Debrecenben már működik: okoszebrák a biztonságos közlekedésért

HelloVidék   
  Megosztom
Debrecenben már működik: okoszebrák a biztonságos közlekedésért

Már több mint 30 inteligens gyalogátkelőhelyet adtak át hazánkban, és még több okoszebra telepítését tervezik. A technológia legnagyobb előnye, hogy sokkal biztonságosabbá teszi az áthaladást a gyalogos számára az úttesten - közölte a haon.hu.

Az okoszebrák az útburkolatba épített LED-ek segítségével figyelmezteti az autósokat, hogy az úttesten gyalogos halad át. Villogó fény jelzi az sofőröknek, ha valaki a zebrán tartózkodik, így sokkal biztonságosabbá válik az átkelés a gyalogosok számára. A fényjelzés akkor kapcsol be, amikor a gyalogátkelőhöz telepített szenzorok érzékelik, hogy valaki a zebrára lépett. Az érzékelőket az úttest mellett elhelyezett oszlopokba építik.

A fontossági sorrendben nálunk az élen a gyalogos áll. Arra törekedtünk, hogy csak akkor váljon aktívvá az okoszebra, amikor valóban szükség van rá: két kihelyezett oszlop között áthalad a gyalogos, amivel megszakítja a rendszert, melynek következtében elkezdenek villogni az aktív prizmák.

- mondta el Szűcs Alfréd a Pearl Enterprise Kft. közlekedési eszközök innovációjával foglalkozó üzletág projektfelelőse.

A tapasztalatok szerint az okoszebrák javítják a biztonságot. Ez annak köszönhető, hogy a rossz látási viszonyok, vagy az út szélét kitakaró fák, bokrok, parkoló autók nem akadályozzák, hogy a járművezető észrevegye az úttesten a gyalogosokat, mert ezt a magába az úttesbe épített LED jelzi a számára. A jövőben a rendszer részeként kiegészítő világítást is terveznek az intelligens átkelőhelyekhez, hogy ezzel még inkább csökkentsék a balesetek kockázatát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zebra

okos

gyalogos

gyalogosok

debrecen

gyalogátkelő

technológia

innováció