Fokozódik a helyzet: ezek a hazai cukoripar legnagyobb kihívásai

Agrárszektor   
  Megosztom
Fokozódik a helyzet: ezek a hazai cukoripar legnagyobb kihívásai

Már három gyár foglalkozik Magyarországon cukor, illetve izocukor gyártásával, ezek együttes kibocsátása megegyezik a "hőskori", azaz a cukorpiaci reform előtti magyar cukor-előállítási kapacitásokkal. A legújabb cukoripari szereplő a Kall Ingredients Kft., melynek tiszapüspöki gyára éves szinten 530 ezer tonna kukorica feldolgozására képes. A gabonafeldolgozó nehéz piaci környezetben kezdte meg a működését tavaly októberben - erről a cég egyik ügyvezető igazgatója, Oláh Zsanett beszélt a Portfólió Agrárium 2019 konferencián.

A gyár 45 milliárd forintból, egy zöldmezős beruházás keretében készült el. A tavaly októberi kezdés óta, azaz 5-6 hónapos működést követően, 1000 kilométeres körzeten belül már 24 országba értékesítünk. A cukorpiaci helyzet azonban nagyon kiélezett. Míg a termelés néhány éve búsás hasznot biztosított a gyáraknak, mostanra stratégiai játékká és küzdősporttá vált a cukorpiaci részvétel

- jegyezte meg előadásában Oláh Zsanett, a Kall Ingredients Kft. egyik ügyvezető igazgatója.

A cég sikeres indulását megalapozta a stabil tulajdonosi háttér, de lényegében öt fontos piaci tényező befolyásolja a működés jövedelmezőségét:

  1. Az izocukor ára a kristálycukoréhoz igazodik, attól 10-15 százalékkal alacsonyabb. Ezért 2016-ban, a cukorpiaci kvóták megszűnését követően, a répacukorhoz hasonlóan az izocukor ára is esni kezdett. Vagyis minden piaci beavatkozás - legyen ez támogatás vagy adóztatás - alapvetően kihat rá.
  2. Vannak jelei annak, hogy a két cukortermék iránti kereslet a jövőben nem azonos pályán fog mozogni. Oláh Zsanett az EU Bizottság előrejelzése alapján a kristálycukor iránt enyhe keresletcsökkenéssel, míg az izocukor iránt enyhe növekedéssel számol.
  3. A két termék raktározhatósága azonban nagyon eltér egymástól, ami folyamatosan eladási kényszer alá helyezi a folyékony, 3-5 napig tárolható izocukrot, szemben a hosszú időn át raktározható kristálycukorral.
  4. A gyártás nyereségét nagy mértékben meghatározza az alapanyag, azaz a kukorica termelésének stabilitása, ennek tőzsdei, világpiaci ára. Európa árukukoricaföldjei jellemzően nem öntözöttek, erősen ki vannak téve a klimatikus hatásoknak.
  5. A szektor eredményére természetesen az energiaárak alakulása is kihat.

Ugyanakkor az izocukorgyártás előnye a kristálycukoréval szemben, hogy egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni egy ilyen gabonafeldolgozó. Nemcsak az élelmiszeriparban, hanem gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekeltek, hiszen a 250 ezer tonnányi főtermék mellett 420 ezer hektoliter 96-99 százalékos alkohol és 130-140 ezer tonna takarmány-alapanyag (CGF, glutén és csíra) is keletkezik, vagyis diverzifikált maga a termelési szerkezet is, ami csökkenti a gyár piaci ármozgásokkal szembeni kitettségét. Mivel a versenytársak is ugyanezekkel a piaci hatásokkal szembesülnek, ezért a versenyt lényegében a költséghatékonyabb működés, a gyorsabb piacszerzés és a diverzifikált vevői kör (kis és nagy felvevők megléte) döntheti el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

agrár

cukor

mezőgazdaság