A legszegényebb falvak járnak rosszul: mostantól nem jár támogatás

Népszava   
  Megosztom
A legszegényebb falvak járnak rosszul: mostantól nem jár támogatás

Lemondhatnak kiegészítő támogatásukról azok a kistelepülések, ahol nem vetnek ki iparűzési adót. Csakhogy sok helyen nincs kit megadóztatni - írja a Népszava.

A kistelepüléseken élő jegyzők és polgármesterek azt vették észre, hogy az alacsony adóerő-képességre tekintettel járó kiegészítő támogatás idén már nem jár. Ezekben a falvakban nem tudnak helyi iparűzési adót kivetni, mivel nem működik vállalkozás a településen, így a legszegényebb kitelepüléseket sújtja leginkább az új változás.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint akkor lehet a kiegészítő támogatás megvonására számítani, ha nem ér el egy bizonyos szintet az iparűzési adó az adott településen. A Népszava szerint tavaly 367 olyan település volt, ahol nem szabtak ki iparűzési adót. Tény azonban, hogy sokan ügyeskednek, és azért nem szabnak ki iparűzési adót, hogy vonzóvá tegyék a települést a vállalkozások számára, majd a járművek utáni súlyadót és a kiegészítő támogatásr is bezsebelik.

Pető Zoltán, Tarnabod polgármestere elárulta a lapnak, hogy az intézkedésnek köszönhetően 1,1 milliós állami hozzájárulástól estek el, ami érzékenyen érinti a költségvetésüket, mivel a helyiek nagyrészt közmunkából élnek és nem lenne kire kivetni az iparűzési adót. Köteles László, Komlóska polgármestere elmondta: a változás kifejezetten a kistelepüléseket érintő megszorítás, és azt gondolja, hogy a kistelepülések felzárkóztatása csak egy üres ígéret.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

támogatás

falu

település

vállalkozás