Magyar boltláncot gründoltak: 13 év alatt értek a csúcsra a pécsi fiatalok

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Magyar boltláncot gründoltak: 13 év alatt értek a csúcsra a pécsi fiatalok

A kitartó munka mindig meghozza az eredményét, és ez az állítás egy feltörekvő vállalkozás esetében hatványozottan megállja a helyét. A pécsi Laptopszalon tizenhárom éve a számítástechnika iránti szeretetből indult egészen kicsiben, ma viszont az ország meghatározó boltjává nőtte ki magát, országosan nyolc telephellyel. Tavaly nem véletlenül nyerték el az Év Kereskedője Díjat, árbevételüket pedig évről évre megtöbbszörözik, így tavaly már elérték a tizenkét milliárd forintos árbevételt.

Nem hivalkodó, barátságos kis üzlet a pécs egyetemi városrészében. A közelben a Pécsi Tudományegyetem és a 400 ágyas klinika. Innen indultak egykor, most már több mint tíz éve, 2006-ban is. Az üzlet azóta azonban bővült és szépült, miközben a szolgáltatási körrel párhuzamosan nőtt a vevők száma, a vállalkozás árbevétele és az alkalmazottak száma is. Ma már közel 60 ember dolgozik itt, és kevesen tudják, de a pécsi székhelyű vállalkozás az ország egyik legnagyobb forgalmú laptopokat, okostelefonokat és számítástechnikai eszközöket értékesítő hálózata.

A kezdetekkor számítógépek karbantartásával és szervizelésével foglalkoztunk, ebből nőtte ki rövid időn belül magát a kereskedelmi irány. Ahol karbantartást végeztünk, egyre több igény merült fel, hogy ne csak a partnereket szolgáljuk ki, hanem szélesebb körben a lakosságot is. Ezért követtük a piaci trendeket: abban az időben kezdtek elterjedni a laptopok, és ugyanekkor jöttek létre az első igazi webáruházak is, elindult az online kereskedelem. Ez a két tényező egybeesett a mi indulásunkkal, ami szerencsés volt

– mondta a HelloVidék kérdésére az eredetileg szociológusnak készülő, informatikus végzettséggel rendelkező Folkmann Ferenc ügyvezető.

Bár laptopot már 100 ezer forint alatt is lehet kapni, a Laptopszalon mégsem ezzel próbált meg kitűnni az elmúlt tíz évben a versenytársak közül. Átgondolt üzleti stratégiával, hatékony marketinggel és nagy elhivatottsággal fejlődött az évek során. 2011-ben, az indulás után öt évvel országos terjeszkedésbe kezdtek, megnyílt második üzletük, és nem is akárhol: a budapesti Teréz körúton. Vidéki székhelyükhöz viszont még ekkor, ahogy ma is, ragaszkodtak.

A piacon nehéz az árral versenyezni, ezért a hozzáadott értékkel, szolgáltatásokkal tudunk többek lenni. Ilyen például a plusz egy év garancia, a plusz egy terabyte tárhely, az ingyenes szállítás, a kamatmentes hitel, vagy épp az ajándék szervizkupon. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy megbízható bolt vagyunk, valóságos üzletekkel és szerviz hálózattal, mivel a bizalom, a szakértelem és a megbízhatóság fontos tényező nagyértékű árucikkek vásárlásakor

– szögezte le az ügyvezető.

Hozzátette, hogy legalább ennyire fontos az a komoly szervizháttér, amivel rendelkeznek, hiszen bármilyen felmerülő probléma, igény esetén segítséget tudnak nyújtani, amivel szintén kiemelkednek a számítástechnikával foglalkozó vállalkozások sorából: a laptopok bővítése és szabadon konfigurálhatósága egyedülálló lehetőség vásárlóinknak az eszközök személyre szabásában.

A Laptopszalon ma már országosan nyolc telephellyel rendelkezik: a központi, pécsi üzlet mellett jelen vannak Szegeden, Győrben, Debrecenben, Kecskeméten és Budapesten is három üzlettel. Hasonló sikereket kevés vidéki vállalkozás tudott felépíteni az elmúlt tíz évben.

