A hétvégi csapadék csak haladék a magoknak: még 100 milliméternyi eső kéne

MTI   
  Megosztom
A hétvégi csapadék csak haladék a magoknak: még 100 milliméternyi eső kéne

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

5-40 milliméter közötti csapadék volt jellemző országosan, ez a mennyiség mindössze 10 napra lesz elegendő. Mintegy 100-130 milliméternyi csapadékra lenne még szükség a talaj vízkészletének feltöltődéséhez, mondta el Ledó Ferenc.

Az elnök szerint a csapadék kifejezetten jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A paprikafélék palántázása, a dinnyefélék ültetése a héten kezdődik, ezek fejlődését öntöző-berendezésekkel segítik.

Kiemelte, hogy az ország összes megyéjét sújtja az aszály. A legjobb helyzetben a Dunántúl nyugati része, a Balaton környéke van, ahol télen több volt a csapadék. A legaszályosabb terület a Dél-Alföldön, Csongrád, Szolnok, Békés megye alsó részén található. A hétvégi csapadékból a Nyírség, az ország észak-keleti része kimaradt, jegyezte meg.

Az eső átmenetileg növelte a páratartalmat, segítve a virágzást. Ugyanakkor a gyümölcsfák a megfelelő fejlődéshez ettől jelentősebb mennyiséget igényelnek, tudatta Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke.

A magyar gyümölcsültetvények fele az Észak-Alföldi régióban található, ahol nem volt számottevő csapadék, így a gyümölcsösök java részén nem segített érdemben a múlt heti esős idő. Az alelnök szerint sikerült a növények egészségét megóvni annak ellenére, hogy már virágoznak és a párás, hűvös időben több veszélyes gombafertőzés is gyorsan terjed.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csapadék

mezőgazdaság

zöldség-gyümölcs