Ezeket az autókat hajtják most vidéken: régiós toplistán a kedvenc márkák

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket az autókat hajtják most vidéken: régiós toplistán a kedvenc márkák

Friss eladási számok mutatják, melyik márkák és modellek a legnépszerűbbek az újonnan vásárolt személyautók közül. Nem mindig vág össze az országos eladás Az adatokból kiderül, melyik megyében van több, és melyikben kevesebb márkakereskedés, és hogy ez összefügg-e a lakosságszámmal.

Magyarország egyes régióiban egyenlőtlenül oszlik meg a márkakereskereskedések száma. Megyénként átlagosan 30 márkakereskedés taláható, viszont vannak ettől jelentős eltérések. Pest megyében, ha Budapest 141 márkereskedésével nem számolunk, akkor is 71 szalon található, míg Győr-Moson-Sopronban 54, Bács-Kiskun megyében pedig 40.

Ha régiónként nézzük, Közép-Magyarország toronymagasan vezet 212 kereskedéssel, míg az azt követő Nyugat-Dunántúli régióban csak 90-et találunk. A Dél-Alföldön 88, a Közép-Dunántúlon 87, míg Észak-Alföldön 84 kereskedés van. Legkevesebb a közép-dunántúli (70 db) és az észak-magyarországi régióban (56 db) található.

Egyértelmű, hogy a márkakereskedések száma összefügg a megyék területével és a lakosságszámmal. Természetes, hogy Nógrádban kevesebb az autószalon, mint Bács-Kiskun megyében, hiszen az északi megye területe és népessége is kisebb.

A 100 ezer főre jutó kereskedések számában a Dunántúl sokkal jobban áll, mint az ország keleti fele: vezet Győr-Moson-Sopron (11,7) Veszprém (9,67) és Zala megye (9,24). Ezzel még Budapestet is megelőzik, ahol hiába van 141 márkakereskedés, 100 ezer főre csak 8,06 szalon jut.

Ahol a legkevesebb kereskedés található a lakosság arányában, az Borsod-Abaúj-Zemplén (4,78), Heves (4,73), és Hajdú-Bihar megye (4,34).

Idén országosan a legnépszerűbb autótípusok - ahogy tavaly az egész éves eladási számok alapján is - a Suzuki Vitara, a Suzuki SX4 S-Cross és a Skoda Octavia voltak. Azonban, ha megnézzük a megyénként népszerű típusokat, látható, hogy vannak régiós eltérések.

Ha a régiónkénti adatokat nézzük, a top 5-ben az első és második helyen szinte minden esetben a Suzuki Vitara és SX4 S-Cross állnak a friss eladási számok alapján. Kivételt csak a Közép-Magyarország régió képez, ahol vezet a Skoda Octavia. Ez is főként a Budapesti eladásoknak köszönhető, hiszen ebből a típusból értékesítették a fővárosban a legtöbbet: 466 darabot, míg a második legkeresettebb Vitarából csak 290-et.

A harmadik és negyedik helyre általában már a Skoda Octávia, a Dacia Duster, az Opel Astra, a Volkswagen Polo, vagy a Kia Seed kerül. Az Észak-Alföld régióban pusztán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei eladások miatt harmadik legnépszerűbb típus a Kia Sportage, melyből 67 autó került értékesítésre. Míg Skoda Octaviából az egész régióban csak 56.

Hasonló a helyzet a Dél-Alföldön, ahol csak a Bács-Kiskun megyei népszerűsége miatt a Seat Arona is bekerült a top 5-be.

Ugyanígy a közép-magyarországi régióban a Fiat 500 úgy lett harmadik helyezett az eladási számokban, hogy Budapesten csak a 7. legnépszerűbb, de Pest megye fővároson kívül eső részén abszolút favorit.

A Közép-Dunántúlon is becsúszott az ötödik helyre a Renault Captur, ami még az országos top 20-ba sem került be, csak azét, mert Veszprém megyében ebből adták el idén a legtöbbet: 74 autót. Itt egyébként is nagyon népszerű márka a Renault, ugyanis a második legtöbbet értékesített modell is a Clio 69 eladott autóval.

A Nyugat-Dunántúlon az országosan kedvelt modellek vetélytársaként két Audi modell is megjelent: az A3 és a Q2. Mivel Győr-Moson-Sopronban annyira népszerű a márka, a régiós top 5-be is bekerülhetett az Audi A3 a megyében 61 eladott példánnyal.

A Dél-Dunántúl favoritja az örök első Suzuki modellek után a Volkswagen. Főként a Somogy megyei népszerűségének köszönhetően a Polo és a Golf Sportvan is felküzdötte magát a régiós top 5-be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

gépkocsi

márka

márkakereskedés

kocsi

autómárka

suzuki

skoda

vitara

octavia

opel

astra

fiat

fiat 500

ford

transit

renault

dacia

duster

volkswagen