Virágzik a feketemunka: nem zavarja a magyarokat, ha zsebbe fizetnek

Világgazdaság   
  Megosztom
Virágzik a feketemunka: nem zavarja a magyarokat, ha zsebbe fizetnek

Az építőiparban és a vendéglátásban a legnagyobb a feketefoglalkoztatás aránya, tavaly az építőipari munkaügyi ellenőrzések 68,7 százalékánál találtak szabálytalanságot.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint a feketén foglalkoztatottak aránya az építőiparban volt a legmagasabb a tavalyi adatok alapján, mintegy 38 százalék. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta a világgazdaságnak, hogy bár a munkavállalók egyre tudatosabbak, az építőiparban még mindig az a döntő, hogy ki fizet többet - akár zsebbe. A munkavédelemmel és a jogi problémákkal már nem szeretnek foglalkozni a munkások.

A feketefoglalkoztatást a közepes és nagyobb cégek nem merik bevállalni, ezért főként a mikrovállalkozásoknál elterjedt. Az ÉVOSZ több javaslatot is kidolgozott az ágazat kifehérítéséhez: az egyik, hogy a NAV elektronikus rendszerén keresztül a szélsőségek kiszűrésével több célirányos ellenőrzést kellene végezni, másrészt pedig a lakásfelújításoknál is lehetővé kellene tenni az áfa-visszaigénylést, ami arra sarkallná a tulajdonosokat, hogy számlát kérjenek.

A tavalyi évben 1130 alkalommal szabtak ki munkaügyi bírságot összesen 164,4 millió forint összegben, az építőipari munkaügyi ellenőrzések 68,7 százalékánál találtak szabálytalanságot.

Az építőipar mellett a vendéglátásban vannak még súlyos gondok, mivel a fizetés mértékét tekintik elsődleges szempontnak a munkavállalók. Ha a cégek feketefoglalkoztatással többet ajánlanak a munkavállalóknak, mint a tisztességesen működő vállalkozások, akkor a munkavállaló oda fog menni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

foglalkoztatás

építőipar

vendéglátás

feketemunka