Kiskunfélegyháza a Nap városa lett: 26 közintézményre kerültek napelemek

MTI   
  Megosztom
Kiskunfélegyháza a Nap városa lett: 26 közintézményre kerültek napelemek

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert mintegy 400 millió forint támogatásnak köszönhetően Kiskunfélegyházán - tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Az energetikai beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósult meg. Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek napelem-forradalomként emlegetnek, mondta el Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Az elnyert európai uniós forrásból a Kiskunfélegyházán egy időben megvalósuló három napelemes projekt keretében 26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A beruházás a villamosenergia-fogyasztásban éves szinten tízmilliós nagyságrendű megtakarítást eredményez, ami a jövőben egy megújulóenergia-alap részét képezheti, amiből további napelemes beruházások létesülhetnek.

A legnagyobb összegű projekt keretében mintegy 201 millió forint értékű energetikai korszerűsítést végeztek el a település hat általános és három középiskolájában, ezzel nagyrészt kiváltva az elektromosenergia-fogyasztást.

Megújuló energia hasznosításával korszerűsítették mintegy 56,5 millió forintból Kiskunfélegyháza két bölcsődéjét és hét óvodáját is.

Nyolc közintézmény esetében - köztük idősek otthonai, a hajléktalanellátó, a családok átmeneti otthona és a városi sportcsarnok - összesen 143 millió forintot fordíthatott az önkormányzat energetikai korszerűsítésre.

A polgármester szerint a projekt jelentős megtakarítást eredményez a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudnak majd spórolni az iskolák részére is, ami a jobb színvonalú oktatásra fordítható. Elmondása szerint az iskolák ugyan nem városi fenntartásúak, de az önkormányzat folyamatosan áldoz korszerűsítésükre, fejlesztésükre.

Keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is, tudatta Csányi József. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

napenergia

kiskunfélegyháza

közintézmény

fejlesztés