A kicsiben indult és végül naggyá fejlődött vállalkozást nem csak a vásárlók, hanem a gyártók is elismerik évről évre különféle díjakkal: több vezető márka jutalmazta őket „Év Kereskedője” díjakkal. A webáruházat fejlesztő csapatuk kétszer is elnyerte már az Év Honlapja elismerést, és idén bekerültek a régió 25 legnagyobb cége közé. A Laptopszalon tavaly elnyerte a Baranya Megyei Kereskedelem és Iparkamara Év Kereskedője Díját.

Az eddig elért eredményeinkre vagyunk a legbüszkébbek: arra, hogy honnan jöttünk, és hol tartunk ma, a piac egyik legjelentősebb szereplője vagyunk. De büszke vagyok értékesítő kollégáink kiváló szaktudására, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Soha nem felejtjük el, hogy vidékről indultunk, és vidékiek is maradtunk, de ma már országos jelentőséggel. Ez óriási eredmény

– tette hozzá Folkmann Ferenc.

Ám a folyamatos fejlesztés nem elég. Az üzleteknek minden évben meg kell újulnia, és ez nem mindig könnyű feladat. "Az IT piac rendkívül gyors változásaira nekünk is ugyanilyen gyorsan kell reagálnunk ahhoz, hogy versenyben maradjunk. Ez megjelenik egyrészt a kínálatunkban, igyekszünk a legújabb és legmodernebb termékeket megjeleníteni a portfóliónkban. A laptopok mellett például időben észrevettük az okostelefonok térnyerését, ennek köszönhetően ma már megtalálhatóak nálunk a legnépszerűbb márkák - ugyanolyan szakértelemmel. Az elmúlt években emellett egyre nagyobb szerepet kapott a gamer vonal, mi pedig értelemszerűen követjük a piaci trendeket, és meglovagoljuk azokat. Ezért hoztuk létre a Gamerzone albrandet, ahol minden játékkal kapcsolatos terméket kínálunk egy helyen" – magyarázta Gungl Ákos kereskedelmi igazgató.

Tény, hogy egy vállalkozás sikere sem működhet személyes motiváció nélkül, amit az ember minden reggel érez, amikor felébred és elindul a munkába. Folyamatosan vannak újabb és újabb ötleteim, gondolataim, amiket szeretnék megvalósítani, tetté érlelni, és ez rendkívül izgalmas. A felmerülő nehézségeket mindig kihívásként, és nem problémaként kezelem. Ezek a megoldott feladatok adnak erőt és lendületet a következőkhöz

– mondta Folkmann Ferenc.

Azóta ezzel foglalkozom, amióta az eszemet tudom. Kijelenthetem, hogy számomra a munkám a hobbim is, tehát rendkívül szerencsésnek érzem magam

– mutatott rá Gungl Ákos.

Egy gyakran főváros centrikusnak tűnő országban azonban vidéki vállalkozásként néha nehezebb megtenni a kezdeti lépéseket. És még nehezebb ezután kitartani a végsőkig a „vidékiség” mellett.

Fontosnak tartjuk, hogy pécsi központú a cég, és a jövőben is meg tudunk maradni ebben a felállásban. Jó szakembereink vannak, akikkel hosszú távra tudunk tervezni. Ebben a mai online világban, ahol alap a rugalmas munkaidő, nem a munkavégzés fizikai helye a fontos. Decentralizált a menedzsment szerkezete, ami azt jelenti, hogy vezetőink, kategória menedzsereink is vidéki nagyvárosokban, központokban vannak jelen, ahova folyamatosan várjuk a jó szakemberek jelentkezését

– hangsúlyozta az ügyvezető.

A pécsi Laptopszalon – most már több mint tíz éves sikersztorival a háta mögött – folyamatosan biztatja a kezdő vállalkozásokat is, hogy merjenek nagyot álmodni. "Azt tanácsolom nekik, hogy minden nap az aznapi feladatait teljesítsék a legjobban, és abba adjanak bele mindent, ne rögtön a távoli célt akarják elérni. Ezek a lépcsők vezetnek el odáig, hogy megvalósíthassák az álmaikat" – tanácsolta Folkmann Ferenc. Gungl Ákos hozzátette: legyenek nyitottak, és naprakészek a piaci trendekkel kapcsolatban, és vegyék észre az új lehetőségeket, ahogyan mi is tettünk egykor és tesszük ma is minden egyes nap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

laptopszalon

vállalkozás

kkv

kisvállalkozás

tech

kereskedelem

it

informatika

kiskereskedelem