Nyakunkon a digitalizáció, de nincs elég szakember

HelloVidék   
  Megosztom
Nyakunkon a digitalizáció, de nincs elég szakember

A digitális transzformáció szinte a teljes hazai kkv szektort érinti, ám csak kevesek aknázhatják ki a benne rejlő lehetőségeket, mert nincs elég szakember.

A digitális transzformáció azt jelenti, hogy egy vállalkozás minden olyan folyamatát, amit lehet, igyekszik digitális eszközökkel megoldani vagy támogatni. Ebbe beletartozhatnak értékesítési, teljesítési, ügyfélszolgálati vagy adminisztrációs folyamatok egyaránt, derül ki Kis Ervin Egon, a Smart Commerce Consulting üzleti tervezőiroda vezető tanácsadójának cikkéből.

A digitalizáció páratlan lehetőség minden cég számára, amit egyszerűen vétek nem kihasználni. Mivel a magyarországi vállalkozások elég rosszul állnak ebből a szempontból, aki a maga piacán elsők között digitalizálja üzleti folyamatait, könnyen piacvezetővé válhat.

– mondta Kis Ervin Egon, a Smart Commerce Consulting üzleti tervezőiroda vezető tanácsadója.

A kereskedelem digitalizációja nem csak egy webshop indítását jelentheti, hanem például az elektronikus számlázást, vagy a fizikai bolt digitalizációját is, ahol a mérlegektől az árcímkéken át a pénztárgépekig mindent egy integrált rendszerbe szerveznek.

Növelheti az árbevételt és csökkentheti a költségeket is egy jól átgondolt stratégia mentén végrehajtott digitális transzformáció: növelheti az árbevételt, mert hatékonyabbá teszi az értékesítést, az ügyfél elérését és az értékesítés szolgáltatási folyamatait. Csökkentheti a költségeket, mert hatékonyabbá, olcsóbbá teszi az üzleti folyamatokat, például az elektronikus beszerzés, készletkezelés és számlázás bevezetésével.

Mindaddig nem szenved egy vállalkozás versenyhátrányt a digitalizáció késlekedésével, amíg nincs egy konkurenciája, amelyik digitalizál. Azonban ha ez megtörténik, akkor gyorsan kell lépni, mert rövid idő alatt behozhatatlanná válhat a konkurens előnye. Ilyenkor a digitalizáció olyanná válik, mint a megállíthatatlanul száguldó gyorsvonat. Nem mindegy, hogy egy vállalkozás rajta van-e, vagy az útjában.

– mondta Kis Ervin Egon.

A digitális transzformáció, kevés kivételtől eltekintve, a teljes kkv szektort, mind a 680 ezer kis- és közepes vállalkozást érinti, de hatalmas hiány van a digitális üzletfejlesztéshez igazán értő szakemberből. Még nem épült ki a digitalizáció szolgálatói oldala. Azt a kevés szakértőt és stratégiai tervezőt, akik kellő szaktudással és tapasztalattal rendelkeznek, elkapkodják a nagy cégek, a kisebb vállalkozások pedig nem tudnak kihez fordulni: tulajdonképpen azért késik a digitális forradalom, mert nincs aki megcsinálja.

Kis Ervin Egon szerint az is gondot okoz, hogy a digitalizációra sokan pusztán informatikai feladatként tekintenek, pedig ez alapvetően üzleti kérdés, mivel a digitális transzformáció nem egyszerűen csak annyit jelent, hogy egyes folyamatokat számítógépesítünk. A ma már mindenhol jelenlévő digitális ökoszisztéma lényegében mindenre kihat a felhasználói szokásoktól a piac szerkezetén, a versenytényezőkön át az üzleti modellig, ezért ha valaki ezeket sikeresen akarja fejleszteni, akkor elsősorban üzleti tervezésre, digitális stratégia megalkotására van szüksége.

Érdemes a legtöbb cégnek külső szakértőt megbízni a feladattal, mert az olyan speciális szaktudást igényel, ami általában a legnagyobb vállalatoknál sem áll rendelkezésre. A kisebb vállalkozásoknak nehezebb dolga van, mivel többségük nem tudja megfizetni a komoly szakértőket, ilyen esetben célszerű a cégvezetőnek kiképeznie magát és kialakítani cége digitális stratégiáját.

Egyszerűen, józan paraszti ésszel kell közelíteni a témához. A legtöbb vállalkozó fogyasztóként a digitális tér szereplője. Vizsgálja meg saját magát, hogyan viselkedik felhasználóként. Nézze meg, hogy talál meg egy üzletet, hogy keres és rendel meg egy szolgáltatást vagy terméket. Figyelje meg a környezetét, különösen a fiatalokat: mit és hogyan használnak, aztán próbáljon ránézni a saját cégére ezzel a szemmel.

– mondta a Smart Commerce Consulting vezető tanácsadója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

digitalizáció

fejlődés

üzlet

kereskedelem