Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

HelloVidék   
  Megosztom
Szomorú: ennyire kevés nő dirigál a magyar mezőgazdaságban

Bár eddig is sejteni lehetett, hogy a mezőgazdaság nem egy kifejezetten feminin szektor, az Eurostat hétfőn publikált adatai alapján azonban még nagyobb szakadék tátong a férfiak és a nők között, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Az Eurostat a mezőgazdasági vezetők összetételét boncolgatta a hétfőn megjelent tanulmányában. Az adatokból kitűnik, hogy az Európai Unióban 10,5 millió gazdaság van, a vezetők 72%-a pedig férfi.

A gazdaságok vezetői azok a személyek, akik az operatív működésért felelnek: felügyelik a pénzügyi és termelési folyamatokat, de emellett a gazdálkodáshoz kapcsolódó legfontosabb döntéseket is ők hozzák meg. Egy gazdaságban egy személy tekinthető vezetőnek, aki sokszor nem egyezik meg a gazdaság tulajdonosával a különféle jogi működési formák miatt.

2016-ban a női vezetők aránya Lettországban és Litvániában (45-45%) volt a legmagasabb, majd a sort Románia (34%) és Észtország (33%) folytatta. Ezzel szemben négy tagállamban a női vezetők aránya nagyon alacsony, 10% alatti volt: Hollandia (5%), Málta (6%), Dánia (8%) és Németország (10%) még Magyarországnál is rosszabb átlagot produkáltak.

Az életkori megoszlást tekintve a vezetők 58 százaléka volt 55 évnél idősebb, míg 40 éves kor alatti vezetővel csupán a gazdaságok 11 százaléka büszkélkedhetett. A női gazdálkodók körében ez az érték még alacsonyabb, 9 százalék körüli volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

nők

statisztika

tanulmány

vezető

európai unió

agrárium