Annyi fejlesztés van, hogy 5 év múlva rá sem fogunk ismerni az országra

HelloVidék   
  Megosztom
Annyi fejlesztés van, hogy 5 év múlva rá sem fogunk ismerni az országra

Elképesztően magas a magyarországi gazdasági növekedés, az első negyedévben akár 5,5 százalékos is lehet a GDP növekedés – derült ki a Takarékbank sajtótájékoztatóján. Suppan Gergely, a bank vezető elemzője elmondta, hogy „a magyarországi gazdasági lassulás érdeklődés hiányában elmarad.” Az sem igaz az elemző szerint, hogy Magyarország leszakad a régióban – szerinte abszolút az élmezőnyben vagyunk.

Majdnem minden iparágban növekedés tapasztalható, dübörög a magyar gazdaság Suppan Gergely szerint. Egyedül a mezőgazdaságban látszanak nagy problémák, az őszi vetésű gabona kiesése például hatalmas probléma lehet, de ez nem tudjuk, milyen mértékben fogja vissza a lendületet. A bérdinamika is a vártnál magasabb, majd az év második felétől a családvédelmi akcióterv is meglöki a gazdaságot. A működőtőke-beáramlás is dinamikus lesz a jövőben Suppan szerint.

Az építőiparban is hatalmas robbanás van, a beruházások is sokkal dinamikusabban fognak növekedni. Ipari termelésnél gyorsulás várható – nincs tehát ok arra, hogy a gazdaság lassuljon. A folyó fizetési mérleget a jövőben a Mercedes-gyár beinduló kapacitása teheti rendbe majd. Ha kifutnak az uniós források, az sem okoz fékezést a gazdaságban, hiszen számtalan beruházás indul el akkor – például a paksi beruházás. Minden ipari területen hatalmas dinamika van.

Egy érdekes adatot is megemlített az elemző: elmondása szerint 20 százalékkal nőtt a vállalati rendezvénypiac, de a lakossági fogyasztásra is hozott példákat. Az IKEA forgalma például öt év alatt 82 százalékkal nőtt. Mindezek mellett a makroadatok is jól állnak, az államadósság is csökkenő pályára áll – 2021-ben akár 60 százalék környékére eshet.

Suppan szerint a forint is erősödni fog, az MNB tesz majd lépéseket, de nem akkorákat, hogy a BUBOR nagy mértékben nőjön. A forint erősödése szerinte az infláció miatt lesz elkerülhetetlen. A fejlődés olyan gyors az elemző szerint, hogy három éven belül elérjük Portugália szintjét, de a régióban egyértelműen éllovasok vagyunk – egyedül a mezőgazdaság rontja a képet jelenleg.

Az európai környezet ugyanakkor lassuló – az IMF rontotta az egész világ prognózisát, a magyarét javította. Suppan szerint emiatt a korábbi várakozásokat túl pesszimistán lőttük be. Az elemző szerint az olasz technikai recesszió is elmúlhatott, bár a német lassulás egyelőre kitart. A lengyeleknél 6 százalék fölött dübörög az ipar és a kiskereskedelmi forgalom – így a magyar példa nem egyedi.

A magyar iparban sem kell félni lassulástól, ugyanis lesz némi gyorsulás – köszönhetően a technikai kapacitásoknak, az Audi új modelljeinek, majd belép ebbe a Mercedes-üzem is. Kiemelte a szállodaipart is – ami ott történik, az szerinte robbanás – és mindezek mögött nincsenek uniós pénzek, csak legfeljebb 20 százalékban. A lakáspiac is elképesztő mértékben dübörög Suppan szerint, az engedélyek száma hatalmasat ugrott. Ahogy ő mondta,

A lakáspiaccal kapcsolatban kiemelte, hogy a 27 százalékos lakásáfa irreálisan magas, így aztán meg kéne hosszabbítani az 5 százalékos áfa hatályának időtartamát. Az autóvásárlások száma a cseh adatoknak körülbelül a fele, az osztrák adatoknak csupán a harmada – így ebben lehetne még növekedés az elemző szerint, és vélhetően lesz is, ami szintén visszahat a gazdasági növekedésre. Sok kérdőjel van azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e ez a hatalmas gazdasági növekedés, de az elemző szerint a mostani boom pótolja be a 2006-2016 közötti fejlődés elmaradását.

Az infláció emelkedik, így a 4 százalékos áremelkedés sem irreális már az elemző szerint. Nagyon felgyorsult tehát az infláció, de ez nem meglepő, látva a lakossági szolgáltatások áremelkedését. Ezt egy kamatemeléssel sem tudja az MNB megállítani a hatalmas bérrobbanás miatt. Ha az adószűrt maginfláció meghaladja az inflációs célt, akkor a jegybanknak júniusban lépnie kell – ezek a várható lépések ugyanakkor nem fogják a buborokat feljebb vinni.

Az elemző szerint pénzügyi stabilitás van az országban – a kamatok nagyon alacsonyak, és stabilan ki is tartanak ezen az alacsony szinten. Az MNB vélhetően lassan emeli majd a kamatfolyosót, mindenesetre a BUBOR-t ez nem fogja felfele mozdulni, hanem letapad a sáv aljára – ennek sok oka van az elemző szerint. Így a lakossági hitelek kamatai sem nőnek majd kiugró mértékben.

Az államháztartásról is szó esett: az áfabevételek történelmi szinten nőttek, elképesztő mértékű volt a bevételnövekedés. Nem kizárt, hogy 2021-ben bőven 60 százalék alatt lesz az államadóssági mutató. Nagyon felgyorsult a nominális GDP-növekedés is, nagymértékben nőtt a külkereskedelmi mérleg is. Ha a tavalyi szinten stabilizálódik az átlagos olajár, akkor a cserearány stagnálhat.

Ömlik a pénz a lakossághoz – a vagyonok úgy gyarapodnak, hogy közben a fogyasztás is bővül. Többet tud félretenni a lakosság, nő a részvényállomány, befektetési alapok állománya – azaz a torta növekszik, és a lakosság ezen a növekvő tortán osztozik az elemző szerint. A bérrobbanás nem csak itthon van jelen, Szlovákiában például most tervezik 600 euróra emelni a minimálbért. Lengyelországban hatalmas a munkaerőhiány, bár több mint 3 millió lengyel hagyta el az országot, rengeteg ukrán bevándorló érkezett helyettük. De az Eurostat szerint Magyarország hátulról még mindig a negyedik a bérrangsorban – azaz bőven van még hova fejlődni.

A vállalati szektor területén sem lesz visszaesés – a beáramló működőtőkével kapcsolatban elmondta, hogy nem kell attól félni, hogy a külföldi nagyvállalatok nem települnek ide a bérrobbanás miatt: Romániában a bér szintén gyorsan nő, és még kiépült infrastruktúra sincs. A kkv-szegmensben összeolvadásnak kellene lezajlania, hogy bírják a bérrobbanást. Összességében tehát lassulást vártak az elemzők erre az évre, Suppan szerint valójában gyorsulást tapasztalhatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarék csoport

takarékbank

gazdaság

gazdasági növekedés

konjunktúra

magyarország

magyar gazdaság