Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

Bár eddig is sejteni lehetett, hogy a mezőgazdaság nem egy kifejezetten feminin szektor, az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján azonban még nagyobb szakadék tátong a férfiak és a nők között, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Az Eurostat a mezőgazdasági vezetők összetételét boncolgatta a hétfőn megjelent tanulmányában. Az adatokból kitűnik, hogy az Európai Unióban 10,5 millió gazdaság van, a vezetők 72%-a pedig férfi.

A gazdaságok vezetői azok a személyek, akik az operatív működésért felelnek: felügyelik a pénzügyi és termelési folyamatokat, de emellett a gazdálkodáshoz kapcsolódó legfontosabb döntéseket is ők hozzák meg. Egy gazdaságban egy személy tekinthető vezetőnek, aki sokszor nem egyezik meg a gazdaság tulajdonosával a különféle jogi működési formák miatt.

2016-ban a női vezetők aránya Lettországban és Litvániában (45-45%) volt a legmagasabb, majd a sort Románia (34%) és Észtország (33%) folytatta. Ezzel szemben négy tagállamban a női vezetők aránya nagyon alacsony, 10% alatti volt: Hollandia (5%), Málta (6%), Dánia (8%) és Németország (10%) még Magyarországnál is rosszabb átlagot produkáltak.

Az életkori megoszlást tekintve a vezetők 58 százaléka volt 55 évnél idősebb, míg 40 éves kor alatti vezetővel csupán a gazdaságok 11 százaléka büszkélkedhetett. A női gazdálkodók körében ez az érték még alacsonyabb, 9 százalék körüli volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

nők

statisztika

tanulmány

vezető

európai unió

agrárium