Dübörgő családi gazdaság: szaporodnak az áfonyaföldek Zalában

HelloVidék   
  Megosztom
Dübörgő családi gazdaság: szaporodnak az áfonyaföldek Zalában

Hivekovics Ákos közel két évtizedet töltött a világ körbeutazásával, hazatérve pedig virágzó gazdaságot épített a szülőfalujában - közölte az Index.

Hivekovics Ákos miután felhagyott az utazgatással, szülei ösztönzésére gazdálkodásba kezdett szülőfalujában, a Zala megyei Nagyrécsén. A vállakozás a szülői ház végégben álló kéthektárnyi bodzással kezdődött.

Az agrárdiplomáját, és külföldi tapasztalatait hasznosítva Hivekovics Ákos, egy évnyi kutatás után rájött, hogy az európai piacon a legnagyobb kereslet a bogyós gyümölcsre van. Ez 2012-ben történt, azóta a kéthektáros családi gazdaság 65 hektárra bővült. Miután egyértelművé vált, mire van kereslet, az is kiderült, miért: mert abba a legtöbbeknek beletörik a bicskája.

Először szedertermesztésbe fogtak, de mégsem lett belőle slágertrmék. Az igazi nagy dobásuk az áfonya volt. A 65-ből 14 hektáron csak áfonyát termesztenek, és emellett még még málnát és körtét is, utóbbit harminc hektáron.

Az áfonyát imádják az emberek, de annál nehezebb vele dolgozni. Nem szereti az itteni földet (egyébként nem sok földet szeret, azért sem bajlódnak vele sokan), ezért cserepekben termesztjük, hidropóniás módszerrel. 108 ezer tízliteres vödrünk van

- mondta el a világutazóból lett vállalkozó.

Nem csak szülei, hanem bátyja is aktívan részt vesz a vállalkozásban, ő a pénzügyi szakértelmét adta hozzá a családi ügyhöz.

A piackutatás során kiderült, az már rég halott ügy, ha egy gazdaság egyvalamiből sokat termeszt, és csak azt termeszti. A családi gazdaságok sokszor itt követik el a hibát, hogy nem tudják elengedni azt, amit évtizedek óta termesztenek, még akkor sem, ha már nem arra van igény

- nyilatkozta a kereskedelmi vezető.

Hivekovics Ákos tapasztalatai szerint a mezőgazdaságban sosincs könnyű dolga a vállalkozóknak. A sikerük titkának azt tartja, hogy kijelölték azokat az irányokat, amelyektől a sikert remélték, és mindezt pénzügyi szakértelemmel támogatták meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

zala

zala megye

nagyrécse

áfonya

áfonyatermesztés

családi vállalkozás

család