Kiderült melyik szakmákban okozza a legnagyobb gondot a munkaerőhiány

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült melyik szakmákban okozza a legnagyobb gondot a munkaerőhiány

Átfogó kutatásban vizsgálta meg a Szent István Egyetem, hogy a munkahelyi fluktuáció mely ágazatokat viseli meg leginkább, és mely munkakörökben, szakmákban okozza a legnagyobb problémát.

A Szent István Egyetem projektje azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb mozgás a versenyszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban. A kutatást végzők szerint meglepő módon a közszférában nem tapasztaltak ilyen erős hatást a fizikai dolgozók körében. A kutatásban közreműködött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége valamint a Selye János Egyetem, támogatóként pedig a BDO Magyarország, írja az mfor.hu.

A válaszadóknak csak a fele jelzett 10 százaléknál alacsonyabb fluktuációs mértéket. A felmérés szerint a munkaerő elvándorlása a versenyszférában a szolgáltató szektorban okozza a legnagyobb problémát. A kutatás alapján sikerült beazonosítani azokat a munkaköröket, melyeknél a legnehezebb volt a munkaerő pótlása:

  1. Mérnök
  2. Adminisztrátor
  3. Orvos
  4. Tanácsadó
  5. Informatikus
  6. Fizikai dolgozók
  7. Könyvelő
  8. Értékesítő

Az orvosok, állatorvosok, értékesítő menedzserek, betanított munkások, adminisztrátorok, pincérek/felszolgálók, informatikusok, felsővezetők álláshelyeinek betöltése jelenti a legnagyobb problémát a munkaadóknak.

Amennyiben csak a versenyszférát nézzük, ezt mutatja a lista:

  1. Informatikus
  2. Karbantartó
  3. Programozó
  4. Gépkocsivezető
  5. Repülőgép szerelő
  6. IT szakemberek

Az iparra is készült külön rangsor:

  1. Fizikai munkakörök
  2. Mérnök
  3. Hegesztő
  4. Repülőgép szerelő
  5. CNC gépkezelő

A közszférában a következő szakemberekre van a legnagyobb szükség:

  1. Mérnök
  2. Orvos
  3. Takarító
  4. Adminisztratív munka
  5. Gépészmérnök

A legnagyobb kereslet a közszférában a szakképzett gépészmérnökök és műszaki mérnökök iránt van, míg az egészségügyben az orvosokon kívül a szakápolói és közegészségügyi szakértői posztok betöltése jelenti a legnagyobb nehézséget.

A válaszadók az okok között leginkább a bérviszonyokat említették, továbbá a versenytársak munkaerő-elszívó hatását. A külföldi munkavállalást is megemlítették a munkaadók, akik az oktatás rendszer problémáit szintén megjelölték. A legkevésbé a közlekedési infrastruktúra állapotát okolják a fluktuációért.

A válaszadók szerint a kiutat mindebből a teljesítménybérezés, a munkával összefüggő továbbképzés biztosítása, a megfelelő ösztönzési rendszerek és állami támogatások jelenthetik. Külön kitért a kutatás a Z generáció igényeire: számukra egyre fontosabb a családbarát hozzáállás, a kellemes munkahelyi légkör, a képzési programok, egyéni fejlesztési tervek és a szakmai elismerés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munka

munkaerőhiány

munkaerőpiac

munkaerő