Kiderült melyik szakmákban okozza a legnagyobb gondot a munkaerőhiány

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült melyik szakmákban okozza a legnagyobb gondot a munkaerőhiány

Átfogó kutatásban vizsgálta meg a Szent István Egyetem, hogy a munkahelyi fluktuáció mely ágazatokat viseli meg leginkább, és mely munkakörökben, szakmákban okozza a legnagyobb problémát.

A Szent István Egyetem projektje azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb mozgás a versenyszféra fizikai állományában volt az elmúlt időszakban. A kutatást végzők szerint meglepő módon a közszférában nem tapasztaltak ilyen erős hatást a fizikai dolgozók körében. A kutatásban közreműködött a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége valamint a Selye János Egyetem, támogatóként pedig a BDO Magyarország, írja az mfor.hu.

A válaszadóknak csak a fele jelzett 10 százaléknál alacsonyabb fluktuációs mértéket. A felmérés szerint a munkaerő elvándorlása a versenyszférában a szolgáltató szektorban okozza a legnagyobb problémát. A kutatás alapján sikerült beazonosítani azokat a munkaköröket, melyeknél a legnehezebb volt a munkaerő pótlása:

 1. Mérnök
 2. Adminisztrátor
 3. Orvos
 4. Tanácsadó
 5. Informatikus
 6. Fizikai dolgozók
 7. Könyvelő
 8. Értékesítő

Az orvosok, állatorvosok, értékesítő menedzserek, betanított munkások, adminisztrátorok, pincérek/felszolgálók, informatikusok, felsővezetők álláshelyeinek betöltése jelenti a legnagyobb problémát a munkaadóknak.

Amennyiben csak a versenyszférát nézzük, ezt mutatja a lista:

 1. Informatikus
 2. Karbantartó
 3. Programozó
 4. Gépkocsivezető
 5. Repülőgép szerelő
 6. IT szakemberek

Az iparra is készült külön rangsor:

 1. Fizikai munkakörök
 2. Mérnök
 3. Hegesztő
 4. Repülőgép szerelő
 5. CNC gépkezelő

A közszférában a következő szakemberekre van a legnagyobb szükség:

 1. Mérnök
 2. Orvos
 3. Takarító
 4. Adminisztratív munka
 5. Gépészmérnök

A legnagyobb kereslet a közszférában a szakképzett gépészmérnökök és műszaki mérnökök iránt van, míg az egészségügyben az orvosokon kívül a szakápolói és közegészségügyi szakértői posztok betöltése jelenti a legnagyobb nehézséget.

A válaszadók az okok között leginkább a bérviszonyokat említették, továbbá a versenytársak munkaerő-elszívó hatását. A külföldi munkavállalást is megemlítették a munkaadók, akik az oktatás rendszer problémáit szintén megjelölték. A legkevésbé a közlekedési infrastruktúra állapotát okolják a fluktuációért.

A válaszadók szerint a kiutat mindebből a teljesítménybérezés, a munkával összefüggő továbbképzés biztosítása, a megfelelő ösztönzési rendszerek és állami támogatások jelenthetik. Külön kitért a kutatás a Z generáció igényeire: számukra egyre fontosabb a családbarát hozzáállás, a kellemes munkahelyi légkör, a képzési programok, egyéni fejlesztési tervek és a szakmai elismerés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munka

munkaerőhiány

munkaerőpiac

munkaerő