Súlyos csapás a magyar gombászokra: mostantól nem szedheti bárki az erdők aranyát

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos csapás a magyar gombászokra: mostantól nem szedheti bárki az erdők aranyát

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett és a földalatti gombák gyűjtésére, feldolgozására és eladására vonatkozó rendelet legfrissebb módosítása.

Az évnek ennek a szakában rengetegen özönlenek a hazai erdőkbe, hogy begyűjtsék kedvenc gombafajtáikat. Viszont egyre többen gyűjtik őket kereskedelmi céllal, erre azonban külön szabályok vonatkoznak.

Ahogy a Magyar Közlöny 2019. április 1-jei számából kiderül, a kormány döntött az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet és a földalatti gombák gyűjtéséről szóló 24/2012. (III. 19.) VM rendelet módosításáról.

Ennek részletes leírását valamint a piacon és az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok jegyzéke itt olvashatod. De a legfontosabb változásokat mi is kigyűjtöttük, íme néhány hasznos információ.

A gomba-szakellenőri tevékenységben számos módosítás történt

Az végezheti ezt a tevékenységet, aki a gomba-szakellenőri tevékenységhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Valamint, aki a minisztériummal – pályázati eljárást követően – gomba-szakellenőri tanfolyam szervezésére vonatkozó megállapodást kötött jogi személy vagy egyéni vállalkozó (egyéni cég) által szervezett gomba-szakellenőri tanfolyamon részt vett, és sikeres vizsgát tett.

A miniszteri rendelet alapján védett gombafajnak minősített fajhoz tartozó gomba, ha emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősül, akkor a gomba-szakellenőr a begyűjtött gombák közül kiválogatja és elkülönít őket.

A gomba-szakellenőr a forgalomba hozatalra szánt emberi fogyasztásra alkalmas gombáról fajonként a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján közzétett, a 3. melléklet szerinti adatokat tartalmazó nyomtatvány szerinti gombaminősítési igazolást állít ki. Ezt követően az eredeti példányt a gombatétel minősítését kérőnél, a másolati példánya a gomba-szakellenőrnél marad.

A gombaminősítési igazolást piacon kívüli minősítés esetén a gomba-szakellenőr, piacon történő minősítés esetén a piac üzemeltetője a kiállítástól számított két évig köteles megőrizni.

Piaci árusítás esetén a gombaminősítési igazolást a gombatétel mellett jól látható módon kell elhelyezni, amely csak az adott árusítási helyen, a kiállítás napján használható fel, és amelyet az árusítás befejezése után le kell adni az azt kiállító gomba-szakellenőrnek.

A gomba gyűjtése, minősítése és forgalomba hozatalában is új módosítások születtek

Az általános rendelkezés kiegészült egy ponttal, miszerint: a termékkísérő dokumentumban szerepelnie kell a számviteli bizonylatnak és a szállítólevélnek is.

Valamennyi termékkísérő dokumentumon fel kell tüntetni a gombaminősítési igazolás sorszámát és az adott gombafajra előírt felhasználási feltételt. A gomba-szakellenőr a lakossági gombaminősítésről adatokat tartalmazó nyilvántartást, vagyis gombaminősítési naplót kell vezetnie. A gombaminősítési naplót a gomba-szakellenőr, illetve piacon történő gomba-szakellenőri minősítés esetén a piac üzemeltetője az utolsó bejegyzés időpontjától számított két évig köteles megőrizni.

-Nem végső fogyasztó részére történő értékesítés esetén a termékkísérő dokumentációnak tartalmaznia kell a gombajegyzéknek megfelelően a gombafaj latin és magyar nevét, a „gyűjtött” megjelölést, a gombatétel mennyiségét, a gombavizsgálat dátumát, a gombavizsgálati igazolás sorszámát. Ezt a dokumentációt a jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombakészlet kimerülését követően két hónapig meg kell megőrizni. A vendéglátó létesítményben a termékkísérő dokumentumot jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a gombából készült étel felszolgálását vagy forgalomba hozatalát követő egy hónapig kell megőrizni.

A gombaminősítési igazolás az alábbi adatokat tartalmazza:

 • A gombaminősítés helye, dátuma (év, hónap, nap),
 • a gombaminősítési igazolás sorszáma,
 • a gombatételt forgalomba hozó természetes személy neve, lakóhelye; jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet esetében a szervezet neve és székhelye,
 • az emberi fogyasztásra alkalmas gomba gombajegyzék szerinti magyar elnevezése, mennyisége és az adott gombafajra előírt felhasználási feltétel,
 • arra vonatkozó figyelmeztetés, hogy az igazolás a piaci árusítás esetén csak a kiállítás napján és helyén jogosít árusításra, valamint
 • a gomba-szakellenőr cégszerű aláírása.

A gombaminősítési napló az alábbi adatokat tartalmazza:

 • A gombaminősítés helye és időpontja (év, hónap, nap),
 • a gomba-szakellenőr neve és nyilvántartási száma,
 • a gombagyűjtő természetes személy neve és lakcíme,
 • a gomba magyar elnevezése és mennyisége (db vagy kg),
 • a gomba minősítése (ehető, nem ehető, feltételesen ehető vagy mérgező), valamint
 • a gomba-szakellenőr aláírása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gomba

gombaszakértő

gombagyűjtés

gomba értékesítés