Annyi fejlesztés van, hogy 5 év múlva rá sem fogunk ismerni az országra

HelloVidék   
  Megosztom
Annyi fejlesztés van, hogy 5 év múlva rá sem fogunk ismerni az országra

Elképesztően magas a magyarországi gazdasági növekedés, az első negyedévben akár 5,5 százalékos is lehet a GDP növekedés – derült ki a Takarékbank sajtótájékoztatóján. Suppan Gergely, a bank vezető elemzője elmondta, hogy „a magyarországi gazdasági lassulás érdeklődés hiányában elmarad.” Az sem igaz az elemző szerint, hogy Magyarország leszakad a régióban – szerinte abszolút az élmezőnyben vagyunk.

Majdnem minden iparágban növekedés tapasztalható, dübörög a magyar gazdaság Suppan Gergely szerint. Egyedül a mezőgazdaságban látszanak nagy problémák, az őszi vetésű gabona kiesése például hatalmas probléma lehet, de ez nem tudjuk, milyen mértékben fogja vissza a lendületet. A bérdinamika is a vártnál magasabb, majd az év második felétől a családvédelmi akcióterv is meglöki a gazdaságot. A működőtőke-beáramlás is dinamikus lesz a jövőben Suppan szerint.

Az építőiparban is hatalmas robbanás van, a beruházások is sokkal dinamikusabban fognak növekedni. Ipari termelésnél gyorsulás várható – nincs tehát ok arra, hogy a gazdaság lassuljon. A folyó fizetési mérleget a jövőben a Mercedes-gyár beinduló kapacitása teheti rendbe majd. Ha kifutnak az uniós források, az sem okoz fékezést a gazdaságban, hiszen számtalan beruházás indul el akkor – például a paksi beruházás. Minden ipari területen hatalmas dinamika van.

Egy érdekes adatot is megemlített az elemző: elmondása szerint 20 százalékkal nőtt a vállalati rendezvénypiac, de a lakossági fogyasztásra is hozott példákat. Az IKEA forgalma például öt év alatt 82 százalékkal nőtt. Mindezek mellett a makroadatok is jól állnak, az államadósság is csökkenő pályára áll – 2021-ben akár 60 százalék környékére eshet.

Suppan szerint a forint is erősödni fog, az MNB tesz majd lépéseket, de nem akkorákat, hogy a BUBOR nagy mértékben nőjön. A forint erősödése szerinte az infláció miatt lesz elkerülhetetlen. A fejlődés olyan gyors az elemző szerint, hogy három éven belül elérjük Portugália szintjét, de a régióban egyértelműen éllovasok vagyunk – egyedül a mezőgazdaság rontja a képet jelenleg.

Az európai környezet ugyanakkor lassuló – az IMF rontotta az egész világ prognózisát, a magyarét javította. Suppan szerint emiatt a korábbi várakozásokat túl pesszimistán lőttük be. Az elemző szerint az olasz technikai recesszió is elmúlhatott, bár a német lassulás egyelőre kitart. A lengyeleknél 6 százalék fölött dübörög az ipar és a kiskereskedelmi forgalom – így a magyar példa nem egyedi.

A magyar iparban sem kell félni lassulástól, ugyanis lesz némi gyorsulás – köszönhetően a technikai kapacitásoknak, az Audi új modelljeinek, majd belép ebbe a Mercedes-üzem is. Kiemelte a szállodaipart is – ami ott történik, az szerinte robbanás – és mindezek mögött nincsenek uniós pénzek, csak legfeljebb 20 százalékban. A lakáspiac is elképesztő mértékben dübörög Suppan szerint, az engedélyek száma hatalmasat ugrott. Ahogy ő mondta,

A lakáspiaccal kapcsolatban kiemelte, hogy a 27 százalékos lakásáfa irreálisan magas, így aztán meg kéne hosszabbítani az 5 százalékos áfa hatályának időtartamát. Az autóvásárlások száma a cseh adatoknak körülbelül a fele, az osztrák adatoknak csupán a harmada – így ebben lehetne még növekedés az elemző szerint, és vélhetően lesz is, ami szintén visszahat a gazdasági növekedésre. Sok kérdőjel van azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e ez a hatalmas gazdasági növekedés, de az elemző szerint a mostani boom pótolja be a 2006-2016 közötti fejlődés elmaradását.

Az infláció emelkedik, így a 4 százalékos áremelkedés sem irreális már az elemző szerint. Nagyon felgyorsult tehát az infláció, de ez nem meglepő, látva a lakossági szolgáltatások áremelkedését. Ezt egy kamatemeléssel sem tudja az MNB megállítani a hatalmas bérrobbanás miatt. Ha az adószűrt maginfláció meghaladja az inflációs célt, akkor a jegybanknak júniusban lépnie kell – ezek a várható lépések ugyanakkor nem fogják a buborokat feljebb vinni.

Az elemző szerint pénzügyi stabilitás van az országban – a kamatok nagyon alacsonyak, és stabilan ki is tartanak ezen az alacsony szinten. Az MNB vélhetően lassan emeli majd a kamatfolyosót, mindenesetre a BUBOR-t ez nem fogja felfele mozdulni, hanem letapad a sáv aljára – ennek sok oka van az elemző szerint. Így a lakossági hitelek kamatai sem nőnek majd kiugró mértékben.

Az államháztartásról is szó esett: az áfabevételek történelmi szinten nőttek, elképesztő mértékű volt a bevételnövekedés. Nem kizárt, hogy 2021-ben bőven 60 százalék alatt lesz az államadóssági mutató. Nagyon felgyorsult a nominális GDP-növekedés is, nagymértékben nőtt a külkereskedelmi mérleg is. Ha a tavalyi szinten stabilizálódik az átlagos olajár, akkor a cserearány stagnálhat.

Ömlik a pénz a lakossághoz – a vagyonok úgy gyarapodnak, hogy közben a fogyasztás is bővül. Többet tud félretenni a lakosság, nő a részvényállomány, befektetési alapok állománya – azaz a torta növekszik, és a lakosság ezen a növekvő tortán osztozik az elemző szerint. A bérrobbanás nem csak itthon van jelen, Szlovákiában például most tervezik 600 euróra emelni a minimálbért. Lengyelországban hatalmas a munkaerőhiány, bár több mint 3 millió lengyel hagyta el az országot, rengeteg ukrán bevándorló érkezett helyettük. De az Eurostat szerint Magyarország hátulról még mindig a negyedik a bérrangsorban – azaz bőven van még hova fejlődni.

A vállalati szektor területén sem lesz visszaesés – a beáramló működőtőkével kapcsolatban elmondta, hogy nem kell attól félni, hogy a külföldi nagyvállalatok nem települnek ide a bérrobbanás miatt: Romániában a bér szintén gyorsan nő, és még kiépült infrastruktúra sincs. A kkv-szegmensben összeolvadásnak kellene lezajlania, hogy bírják a bérrobbanást. Összességében tehát lassulást vártak az elemzők erre az évre, Suppan szerint valójában gyorsulást tapasztalhatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarék csoport

takarékbank

gazdaság

gazdasági növekedés

konjunktúra

magyarország

magyar gazdaság