A legszegényebb falvak járnak rosszul: mostantól nem jár támogatás

Népszava   
  Megosztom
A legszegényebb falvak járnak rosszul: mostantól nem jár támogatás

Lemondhatnak kiegészítő támogatásukról azok a kistelepülések, ahol nem vetnek ki iparűzési adót. Csakhogy sok helyen nincs kit megadóztatni - írja a Népszava.

A kistelepüléseken élő jegyzők és polgármesterek azt vették észre, hogy az alacsony adóerő-képességre tekintettel járó kiegészítő támogatás idén már nem jár. Ezekben a falvakban nem tudnak helyi iparűzési adót kivetni, mivel nem működik vállalkozás a településen, így a legszegényebb kitelepüléseket sújtja leginkább az új változás.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint akkor lehet a kiegészítő támogatás megvonására számítani, ha nem ér el egy bizonyos szintet az iparűzési adó az adott településen. A Népszava szerint tavaly 367 olyan település volt, ahol nem szabtak ki iparűzési adót. Tény azonban, hogy sokan ügyeskednek, és azért nem szabnak ki iparűzési adót, hogy vonzóvá tegyék a települést a vállalkozások számára, majd a járművek utáni súlyadót és a kiegészítő támogatásr is bezsebelik.

Pető Zoltán, Tarnabod polgármestere elárulta a lapnak, hogy az intézkedésnek köszönhetően 1,1 milliós állami hozzájárulástól estek el, ami érzékenyen érinti a költségvetésüket, mivel a helyiek nagyrészt közmunkából élnek és nem lenne kire kivetni az iparűzési adót. Köteles László, Komlóska polgármestere elmondta: a változás kifejezetten a kistelepüléseket érintő megszorítás, és azt gondolja, hogy a kistelepülések felzárkóztatása csak egy üres ígéret.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

támogatás

falu

település

vállalkozás