Mutatjuk a hazai agrártrendeket: ez volt az idei AGROmashEXPO-n

HelloVidék   
  Megosztom
Mutatjuk a hazai agrártrendeket: ez volt az idei AGROmashEXPO-n

A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont teljes területén több mint 350 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait Magyarország agráripari csúcsrendezvényén. Az agrárminiszter a megnyitón jelentette be a tárca új hitelprogramját.

Új kamattámogatási hitelprogram indítását tervezi idén a kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak segítésére. Ezt Nagy István agrárminiszter mondta a kiállítás szerdai megnyitóján. A termelőknek a tavalyi kérelmeik után már 2018-ban 187 milliárd forint közvetlen támogatást fizettek ki előleg és részfizetés formájában, a következő hetekben, hónapokban pedig további 230 milliárd forint kifizetésével segítik finanszírozásukat és jövedelemtermelő képességük fokozását.

Nagy István kitért arra, hogy a klímaváltozás okozta aszálykárok hatásainak enyhítésére a kormány 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosít a mezőgazdasági öntözést szolgáló, úgynevezett állami főművek fejlesztésére.

Fontos feladatként említette a Digitális Agrárstratégia (DAS) idei elfogadását, elsőként a közigazgatási adatrendszerekben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált tennék kihasználhatóvá. A digitális agrár-rezsicsökkentés célja egyrészt minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele, másrészt az állam, illetve az unió felé kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése. A tárcavezető szerint egy most elkészült törvénycsomagnak köszönhetően idén érdemben gyorsulhat az osztatlan közös földtulajdon felszámolása.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke kiemelte, hogy a Hungexpo és a szövetség közötti többéves megállapodásnak köszönhetően immár évek óta több mint 35 ezer négyzetméteren mutatkozhatnak be az ágazati szereplők.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében egyebek mellett azt emelte ki, hogy az idén minden korábbinál több, összesen 4 ezer diák érkezett a kiállításra.

Folyamatosan bővülő kínálat

Az AGROmashEXPO-n az erőgépek mellett az elmúlt években növekedett az input a vetőmagok és egyéb szaporító anyagok, a növényvédő szerek, műtrágyák, kártevő mentesítő anyagok kínálata, és a digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében is egyre több kiállító jelenik meg. Nem volt ez másképp idén sem.

A HUNGEXPO és a Mezőgazdasági Eszköz− és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közötti több éves megállapodásnak köszönhetően a magyar piacon dolgozó nagy nemzetközi márkákat forgalmazó cégek színe−java megjelent az AgrárgépShown. A látogatók ezúttal is széles áttekintést kaptak a hazai mezőgazdasági géppiac kínálatáról. A nagy nemzetközi márkák (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) és a 2019-es Termékverseny díjazottjai mellett több ország kiállítói is bemutatták újdonságaikat. A visszajelzések alapján a kiállításon ezúttal is rengeteg üzlet köttetett, a forgalmazók és a látogatók is elégedettek voltak. Megfigyelhető volt az idei kiállításon, hogy a látogatók a korábbinál tudatosabban keresik fel a kiállítói standokat. Egyre többen érkeznek úgy, hogy pontosan tudják, mit szeretnének vásárolni, és a helyszínen már csak a döntéshez slegszükségesebb információkat szerzik be.

Együtt a szakma

A rendezvényt idén az eddigieknél is több konferencia, tájékoztató és workshop kísérte, amelyeken a gazdálkodók az ipar legaktuálisabb kérdéseire kaphattak válaszokat. A piaci transzparencia értéke – 20 éves PÁIR című nemzetközi konferencián elsősorban az átláthatóság fontosságáról volt szó a piacelemzés és a döntéshozatal kérdéseiben.

Idén tizedszer rendezték meg a Magyar Mezőgazdaság szaklap jóvoltából, és ezúttal is sikeres volt az Agrármarketing és -média nap, amelynek középpontjában ezúttal az agrárdigitalizáció állt.

Sokan vettek részt az Agroinform.hu által megrendezett népszerű a Mi terem a neten? online marketing konferencián és rendkívül népszerű volt az első alkalommal debütáló PREGA AgRobot Show a fórum színpadon, ahol bemutatták a jövő szántóföldi drónjait, kertészeti és állattartási robotjait.

Egy különleges verseny

Ezúttal is az AGROmashEXPO-n rendezte meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokságot, amelyen ezúttal 6 csapat mérte össze tudását, több mint 500 szurkoló jelenlétében. A szakma legnagyobb országos vetélkedőjén az ország legjobb fiatal mezőgazdasági gépészei, gépésztechnikusa is és gépjavító szakos középiskolásai küzdöttek meg az Agrárminisztérium által felajánlott külföldi gyárlátogatásért és a MEGFOSZ tagjai és az MKB Pénzügyi Csoport által felajánlott nyereményekért.

Kert és pince

Ahogy eddig, ezúttal is a kiállítással együtt rendezték meg park- és kertfenntartók, -művelők és műveltetők egyetlen hazai szakkiállítását, a MAGYAR KERT-et, amely még a tavaszi szezon előtt mutatta be a legújabb technológiákat, gépeket.

A kiállítás tematikája a teljes szakágazatot lefedte: a látogatók megtalálhatták a kertek, parkok, kommunális zöld területek és technológiákat.

A SZŐLÉSZET és PINCÉSZET a szőlőművelés és borkészítés technológiájának egyetlen hazai szakkiállítása, amely egyedülálló bemutatkozási lehetőséget kínál az ágazat szereplőinek. A kiállítás tematikája a teljes gyártási folyamatot lefedi, sőt, ezúttal megjelentek a pálinkakészítéshez használható eszközök gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek is.

Átadták a Termékverseny díjait is

Immár hagyomány, hogy az AGROmashEXO megnyitóján adják át a Termékverseny díjait. Évről-évre egyre többen pályáznak az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díjra gépesítés, input, logisztika kategóriákban. 2019-ben rekordszámú, összesen 41 db pályamű érkezett be a szervezőkhöz. A szakemberekből álló zsűri végül két indulónak ítélte oda a Termékverseny Nagydíját, 12 pályázatot Különdíjjal, további 16 pályázatot pedig Prémium Oklevéllel jutalmazott.

Nagydíjat nyert hazai Termékfejlesztési díj – Logisztika Kategóriában:

  • Pannon Agroteh Kft. – környezetkímélő energiatermelés a mai magyar mezőgazdaságban

Nemzetközi Termékfejlesztési díj – Gépesítés Kategóriában:

  • AXIÁL Kft. – LAAS TUCANO 450 kombájn

A díjazott termékek és cégek listája, valamint a nyertes termékek részletesebb leírása megtalálható a kiállítás honlapján.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agromashexpo

kiállítás

mezőgazdaság

agrár

agrárium