik, az az ágakat széthúzza, ezért célszerű mielőbb lerázni róluk. A hótakaró a kerti cserjéket sem védi meg a fagytól, nem úgy, mint a kint telelő évelő növényeket.

Célszerű volt már a téli idő beállta, az ünnepek előtt gondoskodni a rózsák védelméről. A dézsában nevelt növények, leanderek a –3, –5 °C-ot pár napig elviselik, de a hidegebb már árt nekik, így ha eddig nem tettük meg, célszerű mielőbb melegebb helyre vinni. Természetesen nem fűtött szobába, hanem oda, ahol 0–2 °C van. Vagy pedig összerakni őket egy kupacba, és betakarni őket szénával, szalmával, vagy ha az nincs, textíliával, ami valamelyest védi őket a hidegtől. Ezt legjobb még a fagy előtt megtenni. Ha enyhül az idő, január végén, február elején is lehet metszeni, majd lemosó permetezni a gyümölcsfákat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

kert

kertészkedés

növény

fagy