Ezek a legveszélyesebb munkahelyek: mutatjuk, hol történik a legtöbb baleset

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legveszélyesebb munkahelyek: mutatjuk, hol történik a legtöbb baleset

Annak, aki egy budapesti középvállalatnál dolgozik, statisztikailag az átlagnál nagyobb esélye van arra, hogy munkabalesetet szenvedjen, főleg, ha a gépiparban működik a cég. Ellenben aki egy nógrádi mezőgazdasági vállalkozásnál dolgozik, annak nagy esély van rá, hogy megússza munkahelyi baleset nélkül - derül ki a Pénzügyminisztérium munkabalesetekről készült 2018-as statisztikájából.

Munkabalesetnek a hivatalos statisztikák szerint az számít, "amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül".

Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen, munkavégzés közben elszenvedett munkabalesetnek számít, legyen szó a munkával összefüggő tisztálkodásról vagy akár üzemi étkeztetésről. A munkába menet bekövetkezett baleset csak akkor számít munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező munkabalesetnek, ha az a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt, írja a Napi.hu.

Mindezek miatt a munkavédelmi hatóság közel 82 millió forintnyi bírságot szabott ki, ami mellett 333 esetben olyan határozatot, amely egy hiányosság megszüntetésére hívta fel az adott cég figyelmét, 50 határozattal 68 munkaeszköz használatát tiltották meg, 14 határozattal 23 dolgozót tiltottak el a munkavégzéstől (tipikus példa, amikor valaki megfelelő engedély és jogosítvány nélkül használja a targoncát). Érdekesség, hogy bűnvádi feljelentést egyetlen esetben sem tett a hatóság.

A legtöbb dolgozót foglalkoztató Budapest és Pest megye áll a munkabaleseti statisztikák élén, a harmadik pedig Győr-Moson-Sopron megye.

Természetesen nemcsak azon múlik a munkabalesetek száma, hogy hol dogozunk, a statisztikák szerint befolyásolja azt a cég nagysága és a dolgozók életkora is. A legtöbb esetet a munkavédelmi hatóságnak 50-249 főt foglalkoztató középcégek jelentették. Ez a szám jóval nagyobb, mint amennyit a 250-499 főt, vagy az 500 dolgozónál többet foglalkoztató nagy cégeknél összesen mértek. Ezzel szemben a 10 fő alatti cégeknél 2 490, míg a 10-49 főt foglalkoztató cégeknél jóval több, 6 555 balesetet regisztráltak.

A legtöbb baleset a 35 és 44 év közöttieket (5 766) érte, de nincsenek sokkal elmaradva a statisztikában a 45-54 évesek (5 699) sem. Bár 55 és 64 év között tovább csökkent ez a szám (3 836 ) a halálos baleseteknél már felül vannak reprezentálva, mivel a 79-ből 17 ehhez a korosztályhoz köthető. A szám szerint legtöbb végzetes kimenetelő szerencsétlenség (27) mégsem itt, hanem a 45-54 éveseknél volt. Az adatok szerint a fiatalok (18-24 év) kevésbé veszélyeztettek, hiszen mind a balesetek számában (3 169), mind a halálos kimenetelű baleseteknél (2) el vannak maradva a többi korosztálytól.

Leginkább a munkakörnyezet hat a munkabalesetek számára, ez pedig nagyban befolyásolja, mely szektorban működik az adott cég. A legtöbb baleset a gépiparban történik, ezt követi a feldolgozóipar, a harmadik helyen pedig a szállítás, raktározás és a posta áll. A halálos balesetek listája már máshogy néz ki, ott például az építőipar vezet 22 esettel, aztán a "szállítás, raktározás, posta, távközlés" kategória jön 12 esettel.

Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális tevékenység során jóval többe sérülnek meg (58), mint a film, videó gyártás, televízió műsor gyártása, hangfelvétel kiadása közben (7). Közúti jármű gyártása közben 1278 ember sérült meg, bútorgyártás során 150, gyógyszergyártás közben tavaly 101, szennyvíz gyűjtése, kezelése közben 67, tudományos kutatás, fejlesztés során 36, légi személyszállítás során 4, vízi szállítás során 12, adatszolgáltatás közben 15, reklám, piackutatás közben 5. Ugyanakkor otthon előállított termék készítése során a statisztika szerint senki sem sérült meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

munkabaleset

munka

baleset

statisztika