80 minta a laborokban, több mint 8 millió forint bírság: így végződött a 2018-as téli élelmiszerlánc-ellenőrzés

HelloVidék   
  Megosztom
80 minta a laborokban, több mint 8 millió forint bírság: így végződött a 2018-as téli élelmiszerlánc-ellenőrzés

Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során. A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után. Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab – összesen 8.065.154 forintnyi – bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A december 1-jétől 31-ig tartó összehangolt vizsgálatot ez alkalommal is Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok szakemberei bonyolítottak le az élelmiszerlánc minden fontos területén, derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve, a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2079 élelmiszer-forgalmazónál, valamint 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban.

Bár az ellenőrzések száma csaknem azonos volt a 2017. évivel, összességében emelkedett a szankcionált esetek száma, ennek fő oka, hogy a kevésbé súlyos szabálytalanságok miatt csaknem kétszer annyi (117 db) írásos figyelmeztetés született, ezzel szemben bírságot a tavalyinál kevesebb esetben (125 db) kellett kiszabni, így annak összege (8.065.154 forint) is elmaradt az előző évitől. Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség.

Több mint 17 500 élelmiszertételt vizsgáltak az ellenőrök, tapasztalataik szerint főleg a tavalyihoz hasonló hibák fordultak elő, azonban nagyobb arányban. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat (4,2%), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat (3%), nyomon követési problémákat (1,8%), illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságokat (1,7%) észleltek a szakemberek.

A forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: 425 (2,4%). Ezen belül kifejezetten magas volt a piacokon, karácsonyi vásárokon eladásra kínált, lejárt szaloncukrok és más édességek aránya. A megvizsgált virslik, illetve borok és pezsgők esetében viszont nem volt szükség ilyen jellegű hatósági intézkedésre.

A Nébih borászati szakemberei fokozottan vizsgálták a budapesti karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és szeszes ital termékeit. Pozitív tapasztalat, hogy a 336 gyorsteszt alkalmával minden termék alkoholtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetettnek.

A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett. Érzékszervi vizsgálat alapján két dióbél termék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak, az alkaloidok kimutatására irányuló laboratóriumi vizsgálat pedig két étkezési mák terméknél állapított meg a megengedett határértéknél magasabb morfin tartalmat, ezekben esetekben hatósági eljárás indult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nébih

ellenőrzés

élelmiszer