Megelőztük a szomszédos országokat: tavaly 4,8 százalékkal nőtt a hazai GDP

HelloVidék   
  Megosztom
Megelőztük a szomszédos országokat: tavaly 4,8 százalékkal nőtt a hazai GDP

A Takarékbank várakozásainak megfelelően, de a piaci várakozásokat messze meghaladva 5%-kal nőtt a hazai GDP a tavalyi negyedik negyedévben, így a tavalyi év egészében a növekedés 4,8% volt. A harmadik negyedévhez képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a növekedés 1,1% volt, míg az egy évvel korábbihoz képest 4,8% volt.

A termelési oldalon az ipari termelés élénkülése ellensúlyozta az építőipar kapacitáskorlátok és magasabb bázis miatti lassulását, míg a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások húzták a növekedést. A felhasználási oldalon a dinamikus bérkiáramlás továbbra is támogatta a fogyasztás növekedését, míg folytatódott a beruházási boom. A külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent, így kevésbé rontotta a növekedést, derül ki a Takarék Csoport közleményéből.

A szakemberek idén 4,2%-os növekedésre számítanak. Noha kissé lassulhat, de továbbra is erőteljes marad a bérkiáramlás, amit a munkaerőhiány, a szocho csökkentése, a minimálbéremelések, valamint egyes nagyvállalatok bérmegállapodásai is támogatnak, így a fogyasztás növekedése továbbra is erős támasza marad a növekedésnek. Ezt már idén is kismértékben segíthetik a bejelentett családtámogatások.

Kissé lassulhat a beruházási dinamika a magas bázis és a kapacitáskorlátok miatt, azonban továbbra is kétszámjegyű lehet. A beruházásokat idén elsősorban a lakásátadási hullám felfutása fogja vezetni, de továbbra is igen erős a beruházási tevékenység az iroda, kereskedelmi, ipari, logisztikai, kereskedelmi, szálláshely szolgáltatási területeken. A tavalyi évben a tavalyi uniós forrásbeáramlással közel megegyező, 4,3 milliárd eurónyi működő tőke beruházásról született döntés, amelyek szinten a következő években fognak megvalósulni. Az uniós támogatású projektek döntő része szintén a közeljövőben valósulhat meg, mivel az eddig unió által kifizetett számlák alapján a jelenlegi ciklus projektjeinek 31%-a fejeződött be. A következő években pedig a tisztán állami beruházások is érdemben felfutnak.

A növekedésre a külső környezet meredek romlása jelent kockázatot, azonban az exportkapacitások számottevő növekedése ezt részben ellensúlyozhatja. A tavalyi negyedik negyedévben a hazai gazdaság felzárkózása érdemben gyorsult, mivel az euró-övezet növekedése az előzetes becslés szerint meredeken, 1,2%-ra lassult, így közel négy százalékponttal gyorsabb a hazai gazdaság növekedése, a tavalyi év egészében pedig mintegy 3 százalékpont volt a hazai gazdaság növekedésének előnye, ami idén még megmaradhat. A hazai GDP növekedése régiós összehasonlításban is éllovasnak számít, a szlovák GDP növekedése messze alulmúlva a várakozásokat 3,6%-ra lassult az előző negyedévi 4,6%-ról, a román növekedés pedig 4,1% volt. A kifejezetten impozáns növekedés ugyanakkor azt is jelenti, hogy a foglalkoztatás mérsékelt növekedése mellett a termelékenység érdemben javult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

gdp

takarék