Megelőztük a szomszédos országokat: tavaly 4,8 százalékkal nőtt a hazai GDP

HelloVidék   
  Megosztom
Megelőztük a szomszédos országokat: tavaly 4,8 százalékkal nőtt a hazai GDP

A Takarékbank várakozásainak megfelelően, de a piaci várakozásokat messze meghaladva 5%-kal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, így a tavalyi év egészében a növekedés 4,8% volt. A harmadik negyedévhez képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a növekedés 1,1% volt, míg az egy évvel korábbihoz képest 4,8% volt.

A termelési oldalon az ipari termelés élénkülése ellensúlyozta az építőipar kapacitáskorlátok és magasabb bázis miatti lassulását, míg a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások húzták a növekedést. A felhasználási oldalon a dinamikus bérkiáramlás továbbra is támogatta a fogyasztás növekedését, míg folytatódott a beruházási boom. A külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent, így kevésbé rontotta a növekedést, derül ki a Takarék Csoport közleményéből.

A szakemberek idén 4,2%-os növekedésre számítanak. Noha kissé lassulhat, de továbbra is erőteljes marad a bérkiáramlás, amit a munkaerőhiány, a szocho csökkentése, a minimálbéremelések, valamint egyes nagyvállalatok bérmegállapodásai is támogatnak, így a fogyasztás növekedése továbbra is erős támasza marad a növekedésnek. Ezt már idén is kismértékben segíthetik a bejelentett családtámogatások.

Kissé lassulhat a beruházási dinamika a magas bázis és a kapacitáskorlátok miatt, azonban továbbra is kétszámjegyű lehet. A beruházásokat idén elsősorban a lakásátadási hullám felfutása fogja vezetni, de továbbra is igen erős a beruházási tevékenység az iroda, kereskedelmi, ipari, logisztikai, kereskedelmi, szálláshely szolgáltatási területeken. A tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel megegyező, 4,3 milliárd eurónyi működő tőke beruházásról született döntés, amelyek szinten a következő években fognak megvalósulni. Az uniós támogatású projektek döntő része szintén a közeljövőben valósulhat meg, mivel az eddig unió által kifizetett számlák alapján a jelenlegi ciklus projektjeinek 31%-a fejeződött be. A következő években pedig a tisztán állami beruházások is érdemben felfutnak.

A növekedésre a külső környezet meredek romlása jelent kockázatot, azonban az exportkapacitások számottevő növekedése ezt részben ellensúlyozhatja. A tavalyi negyedik negyedévben a hazai gazdaság felzárkózása érdemben gyorsult, mivel az euró-övezet növekedése az előzetes becslés szerint meredeken, 1,2%-ra lassult, így közel négy százalékponttal gyorsabb a hazai gazdaság növekedése, a tavalyi év egészében pedig mintegy 3 százalékpont volt a hazai gazdaság növekedésének előnye, ami idén még megmaradhat. A hazai GDP növekedése régiós összehasonlításban is éllovasnak számít, a szlovák GDP növekedése messze alulmúlva a várakozásokat 3,6%-ra lassult az előző negyedévi 4,6%-ról, a román növekedés pedig 4,1% volt. A kifejezetten impozáns növekedés ugyanakkor azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás mérsékelt növekedése mellett a termelékenység érdemben javult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

gdp

takarék